fbpx

Доходи Росії від експорту нафти у жовтні досягли другого найвищого рівня з липня 2022 року – Russian Oil Tracker від KSE Institute

30 November 2023

За даними випуску дослідження Russian Oil Tracker за листопад від експертів KSE Institute, у жовтні 2023 року доходи від експорту російської нафти досягли $18,3 млрд, що є другим найвищим рівнем з липня 2022 року. Попри те, що позитивним аспектом удосконалення контролю за дотриманням цінових обмежень на російську нафту та нафтопродукти, занепокоєння викликає зниження залежності від західних морських послуг та більш активне використання тіньового флоту.

Доходи від експорту російської нафти майже не змінились і склали $18,3 млрд. Експорт російської нафти морем знизився на 3%, через падіння на 13% експорту нафтопродуктів. Тим не менш, загальний вплив на прибутки є відносно незначним, оскільки падіння експорту нафтопродуктів на 690 млн доларів США було значною мірою компенсовано збільшенням доходів від експорту сирої нафти на 660 млн доларів США.

Середньозважена знижка на сиру нафту знизилась на $1.7 дол/барель. Середні ціни на нафту марки Urals FOB в Балтійському та Чорному морях та FOB ESPO знизились до $77/барель, $79/барель та $84/барель, відповідно. Ціни на дизельне паливо, мазут та газойль перевищили граничні рівні, що свідчить про слабке дотримання політики урядами країн ЄС/ G7.

Водночас, до кінця жовтня знижка на нафту Urals збільшилась на 3 долари за барель після того, як Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США заблокувало два судна за використання американських послуг при перевезенні російської нафти, проданої вище граничної ціни. Листи Міністерства фінансів США судноплавним компаніям за потенційне порушення цінового ліміту G7/ЄС, надіслані на початку листопада, також свідчать про перехід до жорсткого підходу до дотримання цінового ліміту.

Протягом попереднього місяця Росія продовжувала зменшувати свою залежність від західних морських послуг, особливо у сфері експорту сирої нафти. Лише 26% сирої нафти було перевезено танкерами зі страхуванням P&I Club, порівняно з 32% у вересні. У жовтні 2023 року рівень покриття P&I Club для експорту сирої нафти також варіювався в залежності від порту. Зокрема, 38% експорту з портів Чорного моря, 33% з Балтійського моря, 23% з Північного Льодовитого океану і 12% відвантажень з портів Тихого океану використовували страхування P&I Club.

Водночас Росія дедалі активніше використовує тіньовий флот. У жовтні 2023 року з російських портів відправилось 185 завантажених танкерів російського тіньового флоту, 72% з яких понад 15 років. Це створює серйозні екологічні ризики для ЄС, особливо вздовж узбережжя європейських країн, включаючи Данські протоки. Протягом жовтня 2023 року тіньовий флот забезпечив експорт приблизно 2,6 млн барелів сирої нафти на добу та 0,8 млн барелів нафтопродуктів на добу.

До того ж Росія приховує зв’язки з тіньовим флотом, дроблячи комерційних менеджерів суден і приховуючи їх власників. У жовтні KSE Institute виявив, що компанії Sun Ship Management і Scf Mgmt Fzco, які є лідерами морського експорту нафти тіньового флоту, експлуатують флот танкерів, які мають однакові ознаки, оскільки власник володіє лише одним танкером, але всі ці власники мають однакову адресу реєстрації.

До п’ятірки найбільших прапорів суден тіньового флоту Росії входять Панама, Ліберія, Габон, Острови Кука та Маршаллові Острови. Aframax і Seuzmax складають основу російського тіньового флоту, що перевозить нафту, тоді як Seawaymax і Handysize формують тіньовий флот, що перевозить нафтопродукти. Тим часом Індія продовжує залишатися найбільшим імпортером російської сирої нафти, а Туреччина – основним покупцем російських нафтопродуктів.

За прогнозами KSE Institute, доходи Росії від продажу нафти у 2023 році становитимуть $178 млрд, порівняно з оцінкою у $153 млрд у липні. У базовому сценарії з поточними граничними цінами на нафту і статус-кво санкцій, але з більш жорстким їх застосуванням, доходи знизяться до $155 млрд і $152 млрд у 2024 і 2025 роках. за поточних обмежень цін на нафту та санкційному статусу-кво доходи скоротяться до $155 млрд і $152 млрд у 2024 і 2025 роках. У разі запровадження обмеження ціни на рівні дисконту до Brent у розмірі $50 за барель , прибутки впадуть до $77 млрд і $70 млрд у 2024 і 2025 роках. Послаблення санкцій може призвести до збільшення доходів Росії від продажу нафти до $200 млрд і $197 млрд у 2024 і 2025 роках.

KSE Institute надає рекомендації щодо нафтової політики, а саме проведення атестацій, посилення сертифікації, складання списку уповноважених брокерів/трейдерів, введення штрафів за порушення обмежень на ціни та накладання санкцій на суб’єкти з-за кордону, які сприяють порушенням граничних цін. Крім того, важливо ввести обов’язкове страхування для танкерів, що проходять через територіальні води G7/ЄС, та заборонити участь гравців G7/EU у продажу суден або їх фінансуванні.

Повний звіт KSE Institute Russian Oil Tracker за листопад 2023 року доступний за посиланням.