fbpx

COVID-19. “Парад” виходів із червоної зони вже на наступному тижні

29 квітня 2021

В Україні третій тиждень поспіль триває зниження кількості виявлених випадків захворюваності на COVID-19. На наступному тижні в «червоному» рівні епідемічної небезпеки можуть залишитися тільки 3 регіони – Хмельницька, Харківська та Сумська області. Запорізька, Київська та Миколаївська області все ще «червоні» лише через недостатню кількість тестувань. 

Такі результати моделювання Київської школи економіки представлені в презентації «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19».

Україна — серед європейських країн із найкритичнішим становищем щодо поширення COVID-19

Кількість нових випадків захворюваності у Європі продовжує знижуватися. Ситуація в Україні залишається гіршою за середньоєвропейську — захворюваність у нашій країні на +42% вища, хоча спад захворюваності пришвидшується. За останній тиждень Україна вперше вийшла на друге місце за рівнем смертності серед великих країн Європи (10+ млн населення) і вперше у 2021 році перебуває в п’ятірці найбільш критичних країн за кожним із показників контролю над поширенням коронавірусу.

Найкраща ситуація у Великій Британії та Португалії. Покращилася ситуація у Чехії. Першість за смертністю утримує Польща, однак зважаючи на темпи спаду смертності і захворюваності у цій країні, вже протягом наступних двох тижнів на 1 місце за смертністю в Європі може вийти Україна. У Румунії, яка нині третя, також швидший спад захворюваності і швидше зменшення смертності. 

“Тобто, це означає, що ситуація в Європі покращується швидше, ніж це відбувається в Україні, і потенційний вихід України на перше місце буде більше технічним”, – зазначає Юрій Ганиченко, керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки.

Найбільш критично ситуація з поширення COVID-19 продовжує загострюватись в Індії. Зараз у країні концентрується 41% всіх нових випадків захворювання

Результати впливу Великодня на ситуацію із поширенням COVID-19 стануть зрозумілі наприкінці травня

Медична система України продовжує розвантажуватись. Зафіксовано спад госпіталізацій -12%  пацієнтів за тиждень.  Водночас, половина всіх ліжок з киснем залишаються зайнятими, і про проходження піку весняної хвилі говорити зарано. Загалом за таких обставин Україна може обійтися без жорстких загальнонаціональних карантинних обмежень у святковий період. Однак регіони, які нещодавно вийшли з червоного рівня епіднебезпеки, через масові зібрання можуть повернутися до червоної зони впродовж 2-3 тижнів. Все залежить від дотримання наявних карантинних обмежень.

Серед великих країн Європи лише Італія та Бельгія цілеспрямовано посилювали карантинні обмеження на час Великодніх свят. Частково це пояснюється тим, що низка країн на той час уже мала досить жорсткі обмеження. 

“Ми очікуємо, що за середнього сценарію, захворюваність продовжить спадати і після Великодніх свят, однак, можливо, меншими темпами. У будь-якому разі, результат впливу великодніх святкувань ми побачимо лише в кінці травня”, – пояснює Ганиченко.

За нинішньої динаміки наступними з червоної зони в Україні впродовж тижня мають вийти Житомирська, Полтавська, Київська, Запорізька, Миколаївська, Чернігівська області. Через тиждень у червоній зоні можуть залишитися тільки три області – Хмельницька, Харківська і Сумська.

Україна продовжує рухатись за жовтим і чорним сценаріями смертності від COVID-19, відповідно до моделювання KSE. Це означає 55–75 тисяч померлих накопичено станом на кінець 1-го півріччя 2021.

Україна продовжує відставати від темпів вакцинації великих європейських країн

Темпи вакцинації в Україні у 6 разів нижчі за середньоєвропейські. Лише 1,5% відсотка населення України вакциновані принаймні 1 дозою.

В Україні використано 47% наявних доз вакцин. Цей відсоток відчутно зросте вже через тиждень.”Пілот” Міністерства охорони здоров’я України передбачає 100 000 щеплень на добу за допомогою 367 000 доз нової партії корейської AstraZeneca. Це продемонструє стан готовності медичної системи до масової вакцинації – за останню добу зроблено вже 70 469 щеплень.

Висновки та рекомендації

  1. В Україні продовжується стабілізація захворюваності на COVID-19. Спад тижневої кількість госпіталізованих прискорився з -11% на попередньому тижні до -16% на поточному. Виписки на чверть перевершують госпіталізації. Кількість пацієнтів у «ковідних» лікарнях країни зменшується на -12% за тиждень. 
  2. На наступному тижні в «червоному» рівні епідемічної небезпеки можуть залишитися тільки 3 регіони. Це Хмельницька, Харківська та Сумська області. Решта регіонів можуть вийти із «червоного» рівня впродовж наступного тижня на фоні стабілізації захворюваності. Запорізька, Київська та Миколаївська області все ще «червоні» лише через недостатню кількість тестувань – їх треба збільшити на третину
  3. Ризик повторного зростання все ще високий. Україна залишається у п’ятірці найбільш критичних великих країн Європи за кожним із показників – рівень захворюваності, смертності, тестувань та контролю над поширенням захворюваності. Половина всіх «ковідних» ліжок з киснем країни зайняті. Реанімаційні «ковідні» ліжка все ще зайняті на 60%. Масові заходи під час Великодніх свят можуть призвести до сповільнення спаду захворюваності або повторного зростання.
  4. Україна рухається між жовтим і чорним сценаріями. Це означає від 55 000 до 75 000 померлих станом на 30 червня 2021 року, накопичено з початку пандемії. Спадання добової кількості померлих може розпочатися вже з наступного тижня.

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 29.04.2021