fbpx

CEPR і KSE презентували дослідження «Відбудова України: принципи та політика»

8 грудня 2022

KSE долучився до розробки дослідження CEPR про принципи і політику відбудови України

«Реконструкція – це не відновлення до довоєнного стану, а глибока модернізація на шляху до ЄС»: експерти KSE доличилися до видання книги CEPR про принципи відбудови України

7 грудня Центр досліджень економічної політики (CEPR) презентував велике дослідження «Відбудова України: принципи та політика». Участь у досліджені та підготовці публікації взяли президент Київської школи економіки Тимофій Милованов, керівниця KSE Institute Наталія Шаповал та ряд інших експертів KSE Institute і авторитетних міжнародних наукових установ.

У дослідженні експерти відстоюють думку, що реконструкція України – це не відновлення до довоєнного стану, а глибока модернізація країни на шляху до вступу до Європейського Союзу. 

Автори дослідження пропонують комплексне бачення післявоєнної України та політичних інструментів для досягнення заданих цілей. У книзі детально розглядаються реформи, які повинні допомогти Україні позбутися пострадянської спадщини та стати повноцінною демократією з сучасною економікою, сильними інституціями і потужним оборонним сектором.

Особлива увага у книзі приділяється механізмам відбудови України.

Автори дослідження рекомендують створити спеціальне Агентство для відновлення України під керівництвом Єврокомісії. Згідно з їхнім баченням, штаб-квартира такого Агентства має розташовуватись у Брюсселі, але більшість його співробітників повинні працювати в Україні. Частину управлінської команди та Наглядової ради Агентства мають представляти країни G7, які не є членами ЄС, щоби не виникало враження, що відбудова України є виключно європейською справою. Структура Агентства повинна нагадувати структури Плану Маршалла з відбудови Європи після Другої світової війни та Пакистанського агентства з реконструкції та відновлення після землетрусу.

Пріоритетний перелік проєктів з відбудови України має формуватися українським урядом, який володіє інформацією про потреби регіонів і місцевих громад. При цьому реалізація проєктів повинна перевірятися новоствореним Агентством.

Одним з завдань Агентства, пропонується у дослідженні CEPR, буде підбір донорів для реалізації проєктів з відбудови та надання донорам гарантій, що їхні кошти будуть витрачені ефективно.

Як відзначають автори, на український уряд та спеціальне Агентство буде покладено обов’язок розробити високоякісні цифрові системи для систематизації, звітності та контролю за проєктами з реставрації України.

Оскільки необхідні обсяги фінансування проєктів, ймовірно, будуть надходити повільно, експерти CEPR та KSE Institute експерти пропонують перейняти досвід Міжнародного фінансового механізму для імунізації, який передбачає випуск облігацій під майбутні пожертви, а донори зобов’язуються надати певну суму коштів впродовж тривалого періоду.

Крім того, автори дослідження відзначають, що для ефективного відновлення Україна потребуватиме полегшення боргового тягаря. Якщо вдаватися до історичних аналогій, то розмір списання боргу може коливатися в межах 20-90%. А для полегшення доступу до міжнародних ринків капіталу Україна та її донори могли б випустити облігації, гарантовані заставою від донорів.