fbpx

Гроші на правду: фактчекінговий проект VoxCheck залучає ресурси через краудфандінг

Гроші на правду: фактчекінговий проект VoxCheck залучає ресурси через краудфандінг

18 Квітня, 2016

VoxCheck розпочав програму щодо залучення коштів на краудфандінговій платформі «Спільнокошт». Головна ідея проекту – змусити політиків говорити правду.

14 квітня перший фактчекінговий проект в Україні VoxCheck, який перевіряє висловлювання топ-політиків на достовірність, запустив краудфандінгову кампанію на платформі «Спільнокошт». Мета кампанії – залучити 200 000 грн на розвиток проекту.

Чому для кожного важливо, щоб політики були відповідальними й казали правду? Тому що від цього без малого залежить майбутнє України. За двадцять п’ять років наша держава так і не спромоглася вирватися з кола некомпетентності й популізму політиків. Першим кроком на цьому шляху може стати публічна відповідальність політиків за недостовірні обіцянки й маніпуляцію. Саме такий механізм створює інститут фактчека: незаангажовані експерти перевіряють висловлювання топ-політиків і піддають розголосу виявлену брехню та відверту маніпуляцію.

Проект VoxCheck заснований і розвивається на базі аналітичної платформи VoxUkraine. VoxCheck існує з кінця минулого року. За цей час було випущено шість великих фактчекінгових статей, які прочитали більше 150 000 людей. Так, на Українській Правді було опубліковано перевірку програмного інтерв’ю спікера Верховної Ради Володимира Гройсмана, на Liga.net – перевірку промов депутатів під час прийняття бюджету та аналіз щорічної промови президента, журнал «Новое Время» опублікував перевірку антикорупційних промов Михайла Саакашвілі. Загалом було перевірено висловлювання 23 високопосадовців і виявлено понад 60 фактів неправди й маніпулювання.

«Досі ми робили фактчек ситуативно і на волонтерських засадах. Тепер ми готові робити його регулярно – двічі на тиждень, але для цього нам потрібна ваша допомога, щоб найняти двох журналістів і наукового редактора та забезпечити їх робочими місцями. Або цей проект підтримають громадяни і він буде незалежним від інтересів політиків, або його не буде», – зазначає лідерка проекту VoxCheck Олена Шкарпова.