fbpx

Київська школа економіки розпочинає набір на Школу Економіки для Журналістів

Київська школа економіки розпочинає набір на Школу Економіки для Журналістів

12 Квітня, 2016

Київська школа економіки та VoxUkraine вбачають свою місію у модернізації України через освіту, і зокрема – у підвищенні рівня суспільної дискусії про поточну ситуацію та майбутнє країни.

Сьогодні аудиторія українських ЗМІ має незадоволений попит на зважений аналіз таких загальних економічних тем: інфляція, курс гривні, бідність та соціальний захист населення, безробіття та затримки виплати зарплат, економічна корупція, зростання тарифів на комунальні послуги, права власності на землю, пенсійна реформа. Читачі та глядачі чекають від ЗМІ нейтрального, якісного розкриття цих питань та обговорення плюсів та мінусів можливих розв’язків нагальних економічних проблем.

Щоб відповісти на ці виклики, ми підготували школу економіки для журналістів – дев’ятиденний освітній курс, який допоможе сформувати цілісне розуміння економічних процесів та надасть інструменти для аналізу поточної економічної ситуації. Проект здійснюється за підтримки Фонду розвитку ЗМІ посольства США в Україні. Мета школи – підготувати нове покоління ділових журналістів, які фахово розумітимуться на зазначених темах та будуть в змозі готувати економічні та ділові матеріали, на які чекає аудиторія.

Школа має лекційно-інтерактивний формат. Вона складається з лекцій та проекту на одну з суспільно важливих тем, який мають підготувати учасники. Найкращі проекти будуть опубліковані на VoxUkraine та у виданнях медіа-партнерів школи. Найкращі учасники отримають можливість стажування у медіа-партнерів, а також в окремих випадках працевлаштування.

 

Формат програми: 3 триденні модулі (четвер – субота)

Модуль 1 (26.05 – 28.05, 09.00 – 18.00)

Дежавні фінанси. Функіонцування державного та приватного сектору 

Теми: Природа і складові державних фінансів; Бюджетне планування; Фіскальна децентралізація; Місцеві фінанси; Реформування державних підприємств; Проблеми управління державними компаніями; Система оподаткування в Україні; Структурування бізнесу; Проблеми та перспективи розвитку середнього та малого бізнесу в Україні (IT-сектор, аграрний сектор, нафтогазова галузь)

Модуль 2 (09.06. – 11.06, 09.00 – 18.00)

Корпоративні фінанси та ринки капіталу

Теми: Основи корпоративних фінансів: ринки, ідеї, механізми; M&A; ринок цінних паперів; Українські та міжнародні ринки капіталу; Банківська система; Офшорні зони та операції; Особливості фінансування українських компаній міжнародними фінансовими інститутами; Співробітництво з міжнародними фінансовими організаціями; Можливості кредитування українських компаній міжнародними фінансовми установами; Співпраця з фінансовими донорами

Модуль 3 (22.06 – 24.06, 09.00 – 18.00)

Економічне зростання та його чинники

Теми: ВВП та його компоненти, методи обчислення ВВП; робота з даними: національні рахунки та міжнародні порівняння; міжнародна торгівля: чи вигідний країні “захист вітчизняного виробника”?; Умови СОТ та DCFTA для України. Хто виграв і хто програв; Причини та наслідки фінансової кризи 2008-2009; Гроші та ціни; Чинники, які впливають на інфляцію; Безробіття та ринок праці; Трудова міграція; Фінансування медичних послуг; Внутрішньо переміщені особи в Україні та міжнародний досвід

Для участі потрібно заповнити аплікаційну форму та надіслати резюме на адресу [email protected] до 4 травня.

Найкращі 20 кандидатів (10 з Києва та 10 з інших регіонів) за результатами розгляду заявок та співбесіди навчатимуться безкоштовно (включно з проживанням для журналістів не з Києва) – за підтримки Фонду розвитку ЗМІ посольства США в Україні.

Кандидати, які не потраплять до списку 20 найкращих, але будуть зацікавлені у навчанні, зможуть пройти програму за умови часткової оплати вартості навчання.  Ми будемо шукати можливість забезпечити фінансування для більшої кількості учасників. Учасники також зможуть самі оплатити витрати, пов’язані з навчанням.

 

Наші викладачі:

 

Запрошені спікери:

  • Віктор Пинзеник (Міністр фінансів кількох урядів України)
  • Дмитро Шимків (заступник Глави Адміністрації Президента України)
  • Сергій Гайда (керівник напрямку реформи державних підприємств Міністерства Економіного Розвитку і Торгівлі)
  • Сергій Марченко (експерт з державних фінансів, екс-заступник Міністра фінансів України)
  • Леонід Антоненко (голова комісії Київради з питань власності)
  • Анна Зоря (партнер, голова практики корпоративного права та M&A)
  • Володимир Ігонін (радник “Василь Кісіль і Партнери”)
  • Тетяна Бережна (юрист “Василь Кісіль і Партнери”) та інші