fbpx

Екс-Міністр закордонних справ Чехії відвідав Україну в рамках #UkraineReforms

Екс-Міністр закордонних справ Чехії відвідав Україну в рамках #UkraineReforms

4 Квітня, 2016

31 березня Олександр Вондра, екс-Міністр закордонних справ та екс-Міністр оборони Чехії відвідав Вінницю в рамках #UkraineReforms, спільного проекту Центру Європейських студій ім. Вілфреда Мартенса, Київської Школи Економіки, Реанімаційного Пакету Реформ, Сильніші Разом.

Олександр Вондра був з візитом в Донецькому Національному Університеті, який переїхав з Донецька у Вінницю після війського вторгнення Росії наприкінці 2014. Він розповів про вагомі політичні зміни, які відбулися в країнах Центральної та Східної Європи у 80-х та 90-х та наслідки цих змін для Республіки Чехія, зокрема. “Для трансформації потрібно три речі: бачення, програма з конкретними кроками і суспільна підтримка. Нам пощастило мати двох чудових лідерів трансформації – Вацлава Гавела та Вацлава Клауса – ідеаліста та реаліста. Вони ненадівили один одного, але відмовилися від особистої неприязні заради країни та працювали разом,” – зазначив пан Вондра під час лекції.

Він також взяв участь у відкритій дискусії, щодо наступних кроків для України на шляху пострадянської трансформації разом з Ольгою Сало, координатором програм Центру досліджень визвольного руху, експертом Реанімаційного Ракету Реформ та Любов Акуленко, виконавчим директором Українського центру європейської політики, координатором інформаційної кампанії Сильніші Разом. На думку пана Вондри, уряд повинен проводити необхідні реформи швидко, щоб суспільство змогло побачити результати, реформи також повинні бути передумовою інтеграції країни до Євросоюзу. “Інтеграція до НАТО та ЄС відбулася після того, як ми провели реформи. Членство в цих організаціях не було передумовою змін, а наслідком,” – зазначив пан Вондра.