fbpx

Запрошуємо на семінар-дискусію «Запровадження 7-річного мінімального терміну оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення: наслідки для добробуту України»

Запрошуємо на семінар-дискусію «Запровадження 7-річного мінімального терміну оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення: наслідки для добробуту України»

16 Жовтня, 2015

Проект «Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносин в Україні»  запрошує до участі в семінарі-дискусії на тему «Запровадження 7-річного мінімального терміну оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення: наслідки для добробуту України». На семінарі будуть представленні результати дослідження, яке виконала команда Проекту, а також Ви зможете взяти активну участь в обговоренні дослідження та теми вцілому.

Семінар-дискусія відбудеться 26 жовтня 2015 року о 16:00 за адресою: м.Київ, вул. Мазепи, 1 (Київська школа економіки), ауд. 106.

Робоча мова семінару-дискусії – українська.

Попередня програма семінару-дискусії:

16.00 – 16.05 Денис Нізалов (Директор Проекту). Передумови та цілі семінару-дискусії

16.05 – 16.20 Презентація дослідження Проекту на тему «Щодо наслідків запровадження мінімального терміну оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення в Україні». Олег Нів’євський.

16.20 – 16.50 Обговорення дослідження та теми вцілому.

Основні запрошені учасники дискусії:

  • Мар’ян Заблоцький, Голова правління ГО «Центр ефективного
    законодавства», заступник Голови «Української аграрної асоціації»
  • Іван Мельничук, народний депутат України
  • Олександр Каліберда, Проект Агроінвест
  • Олександр Жемойда, Асоціація “Український клуб
    аграрного бізнесу” (УКАБ)

16.50 – 17.20 Питання та більш широке обговорення запропонованої теми

17.20-17.30 Підбиття підсумків

Для участі необхідна попередня реєстрація.


Коротке резюме дослідження

В Україні з квітня 2015 року був запроваджений 7-ми річний мінімальний термін оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення.  На перший погляд привабливе для с/г виробників нововведення, мало б підвищити захищеність прав орендарів та дати їм можливість планувати операційну та інвестиційну діяльність на досить тривалий час, що повинно підвищувати інвестиційну привабливість сільського господарства. Проте огляд стану розвитку орендних відносин в Україні, міжнародного досвіду та попередній економічний аналіз свідчить про досить суттєві недоліки, ризики та проблеми із таким нововведенням. Зокрема міжнародний досвід вказує на значний ризик розвитку тіньової оренди, що, на противагу очікуванням, знижуватиме захищеність орендарів, землевласників та інвесторів. Також «7-річна оренда» досить суттєво та негативно позначиться на доходах від оренди мільйонів селян. Очікується, що фермерські господарства також втрачатимуть в силу підвищення трансакційних витрат та бар’єрів для виходу на ринок, що, фактично, протидіятиме розвитку малого фермерства на селі. В свою чергу, це вигідно вже існуючим на ринку корпоративним господарюючим субєктам, які зможуть отримувати вигоду від «заниженої» орендної плати та збільшувати свої орендні площі за рахунок фермерських господарств, а також за рахунок потенційного збільшення інвестицій та продуктивності виробництва. Хоча залишається відкритим питанням чи зможе таке зростання компенсувати втрати загального добробуту від таких нововведень. Вищенаведені результати свідчать фактично про «консервацію» усталеної на даний час структури господарювання в сільському господарстві, що аж ніяк не стимулюватиме підвищення конкурентоспроможності та продуктивності у секторі.