fbpx

"Якщо немає діалогу та спілкування, тоді немає нічого" - Ян Білецький з відкритою лекцією в KSE

“Якщо немає діалогу та спілкування, тоді немає нічого” – Ян Білецький з відкритою лекцією в KSE

15 Травня, 2015

14 травня до Київської Школи Економіки завітав Ян Кшиштоф Белецький, колишній прем’єр-міністр та міністр з питань європейської інтеграції Польщі. Під час зустрічі з представниками української бізнес-спільноти та студентами школи пан Белецький обговорював соціальні, політичні та економічні труднощі, через які Україна повинна пройти у післяреволюційний період. “Процес реформування тривалий, він не відбудеться відразу,” – зазначив пан Белецький.

Він також наголосив на важливості безперервного діалогу між Європейським Союзом та Україною, який має бути двигуном змін в Україні. “Українська сторона зараз перебуває в особливо важкій ситуації, перетворення – це завжди болісний процес. Дуже важко погодити ті кроки, які мають бути зроблені. Розпочинайте діалог,” закликав пан Белецький. Він також порушив питання приватизації державних підприємств та поділився своїми поглядами, щодо того, як Україна може використати польський досвід для реформування банківської системи, проблемою якої зараз є велика кількість неплатіжоспроможних банків. На думку пана Белецького, державний Ощадбанк має пройти реструктуризацію перш ніж його можна буде приватизувати. “Тоді 30 % його акцій можна буде розмістити на одній з фондових бірж, і тоді можливо 20 % на іншій,” – зазначив Белецький. “Ми можемо дозволити собі відпустити банки, які є слабкими за борговими зобов’язаннями,” – зазначив пан Белецький.

Пан Белецький також провів зустріч з пердставниками уряду та взяв участь у відкритій дискусії, щодо ролі державних підприємств, приватизації та угоди про асоціацію з ЄС у процесі економічних перетворень в Україні разом з головним експертом по податковій реформі Реанімаційного Пакету Реформ. Пан Белецький також поділився cвоїми спостереженнями за роботою міністерства по Європейській інтеграції, яке він заснував у 1990-х у Польщі, наслідуючи досвід Іспанії, щоб торувати шлях своєї країни до членства в Євросоюзі. У Польщі це міністерство займалося питаннями фінансової допомоги, пов’язаної з імплементацією угоди про асоціацію та вільну торгівлю з Євросоюзом і його очолював польський політик, депутат Європарламенту Яцек Саріуш-Вольский.

Візит пана Белецького проходив у рамках #UkraineReforms, спільного проекту Martens Centre, Реанімаційного пакету реформ, Київської Школи Економіки та Stronger Together, метою якого є комунікація та пропагування реформ в Україні.