fbpx

Cимпозіум “Україна: звільнення від пострадянської спадщини?” відбувся у Києві

Cимпозіум “Україна: звільнення від пострадянської спадщини?” відбувся у Києві

5 Травня, 2015

24-26 квітня 2015 року в Києві відбувся симпозіум “Україна: звільнення від пострадянської спадщини?”, присвячений спеціальному випуску “Журналу порівняльної економіки”.

Симпозіум був організований VoxUkraine і Київською Школою Економіки в партнерстві з Каліфорнійським університетом в Берклі, Піттсбурзьким університетом, Стокгольмським інститутом перехідної економіки при Стокгольмській школі економіки, Програмою USAID “Лідерства в економічному урядуванні”, Асоціацією порівняльних економічних досліджень, інвестиційним фондом Western NIS Enterprise Fund і компанією “Київстар”. Медіа-партнери заходу: Espreso.tv, KyivPost, “Українська Правда”, ЛIГАБiзнесIнформ, “Новое время”, Delo.ua, Hromadske.tv, ICTV

Симпозіум був присвячений спеціальному випуску “Журналу порівняльної економіки” про Україну, редакторами якого є співзасновники і члени Редколегії VoxUkraine Тимофій Милованов, професор Піттсбурзького університету, та Юрій Городніченко, професор Каліфорнійського університету в Берклі. Симпозіум зібрав науковців світового рівня та видатних політиків, щоб надати експертну оцінку останнім подіям в Україні, сприяти створенню підтримки міжнародної спільноти, запропонувати рішення актуальних проблем, сприяти діалогу між науковцями і політиками і залучити українських політиків і вчених до глобальної мережі експертів.

Програма включала
як економічні, так і політичні секції

           Академічні секції:

  • Політична
    економка після Євромайдану: нові
    перспективи

  • Ставлення
    до ризиків та рецесія у Східній Європі
  • Невідповідності
    на ринку праці

  • Компанії
    та приватизація

  • Соціальний
    рух
  • Макророзподіл
    та майнові права

             Політичні секції:

  • Фіскальна
    політика: Державний борг, дефіцит та
    заходи жорсткої економії
  • Як
    побороти корупцію?

  • Грошово-кредитна
    політика: банківська та валютна кризи
  • Сектор
    МСБ в Україні.
    Як
    винести це питання на перше місце у
    суспільно-політичному порядку денному
    ?

  • Енергобезпека
    в часи кризи
  • Інтеграція
    з ЄС

  • Розвиток
    інфраструктури світового рівня

  • Збереження
    всенародної підтримки реформ

У заході взяли участь видатні доповідачі, а саме Посол США в Україні Джеффрі Пайетт, Посол Швеції в Україні Андреас фон Бекерат, Посол ЄС в Україні Ян Томбінський, Голова НБУ Валерія Гонтарева, Міністр фінансів Наталія Яресько, Міністр економічного розвитку та торгівлі Айварас Абромавичус, Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, Міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко, Міністр інфраструктури Андрій Пивоварський, перший заступник Міністра економічного розвитку та торгівлі Саша Боровик, перший заступник Міністра освіти і науки Інна Совсун, заступник Голови НБУ Дмитро Сологуб, заступник Міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль, колишній посол США в Україні Джон Гербст, колишній віце-прем’єр та міністр фінансів Сімеон Д’янков, професор міжнародної політичної економії, директор Центру міжнародного економічного управління Колумбійського університету Ян Свейнар, редактор «Журналу порівняльної економіки» і професор економіки та політології в Каліфорнійському університеті в Берклі Джерард Роланд, Президент Київської Школи Економіки Юрій Логуш, професор Вищої Школа Економіки Костянтин Сонін, колишній віце-прем’єр та міністр фінансів Словаччини Іван Міклош і екс-прем’єр-міністр Словаччини Мікулаш Дзурінда та інші.

Корисні посилання

Програма симпозіуму тут

Відео та презентації доповідачів тут

Фотозвіт з симпозіуму тут

Цікава статистика з симпозіуму тут.

 

Цитати з деяких доповідей:

Наталія Яресько: «Ситуація в Україні набагато складніша, ніж у будь-якій іншій країні, включаючи Грецію. Наш уряд рішуче налаштований здійснити програму реформ і скоротити загальний державний дефіцит з 11,6% до 8,8% ВВП вже в 2015 році».

Валерія Гонтарева: «Ми справді вважаємо, що вже цього року наша економіка почне зростати. Сподіваюсь, через два місяці ми оголосимо, що перший етап реформування завершено. 25% українських банків були ліквідовані, але не треба шкодувати про це, оскільки це були справжні «зомбі-банки».

Джеффрі Пайетт: «Корупція така ж небезпечна для України, як і російські танки».

Ян Томбінський: «Велика політична мудрість – пройти через біль реформ і абсорбувати зміни».

Джордж Логуш: «Те, що усіх нас надихає, – це надзвичайно активна позиція громадянського суспільства, яке підтримує проведення реформ. Нам необхідно прикласти максимум зусиль і переконатися, що усі канали поширення інформації стають ефективними інструментами обговорення реформ».

Джерард Роланд: «Корупційні зв’язки підживлюють один одного, і всі мовчать. Ідеальної демократії не існує, але інші режими завжди ще гірші в довгостроковій перспективі. Демократичні інститути не можуть функціонувати без демократичної культури».

Ерік Бергольф: «Україна – унікальна країна. Це ключ до майбутнього Росії і “лакмусовий папірець” для ЄС. Систематична невизначеність у питаннях, куди рухається Україна, впливає на ключові рішення. Україні потрібні енергоресурси, національна ідентичність і радикальне громадянське суспільство».

Олексій Павленко: «У нас величезний потенціал. В Україні налічується 4,2 млн приватних фермерських господарств. 37% експорту України складає сільськогосподарська продукція. У нас є мета – увійти до Топ-50 провідних експортерів сільськогосподарської продукції до кінця року».

Мікулаш Дзурінда: «Я за мир. Але нам треба бути сильними. Ми повинні надати Україні військову допомогу. В Європі всі повинні зробити все можливе, аби допомогти
Україні. Але проведення реформ – це першочергове завдання українського уряду».

Айварас Абромавічус: «Нам треба прищеплювати підприємницькі якості, починаючи з самого дитинства. У Швеції діти купують акції або відкривають онлайн магазини. Держава володіє 6 мільйонами гектарів землі сільськогосподарського призначення. Ставка $50 за гектар землі може поповнювати бюджет країни, більш ніж на 300 мільйонів доларів в рік».

Іван Міклош: «Зараз Україна повинна вибрати золоту середину між радикальними реформами і безнадійними змінами».