fbpx

16 квітня відбулась презентація по бюджетній резолюції від Павла Яворського

16 квітня відбулась презентація по бюджетній резолюції від Павла Яворського

23 Квітня, 2015

16 квітня Павло Яворський,  асистент президента Київської Школи Економіки, презентував бюджетну резолюцію слухачам Відкритого університету реформ.

Бюджетна резолюція – це перший етап в підготовці бюджету і вона має бути саме тим базисом, який дозволить ознайомити населення з бюджетом країни, а також надати обґрунтування бюджетних видатків. Як виявилось, в Україні бюджетна резолюція, в принципі, не розробляється. Наприклад, якщо в розвинутих країнах обсяг економічної частини бюджетної резолюції сягає 30-50 ст., то в Україні, поки що, лише 6 рядків, в яких прописані 6 цифр – а інформація подається без пояснення причинно-наслідкового зв’язку.

Після презентації учасники мали змогу власноруч спробувати розробити власну доповідну записку з різних питань для бюджетної резолюції. Таким чином, були обговорені реформи в сфері охорони здоров’я, МВС та в сфері енергоефективності.

Про діяльність бюджетного комітету Верховної Ради України та систему бюджетних процесів в нашій країні слухачам розповів депутат ВРУ VIII скликання Ярослав Маркевич. В кінці своєї доповіді депутат запропонував учасникам спробувати себе в якості законодавців і розробити свої пропозиції до Проекту Постанови Кабміну «Про основні напрямки бюджетної політики на 2016р.»

З макроекономічними проблемами державних фінансів в Україні та з пенсійною реформою від РПР як частиною бюджетної резолюції слухачів Відкритого університету реформ ознайомив експерт Реанімаційного Пакету Реформ Павло Кухта. Експерт зазначив, що зараз існує висока ймовірність того, що дефіцит державного бюджету буде вище, за рахунок занадто оптимістичної дохідної частини, а також пояснив чому Україна займає перше місце в світі за рівнем пенсійних видатків.

В свою чергу, радник президента KSE Ігор Шумило розповів про те, що навіть якщо по рейтингу частки державних видатків у ВВП країни Україна і займає місце серед таких країн як Фінляндія та Данія, то по ефективності врядуванню, якості регулювання та протидії корупції, Україна знаходиться далеко від передових країн.

В кінці зустрічі, учасники були запрошені до робочих груп по розробці бюджетної резолюції та отримали багато нового матеріалу по даній тематиці.

1. Якою повинна бути українська бюджетна резолюція? Презентація.

 

2. Якою повинна бути українська бюджетна резолюція? Аналітична записка.

 

{thumb obj=”image” objid=”880″ fileno=”1″ maxwidth=”620″}

{thumb obj=”image” objid=”881″ fileno=”1″ maxwidth=”620″}