fbpx

20-й випуск щотижневого дайджесту про вплив виходу іноземних компаній на економіку РФ

26 Вересня 2022

Підготовлено командою KSE Institute та членами Ради Директорів KSE за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”; 19-25.09.2022

На початку російського вторгнення в Україну KSE Institute запустив аналітичний проект, який отримав назву “Самосанкції” (або SelfSanctions), спрямований на збір даних про іноземні компанії, які працюють на російському ринку та обмежують або припиняють свою діяльність. Для підготовки бази даних ми використали ідеї та переліки компаній МЗС, Мінекономрозвитку та Мінцифри. База даних містить багато різноманітної інформації, ми збираємо щоденну статистику щодо зміни статусу іноземних компаній, що працюють/працювали на російському ринку та обмежують чи припиняють свою діяльність. Також ми створили Telegram-бот https://t.me/exit_ru_bot для відстеження/моніторингу новин про пріоритетні іноземні компанії (охоплення 1, 2, 3 або 7 днів моніторингу) і проводимо регулярний аналіз зміни курсів акцій і капіталізації материнських груп компаній, які мають або мали бізнес в Росії.

База KSE частково базується на даних з бази Yale’s School of Management сайтів epravda.com.ua, squeezingputin.com, leave-russia.org та інших відкритих джерелах. Дані верифікуються KSE і компаніям призначається додатковий статус KSE. Дані щодо акцій взяті з Google і Yahoo Finance. Водночас, база KSE є найбільш повною та вичерпною і містить на ~40% більше інформації, ніж більшість інших схожих за тематикою баз даних, оскільки вона також містить дані про кількість персоналу, доходи, капітал та інші фінансові показники, збирає останні оновлення та зміни у статусах, посилання на використані джерела, щоденні оновлення з telegram-бота тощо.

KSE Institute радий повідомити, що завершено процес об’єднання з проектом leave-russia.org, розробленим командою волонтерів.

Крім того, ми перебуваємо на етапі переговорів щодо партнерства з Rubargo. Rubargo — застосунок, що допомагає людям з усього світу бойкотувати бренди, що спонсорують війну росії проти України. Застосунок дозволяє перевірити, які компанії продовжують працювати в росії. Тільки перевірена інформація з посиланнями на джерела. А для швидкого та зручного пошуку є сканер штрих-кодів.

Завантажуйте застосунок та накладайте власні санкції: Apple App Store | Google Play.

ЗНІМОК З БАЗИ ДАНИХ KSE на 25.09.2022

Кількість компаній, які продовжують діяльність у Росії (Статус KSE «залишаються»¹) – 1 141 (-2 за тиждень)

Кількість компаній, які скоротили поточні операції та призупинили нові інвестиції (статус KSE «вичікують») – 493 (-1 за тиждень)

Кількість компаній, які згорнули російські операції (статус KSE «виходять») – 1 122 (+4 за тиждень)

Кількість компаній, які завершили вихід з РФ (статус KSE “вийшли”) – 114 (+2 за тиждень)

Станом на 25 вересня ми ідентифікували близько 2 870 компаній, організацій і їх брендів з 84 країн та 56 галузей і їхню позицію щодо роботи на ринку РФ, близько 40% з них публічні. Для ~1 300 публічних груп компаній ми також ідентифікували (за можливості) їхній операційний бізнес в РФ (наявність контрольної частки в юридичній особі) та оновили дані за 2021 рік, що дало змогу підрахувати вартість інвестованого в країні капіталу (близько 137,5 млрд дол США), локальну виручку (на загальну суму 288,9 млрд дол США), локальні активи (на загальну суму 211,3 млрд дол США), а також персонал (близько 1,254 млн осіб). 1 615 іноземних компаній вже скоротили, призупинили або припинили свою діяльність в Росії. Також, ми додали інформацію про 114 компаній, які завершили продаж свого бізнесу в Росії на базі зібраної з офіційних реєстрів інформації.

Як видно з таблиць нижче, станом на 25 вересня компанії, які вже повністю вийшли з РФ, мали щонайменше 259,6 тис чол персоналу, $27,5 млрд річного доходу, $11,4 млрд капіталу та $28,1 млрд активів; компанії, які оголосили про повний вихід з Росії, мали 136,7 тис чол персоналу, $33,5 млрд річного доходу, $17,9 млрд капіталу та $19,7 млрд активів; компанії, які призупинили свою діяльність на російському ринку, мали 231,8 тис чол персоналу, річний дохід у розмірі $73,1 млрд, $36,0 млрд капіталу і $31,9 млрд активів.

Якщо з початку російського вторгнення в Україну відсоток компаній, які згортають операції в РФ, різко зростав до середини березня, то протягом останнього місяця співвідношення тих, хто йде чи залишається, практично не змінюється, хоча ми все ще бачимо періодичне зростання частки тих компаній, які залишаються на ринку РФ. Тим не менше, близько 39,1% компаній вже заявили про вихід з ринку РФ, але 39,8% все ще залишаються присутніми в країні, 17,2% вичікують і лише 4,0% здійснили повний вихід.

У той же час, з т.з. на економіку Росії, вплив лише 114 компаній, які повністю вийшли з країни, складно не дооцінити, оскільки в них працювало майже 21% персоналу, занятого в іноземних компаніях, а компаніям належало близько 12,5% активів, 8,3% капіталу інвестованого іноземними компаніями в країну і лише в минулому році вони генерували виручки на 27,5 млрд дол або 9,5% від всієї виручки, дані по 1 300 ТОП компаній представлені в таблиці вище.

Більше інфографіки і аналітики у спеціальному розділі за посиланням https://leave-russia.org/uk/bi-analytics

ТИЖНЕВИЙ ФОКУС: Аналіз присутності німецьких компаній і їх позиції в Росії

Німецькі компанії ведуть набагато більше бізнесу в Росії, ніж будь-яка інша країна Європейського Союзу, експортувавши товарів на суму понад 26 мільярдів євро (28,4 мільярда доларів) минулого року (Польща посіла друге місце з 8 мільярдами євро) і інвестувала ще 25 мільярдів євро в свої операції там. Ця відданість російській економіці частково відображає етос колишньої Західної Німеччини, яка вийшла з Другої світової війни — що торгівля може забезпечити мир і запобігти втягненню Європи в нову війну. 

Анексія Росією Криму в 2014 році та санкції, що послідували за цим, призвели до того, що кількість німецьких компаній, які інвестують у Росію, скоротилася на третину. Тим не менш, за даними Statista⁴, до 2021 року ця цифра складала трохи менше 4000 компаній, і багато хто переконаний, що їх присутність може допомогти закріпити Росію в демократичній сфері⁵.

За наявними даними KSE Institute, Німеччина є одним з провідних іноземних роботодавців у Росії, поступаючись лише США (близько 400 тис. осіб) і Франції (близько 245 тис. осіб), яка займає 2-е місце. 

За даними, зібраними KSE Institute, у 2021 році ТОП-352 німецькі компанії з долею в капіталі 50+% забезпечували роботою 155 тис. осіб, ці компанії отримали $51,2 млрд річного доходу, мали $23,4 млрд капіталу та $26,1 млрд активів.

Станом на 21.09.2022 лише 11 компаній повністю вийшли з країни шляхом продажу свого бізнесу/активів або його частини місцевому партнеру та покинули ринок.

Найбільш «залежними» від Росії за часткою доходу в цій країні є німецькі компанії в 4 галузях: Енергетика, нафта та газ, Виробництво, FMCG, Фармацевтика та охорона здоров’я

Як реагують німецькі компанії?

З 352 компаній в базі 55% компаній все ще залишаються в Росії, 15% чекають, дещо обмежуючи свою діяльність, 27% йдуть і лише 3% повністю пішли через продаж. Деякі німецькі компанії є одними з прикладів чистого виходу з російського ринку, тоді як інші кидають виклик вимогам виходу, незважаючи на тиск.

Повний вихід

Obi Group (Статус за KSE – вийшли) німецька мережа будівельних магазинів у Вермельскірхені, яка працює по всій Європі. 27 липня німецька OBI GmH підписала угоду з групою російських інвесторів про продаж шести юридичних осіб російської мережі магазинів OBI DIY. Сума угоди символічна 1 євро. На початок 2022 року до його складу входили 27 гіпермаркетів, у яких працювало близько 4900 співробітників.

Пішов з російського ринку і польський виробник сантехніки та кераміки Cersanit (Статус за KSE – вийшли). Штаб-квартира компанії знаходиться в Німеччині. 24 лютого 2022 року компанія вирішила призупинити всі заплановані та вже реалізовані інвестиції в наші російські заводи. Загальна вартість цих інвестицій склала 83 мільйони євро. Заплановані до продажу активи в основному складаються з трьох великих виробничих підприємств у Фрянові, Кучино і Сизрані, а також торгової компанії.

Не поступаються вимогам щодо виходу, незважаючи на тиск

Riol Chemie GmbH (Статус за KSE – залишаються) є німецьким дистриб’ютором хімікатів, реагентів, дезактиваторів та ін. Хімічна компанія знаходиться в центрі розслідування прокуратури, яка підозрює, що керівники фірми експортували токсичні речовини та спеціальні лабораторні матеріали до Росії в більш ніж 30 випадках за останні три з половиною роки без отримання необхідних дозволів.

Continental (Статус за KSE – залишаються) німецька багатонаціональна компанія з виробництва автомобільних запчастин, що спеціалізується на гальмівних системах. Як відомо, підприємство не виробляє автомобільні шини з 1 березня 2022 року. Працівники підприємства простоювали з березня та отримували 2/3 зарплати. Потужність підприємства становить 4 мільйони шин на рік, а шини під брендами Continental, Gislaved і Matador вироблялися в Калузі. У квітні компанія заявила, що буде змушена відновити виробництво шин у Калузі через ризики кримінальної відповідальності для співробітників. 1 серпня робота на заводі в Калузі відновлена. В компанії працює 2230 співробітників в Росії. 

Аналіз окремих галузей

Виробники продуктів харчування: 

Dr. Oetker (Статус за KSE – виходять) Виробник продуктів харчування Dr. Oetker повністю виходить з Росії. Компанія вже припинила весь експорт до Росії, усі інвестиції в російську дочірню компанію та всю внутрішню маркетингову діяльність одразу після нападу Росії на суверенну демократичну державу Україна. Dr. Oetker продає всі акції російської організації Dr. Oetker своїм попереднім російським керуючим директором, тим самим припиняючи всі свої операції в Росії. В компанії працює 144 співробітники. 

HARIBO (Статус за KSE – виходять) Виробник “золотих ведмедів” Haribo намагається підтримати біженців з України транспортом і проживанням. “До подальшого повідомлення ми не будемо виробляти товари для російського ринку”, – сказав прес-секретар компанії.

Енергетика, нафта та газ

Uniper SE (Статус за KSE – вичікують) У березні компанія заявила, що існуючі довгострокові контракти на імпорт газу з Росією залишаються частиною безпечного європейського газопостачання – Uniper не укладатиме нових довгострокових контрактів на постачання природного газу з Росією. У квітні компанія оголосила, що може продовжувати купувати російський газ, здійснюючи розрахунки в євро, що, на її думку, не порушить європейські санкції. А в травні Uniper заплатив за російський газ за новою схемою, запропонованою Москвою, намагаючись забезпечити безперервне постачання палива, яке має вирішальне значення для провідної економіки Європи. Оскільки магістральний трубопровід з Росії до Німеччини заблоковано, Uniper змушений шукати альтернативні постачання на спотовому ринку, щоб обслуговувати своїх клієнтів, серед яких виробники та місцеві комунальні служби. Уряд Німеччини планує влити близько 8 мільярдів євро в Uniper SE в рамках історичної угоди про націоналізацію газового гіганта та запобігання колапсу енергетичного сектора країни.

Siemens Energy AG (незалежна компанія) (Статус за KSE – вичікують) оголосив про припинення будь-якого нового бізнесу в Росії. Компанія заявила, що почала реструктуризацію своєї діяльності в Росії в третьому кварталі, що призвело до втрати газу та електроенергії на суму 200 мільйонів євро. Очікується, що діяльність буде завершена до кінця фінансового року без подальшого значного фінансового впливу. За весь 2022 фінансовий рік Siemens Energy очікує, що чистий збиток перевищить збиток попереднього року через вплив реструктуризації в Росії. 

Компанії, які залишилися в РФ або вичікують

Однак компанія Siemens Healthineers (Статус за KSE – залишається), що виробляє медичне обладнання, наполягає на тому, що «пріоритетом залишається підтримка медичних працівників і пацієнтів за будь-яких обставин і в кожній країні». Вона пообіцяла дотримуватися будь-яких встановлених санкцій, але заявила, що такі заходи «не повинні мати негативних гуманітарних наслідків для цивільного населення».

Bayer (Статус за KSE – вичікують) Німецька хіміко-фармацевтична компанія. У березні Bayer AG оголосила про скорочення своєї присутності в Росії та Білорусі. Компанія призупинила рекламну діяльність, припинила всі інвестиційні проекти та припинила розгляд будь-яких бізнес-пропозицій. Але в серпні компанія вирішила продовжити постачання сільськогосподарської продукції російським фермерам. Bayer додав, що очікує, що російська влада допоможе захистити вільний потік сільськогосподарської продукції. Вона налічує 700 співробітників у Росії і створює 2,26% свого обороту в Росії.

Інші компанії в РФ

HeidelbergCement (Статус за KSE – вичікують) Компанія заморожує всі нові інвестиції в Росії. Компанія HeidelbergCement має три цементні заводи, які працюють усередині країни. На рівні прибутків і збитків у 2021 році виручка компанії в Росії становила близько 1%.

Robert Bosch (Bosch) (Статус за KSE – вичікують) Німецький виробник побутової техніки Bosch шукає покупця для своїх російських заводів і ще не повністю пішов з російського ринку. Bosch не розуміє, що робити з російськими потужностями, які не приносять прибутку. У Росії працює 2000 осіб.

• Більшість компаній люксових брендів призупинили свої продажі в Росії, в тому числі Adidas, Hugo Boss, Karl Lagerfeld, Mytheresa, Puma, Schwarz Group, Edeka.

Ви також можете внести свій внесок, поширивши статус компанії з закликом до виходу з Росії в соцмережах прямо з карток компаній на сайті https://leave-russia.org/.

Що нового відбулось минулого тижня – ключові новини з щоденного моніторингу KSE

(оновлення щотижня)¹⁰

19.09.2022

*Nike (CША, Споживчі товари та одяг) Статус за KSE – виходить

Зеленський подякував Nike за їхнє рішення піти з російського ринку

https://www.epravda.com.ua/news/2022/09/17/691595/

20.09.2022

*Isbank (Турція, Фінанси та платежі) Статус за KSE – вичікують

*Denizbank (Турція, Фінанси та платеж) Статус за KSE – вичікують

Турецькі кредитори Isbank і Denizbank призупинили використання російської платіжної системи «Мир», повідомили банки в понеділок, після репресій США проти осіб, звинувачених у допомозі Москві обійти санкції через війну в Україні.

https://www.reuters.com/business/finance/turkish-lender-isbank-halts-use-russias-mir-payment-system-2022-09-19/ 

*Bunge (США Їжа і напої) Статус за KSE – виходить

Bunge продасть бізнес з переробки олійних культур у Росії

https://www.reuters.com/markets/deals/bunge-sell-oilseed-processing-business-russia-2022-09-19/

*PepsiCo Inc. (США, FMCG) Статус за KSE – виходить

PepsiCo Inc припинила виробництво Pepsi, 7UP і Mountain Dew у Росії майже через шість місяців після того, як американська компанія заявила, що призупинить продажі та виробництво після того, як Москва направила десятки тисяч військових в Україну.

https://www.reuters.com/markets/europe/exclusive-pepsico-ends-pepsi-7up-production-russia-months-after-promising-halt-2022-09-20/ 

*Warner Music Group (США, Розваги) Статус за KSE – вичікують

Підрозділ Warner Music шукає російських угод, незважаючи на призупинення бізнесу

https://www.qudach.co.uk/warner-music-arm-seeks-russian-deals-despite-business-suspension-1023902.html 

21.09.2022

*Toho Gas (Японія, Енергетика, нафта та газ) Статус за KSE – залишаються

Toho Gas продовжила контракт на закупівлю зрідженого газу з нафтогазового проекту «Сахалін-2» у Росії

https://www.japantimes.co.jp/news/2022/09/20/business/toho-gas-russia-energy-sakhalin/

*London Metal Exchange (Велика Британія, Фінанси та платежі) Статус за KSE – вичікують

Російський алюмінієвий гігант «Русал» планує продавати напряму на LME

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-09-20/rusal-weighs-selling-aluminum-directly-on-london-metal-exchange?utm_source=google&utm_medium=bd&cmpId=google&sref=y3YMCJ4e 

*UEFA (Швейцарія, Спорт) Статус за KSE – виходить

Євро-2024: УЄФА підтвердив дискваліфікацію Росії на турнір; Білорусь потрапила в нічию, незважаючи на прохання Німеччини

https://www.espn.com/soccer/russia–rusw/story/4750958/euro-2024-uefa-confirms-russia-ban-for-tournament-belarus-enter-draw-despite-german-plea

*Uniper SE (Німеччина, Енергетика, нафта та газ) Статус за KSE – вичікують

Німеччина націоналізує газовий гігант Uniper в рамках історичної допомоги

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-09-20/germany-to-inject-8-billion-in-uniper-in-nationalization-plan?leadSource=uverify%20wall

22.09.2022

*Ball Corporation (США, Аерокосмічні технології/Пакування) Статус за KSE – вийшли

Корпорація Ball завершила продаж російського бізнесу з упаковки напоїв Arnest Group за 530 мільйонів доларів

https://www.ball.com/newswire/article/124147/ball-corporation-completes-sale-of-russian-beverage-packaging-business-to-arnest-group-for

*JPMorgan (США, Фінанси та платежі) Статус за KSE – вичікують

Генеральний директор JPMorgan Chase Джеймі Даймон конфліктує з представником Демократичної Республіки через інвестиції в Росію

https://www.foxbusiness.com/politics/jpmorgan-chase-ceo-jamie-dimon-clashes-dem-rep-russia-investments

23.09.2022

*Toyota (Японія, Автомобілебудування) Статус за KSE – виходить

Toyota закриває завод у Росії та звільняє працівників. Toyota припиняє виробництво в Росії

https://www.epravda.com.ua/news/2022/09/23/691792/ 

https://motor.ru/news/toyota-russian-plant-23-09-2022.htm?utm_source=motortw&utm_medium=social

*Ericsson (Швеція, IT) Статус за KSE – вичікують

Ericsson каже, що в Росію не експортується апаратне забезпечення, лише підтримка програмного забезпечення

https://www.reuters.com/technology/ericsson-says-no-hardware-exported-russia-only-software-support-2022-09-23/

¹ – KSE status “leave” або “виходять” – Компанії, які опублікували на офіційному сайті компанії (або їхній реліз з’явився в іноземному виданні як FT, NYT тощо) що повністю завершують роботу в Росії або компанії, що офіційно повідомили що вони тимчасово скорочують операції в РФ
– KSE status “wait” або “вичікують” – Компанії, які опублікували на офіційному сайті компанії (або їхній реліз з’явився в іноземному виданні як FT, NYT тощо) що вони скорочують лише частину бізнес операцій, продовжуючи роботу по іншим операціям або компанії, які повідомили що відкладають майбутні інвестиції/розробки/маркетинг, при цьому продовжують свою основну діяльність
– KSE status “stay” або “залишаються” – Компанії, що ігнорують вимоги до виходу/скорочення діяльності в Росії, також компанії, які офіційно заявили, що залишаються в Росії або новин по їх виходу не було знайдено
– KSE status “exited” або “вийшли” – Компанії, які продали свій бізнес/активи або свою частку бізнесу місцевому партнеру та залишили ринок

² Станом на 19/06/2022 ми оновили базу даних розширеною інформацією по ~+400 новим компаніям, а станом на 28/08/2022 ми оновили дані для ще 422 компаній даними по персоналу, доходу, капіталу та активам за 2021 рік. Також, ми почали додатково відстежувати, чи компанії просто заявляли чи дійсно здійснювали якісь дії щодо виходу з країни (наразі ми спостерігаємо дуже малу кількість таких компаній). Поки що ми знайшли інформацію лише про декілька компаній, які почали продавати свій бізнес в Росії.Навіть для більшості з них – це лише намір або вони тільки почали процес продажу. Все інше – переважно заяви чи якісь попередні кроки. Зібрана інформація вже доступна і систематизована у вигляді нового статусу KSE “вийшли”.

³ 24 липня 2022 року ми ввели новий статус «вийшли», який відображає дії компаній щодо завершення виходу з російського ринку. Статус ґрунтується на даних з ЄДРЮЛ Росії та додатковому аналізі, такому як оголошення компаній і публікації в ЗМІ про діяльність компанії. У той же час, діяльність компаній може бути складно відстежити, і їх можна пропустити в аналізі, особливо для компаній, які мало висвітлюються в ЗМІ. Закликаємо наших читачів повідомляти нам, якщо вони знайомі з діями компаній, які суперечать їхнім заявам про вихід, через форму зворотного зв’язку на сайті https://leave-russia.org/.

⁷ – KSE status “leave” або “виходять” – Компанії, які опублікували на офіційному сайті компанії (або їхній реліз з’явився в іноземному виданні як FT, NYT тощо) що повністю завершують роботу в Росії або компанії, що офіційно повідомили що вони тимчасово скорочують операції в РФ
– KSE status “wait” або “вичікують” – Компанії, які опублікували на офіційному сайті компанії (або їхній реліз з’явився в іноземному виданні як FT, NYT тощо) що вони скорочують лише частину бізнес операцій, продовжуючи роботу по іншим операціям або компанії, які повідомили що відкладають майбутні інвестиції/розробки/маркетинг, при цьому продовжують свою основну діяльність
– KSE status “stay” або “залишаються” – Компанії, що ігнорують вимоги до виходу/скорочення діяльності в Росії, також компанії, які офіційно заявили, що залишаються в Росії або новин по їх виходу не було знайдено
– KSE status “exited” або “вийшли” – Компанії, які продали свій бізнес/активи або свою частку бізнесу місцевому партнеру та залишили ринок

¹⁰ Нещодавно, на сайт проекту https://leave-russia.org/ був доданий новий розділ “Новини компаній“, слідкуйте за щоденними оновленнями прямо на сайті