fbpx

Пілотне впровадження Моніторингу земельних відносин (2015)

Пілотне впровадження Моніторингу земельних відносин (2015)

22 Лютого, 2016

Мета пілотного впровадження Моніторингу, здійсненого упродовж квітня-грудня 2015, полягала в оцінці доступності адміністративних даних і можливостей поєднання в рамках однієї системи даних про фактичний стан земельних відносин в Україні, які надходять від місцевих органів влади до різних відомств.

Завданням пілотного впровадження Моніторингу земельних відносин року було провести аудит всіх існуючих джерел інформації, ступеню уніфікованості адміністративних даних, їх повноти й регулярності надходження, а також розробити методологію та здійснити тестування координації взаємодії органів влади у цій роботі.

Адміністративні дані для проведення пілотного впровадження були надані шістьма органами влади: Державна служба статистики України; Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру; Державна судова адміністрація України; Державна фіскальна служба України; Державне агентство водних ресурсів; Міністерство юстиції України (ДП «Національні інформаційні системи»).

Розробку показників моніторингу та надання даних під час пілотного впровадження забезпечила Міжвідомча робоча група з моніторингу земельних відносин, сформована Міністерством аграрної політики та продовольства із представників цих органів.

Проблеми, виявлені під час пілотного впровадження. У процесі пілотного впровадження було виявлено 3 основні проблеми, від розв’язання яких залежить повноцінне запровадження Моніторингу. Передовсім, це невчасне надання інформації, її подача в неуніфікованій формі. Також зазначено випадки, коли важливі для прийняття політичних рішень дані не фіксуються та/або не надаються у форматі регулярних звітів (наприклад, кількість та характеристики земель, які були вилучені для суспільних потреб; площа ділянок, за якими сплачено податок, ін.).

Наступні кроки. Досвід пілотного впровадження засвідчує необхідність таких наступних кроків: розробки відповідних нормативних актів, автоматизованих систем звітності, забезпечення розміщення результатів у відкритому доступі та їх регулярне оновлення.