fbpx

"Навички для сучасної України" - огляд Світового банку за участі Ольги Купець, професора KSE

“Навички для сучасної України” – огляд Світового банку за участі Ольги Купець, професора KSE

9 Червня, 2017

Огляд Світового банку: “Навички для сучасної України”

 

Невідповідність навичок робочої сили – один з ключових факторів, що обмежує зростання продуктивності. Та й не секрет, що пересічний диплом в Україні не завжди є гарантом наявності відповідних навичок. Розвиток навичок розширює можливості працевлаштування, дає працівникам змогу ефективніше виконувати свою роботу, використовувати новітні технології та впроваджувати інновації, а також допомагає фірмам зайняти вигідніше місце в ланцюзі створення вартості відповідної галузі промисловості.

 

Професор KSE Ольга Купець разом з колегами Ксіменою Дель Карпіо, Ноель Мюллер і Анною Олефір, опитали сотні фірм та громадян та проаналізували бази даних вакансій та інші відповідні джерела, щоб з’ясувати, яких навичок потребує сучасний ринок праці в Україні та які фактори перешкоджають злагодженій роботі фірм.

 

Дослідження має на меті надання відповідальним особам в Україні нових даних та фактів для розробки та імплементації державної політики у сферах професійної освіти, посередництва та інформації на ринку праці, а також політики зайнятості. З цією метою у звіті досліджено природу навичок, необхідних на сучасному ринку праці в Україні, визначено, яких навичок бракує роботодавцям, проаналізовано інші фактори, які перешкоджають роботі фірм, розглянуто вплив інституцій на інвестиції у навички, а також надано рекомендації щодо можливих заходів політики.

Декілька ключових тез звіту:

  • Навички — це гнучка здатність людини виконувати поставлені завдання та реагувати на ситуації. Успішні працівники мають одночасно володіти когнітивними, соціоемоційними та технічними навичками.
  • Система розвитку навичок в Україні має деякі позитивні риси (високий рівень базових когнітивних навичок та значна кількість осіб з вищою освітою), але їй бракує якості та відповідності потребам сучасного ринку праці.
  • Система формальної освіти не розвиває у студентів потрібних ринкові навичок. Можливості професійного навчання поза межами формальної освіти є досить обмеженими.
  • Невідповідність навичок істотно обмежує ефективність роботи фірм в Україні.
  • Для покращення розвитку та використання навичок слід реалізовувати різні заходи політики. Такі заходи політики можуть зачіпати різноманітні сфери, як-от зміни у структурі управління професійною освітою, удосконалення змісту освітніх і навчальних програм, розвиток інформаційної системи про ситуацію на ринку праці і навчальні програми, удосконалення трудового законодавства тощо.

 

 

Звіт Світового банку “Навички для України” доступний англійською та українською мовою за посиланням: https://openknowledge.worldbank.org/handle/10986/25741

Пишаємось нашими викладачами!