fbpx

1 000 українців долучилися до забігу з Тімоті Снайдером за звільнення українців з ворожого полону

16 Вересня 2024

14 вересня, на території Національного комплексу «Експоцентр України» відбувся адвокаційний забіг «Run for Freedom» за звільнення з російського полону військових і цивільних українців. До забігу долучилися понад 1000 українців.

Соціальну акцію ініціювали студенти Київської школи економіки та американський історик, професор Єльського університету, амбасадор UNITED24 та великий друг України Тімоті Снайдер, який особисто долучився до забігу. Він фінішував на найдовшій дистанції забігу в 10 кілометрів.

Організували захід KSE FoundationDefDev та проєкт підтримки оборонців Маріуполя «Серце Азовсталі».

Перед стартом забігу за свободу організатори та учасники вшанували хвилиною мовчання жертв російсько-української війни.

Учасники забігу долали дистанції, аби нагадати світові про українських громадян – військових і цивільних, чоловіків, жінок і дітей, яких росія продовжує утримувати в неволі, та наблизити їхнє повернення додому. Згідно з даними Уповноваженого ВРУ з прав людини Дмитра Лубінця, у ворожому полоні досі перебувають близько 28 000 українців.

Ми бігли, щоб нагадати світові про тисячі наших громадян, яких росія утримує в нелюдських умовах. Багато хто з них вже кілька років не бачив своїх рідних. Наш обов’язок – зробити все можливе, аби вони якнайшвидше повернулися додому та нарешті обійняли своїх батьків, дітей, дружин і чоловіків. Забіг за свободу – це наш спосіб нагадати про тих, хто в полоні, та закликати світову спільному докласти максимум зусиль до їхнього звільнення”, – наголосила Анастасія Тищенко, заступниця директорки KSE Foundation.

У забігу взяли участь студенти KSE, військові, ветерани, родичі полонених, звільнені з полону українці та всі ті, хто вболіває за звільнення наших людей.

Ще 49 українців і українок повернулися додому. Це результат великої й важкої роботи. Наше завдання — щоб їх не забували. Саме тому ми бігли разом із матерями та дружинами полонених, разом із тими, хто повернувся з полону і тими, хто ще чекає своїх. Їхні історії — це не просто розповіді. Це заклик до дії. До справедливості. І особлива подяка Тімоті Снайдеру за те, що він поруч. За його підтримку ініціативи  KSE та “Серця Азовсталі”. Разом ми рухаємо цей процес вперед. Крок за кроком, наближаючи кожного додому“, – Наталя Ємченко, голова наглядової ради “Серце Азовсталі”.

До бігу за звільнення полонених долучилося близько 1000 людей, які  долали дистанцію у 5 км або 10 км.

Це моя перша 5-ка, було важко, оскільки відновлення після полону ще триває. Але попри це, я прийшов підтримати своїх побратимів, яких досі утримують російські кати. Це важливо, це треба робити“, – Олександр Дідур, морський піхотинець.

Переможцями на дистанції 5 км стали:

• У категорії чоловіків: Романенко Роман, Чуян Віталій, Бурда Андрій.

• У категорії жінок: Волошина Наталія, Кучеренко Євгенія, Гальцова Ірина.

Першими на дистанції 10 км фінішували:

• У категорії чоловіків: Казбан Артем, Бондар Сергій, Недождій Віталій.

• У категорії жінок: Граматікова Тетяна, Ханчанова Олена, Дейнега Олександра.

Інформаційно подію підтримали: 1+1 media, Українська правда, Interfax, Торгово-промислова палата України, European Business Association.

Висловлюємо вдячність за надане місце проведення Національному комплексу «Експоцентр України» ВДНГ.

Нагадаємо, також Тімоті Снайдер збирає кошти на проєкт United24 для розмінування українських земель: u24.gov.ua/uk/safeterrain