fbpx

Будувати зі свого. 90% будматеріалів для відбудови може вироблятися в Україні – дослідження KSE

8 Серпеня 2024

90% будівельних матеріалів необхідних для відбудови можуть вироблятися в Україні. Для цього Україна має сконцентруватись на залученні інвестицій в галузь будівельних матеріалів. Такого висновку дійшли аналітики Київської школи економіки. Восьмого серпня KSE презентували комплексне дослідження будівельної індустрії України.

Експерти дослідили вплив війни, масштаби руйнувань інфраструктури та об’єми інвестицій в галузь, необхідних для відбудови. Дослідження проводилося за ініціативи Європейської Бізнес Асоціації.

Загалом у KSE порахували, що лише на будівельні матеріали для відбудови України за попередніми оцінками знадобиться близько 65 мільярдів доларів.

Такі дослідження підтверджують, що, за умови правильних кроків, ми можемо формувати додану вартість від виробництва будівельної продукції на території України. Більше ніж 90% потужностей, які сьогодні є і які можна розвивати, зможуть забезпечити відновлення запланованих об’єктів. Окрім цього, ми зможемо створити близько 180 тисяч робочих місць – більше, ніж до повномасштабного вторгнення. Звичайно, будемо сплачувати більше податків і платити більшу заробітну плату”. – прокоментувала результати дослідження KSE голова партії “Слуга народу”, голова профільного парламентського комітету з питань організації державної влади та місцевого самоврядування Олена Шуляк.

Вона зазначила, що зараз важливо створити максимально сприятливі умови для інвестицій та розвитку виробництва: Наше завдання зробити так, щоб ті підприємства, які працюють у виробництві будівельних матеріалів, мали менше регуляторних проблем, інвестиційних бар’єрів і щоб вони розвивалися тут, на території нашої країни”.

На даний час розмір іноземних та українських інвестицій у розвиток галузі будівельних матеріалів попри війну оцінюється у понад 730 мільйонів доларів.

Згідно з дослідженням, основною спільною проблемою для всіх виробників галузі є значне падіння попиту на будматеріали — до 25-40% у порівнянні з довоєнним періодом. Тож зараз інвестиції в галузь — це робота на перспективу.

Одним із головних матеріалів для відбудови є цемент. За даними Асоціації “Укрцемент”, потреба цементу у пікові роки відбудови становитиме 14 млн тонн на рік, до чого варто підготувати українське виробництво. Зокрема, мова йде про будівництво клінкерних печей, яке має збільшити спроможність виготовлення цементу на понад 2,4 млн тонн. Також великий попит прогнозують на бетон, металоконструкції, цеглу, скло та теплоізоляційні матеріали.

Максим Нефьодов, директор з інноваційних рішень KSE Institute, прокоментував:Відбудова України — це велика можливість для всіх компаній в секторі будівельних матеріалів в країні. Адже це не лише суттєве збільшення обсягу потреб на фоні ускладнення імпортної логістики, але і нові стандарти будівництва з врахуванням build-back-better принципів. Ті бізнеси, які будуть готові до подібного виклику, зможуть не тільки наростити обсяги, але і отримають стимул для переходу на новий рівень з точки зору енергоефективності, екологічності тощо”.

Серед активних інвестиційних проєктів, які реалізуються в Україні:

• Ірландська компанія Kingspan Group розпочинає проєкт на суму понад 280 мільйонів доларів.

• Українська інвестиційна компанія EFI Group планує будівництво першого в Україні заводу “Новаскло” з виробництва флоат-скла та скла зі спеціальним покриттям, з інвестиціями близько 232 мільйонів євро. Українська компанія City One Development будує у Березані Київської області завод з виробництва скла з інвестиціями 100 мільйонів євро. Також планується будівництво ще одного заводу в центральній області України для виробництва скла з напиленням.

• Компанія CRH з моменту повномасштабного вторгнення інвестувала в Україну 80 мільйонів доларів, включаючи 34 мільйони на будівництво цементного терміналу в Київській області. У 2024 році компанія має намір придбати два заводи італійської компанії Buzzi та розширити інвестиції в Україну. Саму угоду оцінюють у 100 мільйонів євро. Зараз вона на фінальному етапі розгляду в АМКУ.

• Французька група Saint-Gobain у жовтні 2023 р. розпочала будівництво заводу з виробництва сухих будівельних сумішей в Івано-Франківській обл. Інвестиції становлять 9 млн євро.

Серед інших інвесторів також Kreisel (5 мільйонів інвестовано і 10 в планах), MC-Bauchemie (планує інвестувати 1.5 мільйони), GreenMix та Міропласт”.

Інвестори звертають увагу на екологічні проєкти, використання відновлюваних матеріалів та планують модернізацію потужностей. Зокрема, компанії Kingspan, Saint-Gobain та CRH відзначають важливість впровадження екологічних рішень у своїх проєктах. 

Нагадаємо, що за даними Світового банку, вартість відбудови України оцінюється у понад 400 мільярдів доларів, без урахування тимчасово окупованих територій та Криму.

Одну з ключових ролей в процесі відбудови відіграватиме саме індустрія будівельних матеріалів. Відтак, важливо було детально дослідити цю сферу в тому числі зрозуміти поточні та майбутні потреби нашої держави в будівельних матеріалах та спроможність нашого бізнесу їх забезпечити.– коментує Керівник Департаменту Комітетів Європейської Бізнес Асоціації Вікторія Куликова.

Ознайомитися з текстом повним дослідження “Структурні зміни та виклики в будівельній індустрії України: аналіз та прогнози” Київської школи економіки можна за посиланням.