fbpx

Цінність сільгоспземель в Україні є найвищою з липня 2021 року – аналітичний звіт KSE Агроцентр та Програми USAID АГРО

28 Червня 2024

Попри зниження обсягів укладених угод, ціни купівлі-продажу сільгоспземель у травні цього року суттєво зросли порівняно із попередніми місяцями й наразі є найвищими за весь період існування ринку земель. Участь юросіб у ринку стабілізувалась і протягом двох місяців залишається на рівні 20%. Частка доходів від обігу та використання земель у бюджетах громад зросла до 15%. Такими є ключові результати ринку земель сільськогосподарського призначення у травні 2024 року за даними аналітичного огляду, підготовленого KSE Агроцентр спільно з Програмою USAID АГРО. 

Після рекордних обсягів ринку земель у квітні 2024 року, коли було зафіксовано найбільшу кількість транзакцій від початку повномасштабного вторгнення – обсяги ринку у травні,  за офіційними даними, зменшились на 13% – як за кількістю угод, так і за площею земель в обігу. Водночас показники травня суттєво перевищували середньомісячні показники попереднього року – на 28.9% за кількістю укладених угод і на 31,3% за площею земель в обігу.

Ціни купівлі-продажу сільгоспземель у травні зросли й наразі є найвищими за весь час існування ринку земель. Середньозважена ціна гектара у травні становила 45,0 тис. грн, що на 8,2% більше від цін у квітні 2024 року, і на 5,6% більше від цін у березні цього року. 

Враховуючи незначне зниження цін у квітні 2024 року, зростання вартості сільгоспземель у травні цього року навряд чи можна вважати довгостроковим трендом. Проте варто відзначити, що з початку 2024 року середні ціни на землю залишаються значно вищими, ніж у попередні періоди. Відтак, можна констатувати, що відкриття ринку земель для юридичних осіб у січні 2024 року спричинило структурні зміни умов на ринку, і як наслідок призвело до збільшення вартості сільгоспземель зауважив керівник проєкту “Земля незламності”, дослідник KSE Агроцентр Роман Нейтер. 

Як і в попередні місяці, угоди купівлі-продажу у травні 2024 року укладались переважно з так званими “товарними” землями (57%) та землями для ведення особистого селянського господарства (37%), значна частина яких до липня 2021 року була під мораторієм.

Після стрімкого зростання обсягів укладених договорів оренди у квітні, коли було укладено майже 32 тис. договорів оренди – у травні їхня кількість повернулась до середнього показника у 1 кварталі 2024 року. Усього в травні 2024 року було укладено 25 тис. угод оренди сільгоспземель загальною площею 62,8 тис. га, що утричі більше від сукупної площі проданих земель (19,5 тис. га).

За типами правочинів, як і раніше, превалюють оренда (25,0 тис.) та успадкування земель (20,2 тис.). Договори купівлі-продажу земельних ділянок посідають третє місце (9,0 тис.). 

Поведінка юридичних осіб на ринку сільгоспземель в цілому відповідає тенденціям ринку: на тлі загального зниження кількості угод, обсяг земель, придбаних юридичними особами, також зменшився. З моменту відкриття ринку земель для юридичних осіб 1 січня 2024 року станом на кінець травня цього року 724 компанії скористалися правом купівлі сільськогосподарської землі, з яких 318 компаній придбали принаймні одну сільськогосподарську ділянку у травні 2024 року. 

Площа ділянок, придбаних юрособами у 2024 році, розподілена за областями нерівномірно – 26% від сукупної площі ділянок розташовані в Полтавській області. До трійки регіонів-лідерів за площею ділянок, придбаних юрособами, також входять прифронтові Дніпропетровська (11% від загальної площі придбаних у травні сільгоспземель) та Сумська (8%) області. Юрособи не придбали жодної ділянки лише у двох регіонах України, значна частина яких перебуває під окупацією – у Луганській області, а також в АР Крим. 

Відповідно до оновлених даних, у травні 2024 року було проведено 619 успішних земельних торгів сукупною площею 5,0 тис. га. Це на 10% перевищує кількість успішних земельних торгів і на 15% перевищує сукупну площу успішних аукціонів на платформі Prozorro.Продажі у квітні цього року. Середньозважена ціна оренди на земельних торгах в травні склала 8,8 тис. грн за гектар, що відповідає середньому значенню у першому кварталі цього року.

За оперативними даними офіційного вебпорталу Міністерства фінансів України OpenBudget, завдяки обігу та використанню сільгоспземель бюджети громад поповнились у квітні 2024 року на майже 4,8 млрд грн, що на 30% більше від аналогічних показників минулого року.  

З початку 2024 року станом на кінець квітня до громад надійшло понад 14 млрд грн податкових надходжень, пов’язаних з обігом та використанням сільськогосподарських земель, що на 21% перевищує аналогічне значення за 2023 рік. За перші чотири місяці 2024 року частка цих доходів у сукупних податкових надходженнях громад зросла з 12% до 15%. Відтак, ринок сільськогосподарської землі набуває дедалі більшого значення для збереження фінансової спроможності на місцевому рівні”, – відзначив експерт KSE Агроцентр Ігор Піддубний. 

Усього з моменту відкриття ринку сільгоспземель земель у липні 2021 року станом на кінець травня 2024 року було укладено 246,8 тис. угод купівлі-продажу на загальну площу 552,9 тис. га, що становить 1,34% від загальної площі усіх сільгоспземель в Україні. 

Більше інформації за посиланням.

***

Аналітичний огляд підготовлено в межах дослідницького проєкту «Земля незламності» завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у межах Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), яка виконується компанією Chemonics International.  Думка авторів не обов’язково є офіційною точкою зору USAID чи Уряду США. 

Докладніше про Програму USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО): 

https://www.facebook.com/usaid.agro/ 

Докладніше про KSE Агроцентр: 

https://agrocenter.kse.ua 

https://t.me/kseagrocenter

Контакти: 

Центр досліджень продовольства та землекористування (KSE Агроцентр)

[email protected]