fbpx

У KSE презентували перші програми Ukraine Investment Framework обсягом в €1,4 млрд

27 Червня 2024

У середу, 26 червня, у Київській школі економіки відбулась подія «Ukraine Investment Framework: механізм швидкого економічного відновлення», в ході якої були представлені перші програми в рамках Ukraine Investment Framework загальним обсягом у €1,4 млрд. 

Подія була присвячена запуску першого етапу фінансування в рамках другої складової програми Ukraine Facility Європейського Союзу. Організатори — Міністерство економіки України спільно з Київською школою економіки за підтримки Європейського Союзу.

Участь у заході взяли представники Європейської комісії, Міністерства економіки, Міністерства фінансів, інших урядових установ, міжнародних фінансових інституцій, банківського сектору, українського та міжнародного бізнесу. Модератором події стала Наталія Шаповал, очільниця KSE Institute. 

“Фінансування проєктів є критично важливим для відновлення української економіки. Однак, не завжди наявні програми повністю реалізують свій потенціал, а бізнеси — мають знання про такі джерела фінансування. Саме завдяки діалогу між Урядом, нашими партнерами та приватним сектором ми зможемо знайти оптимальний шлях, щоб поєднати пріоритети Уряду та потреби бізнесу з тими можливостями, які відкриває Ukraine Investment Framework. Це вже третій івент, який ми проводимо в рамках поліпшення діалогу між бізнесом та Урядом”, — зазначив у вступному слові Тимофій Милованов, президент Київської школи економіки. 

Під час обговорення учасники події дізналися деталі роботи перших програм в рамках Ukraine Investment Framework, обговорили практичні моменти, пов’язані з вибором інструментів для різних типів бізнесів, а також проблемні моменти, що виникають в роботі українських компаній та муніципалітетів у реалізації проєктів.

“Протягом трьох днів ми проводимо зустрічі з Урядом, представниками українського банківського та страхового сектору, присвячені запуску першого етапу Ukraine Investment Framework. Але сьогоднішня зустріч з бізнесом має особливе значення. Ми хочемо отримати відгук на наші програми від тих, на кого вони безпосередньо спрямовані — від МФО, бізнесу та інвесторів, які створюють та втілюють інвестиційні проєкти в Україні”, — зазначив П’єр Арно Прукс, заступник керівника відділу Європейської комісії.

В ході обговорення Міністерство економіки України представило огляд перших 12 програм міжнародних фінансових організацій обсягом €1,4 млрд, які реалізовуватимуться в рамках Ukraine Investment Framework. Ці програми були затверджені Європейською Комісією під час Ukraine Recovery Conference в Берліні. 

“Запуск першого етапу UIF — це можливість залучати додаткове фінансування від міжнародних фінансових організацій та українських банків. Ці програми вже доступні для проєктів державного та приватного секторів у галузях, визначених у Плані для Ukraine Facility”, — зазначив Володимир Кузьо, заступник Міністра економіки. 

Він додав, що як самі програми, так і МФО, з якими можна співпрацювати в рамках першого етапу UIF, варіюються залежно від напрямку роботи, галузей та обсягів фінансування. Ми також розуміємо, що багато проєктів наразі ще мають недостатній ступінь готовності й вимагають подальшого опрацювання. Тому Уряд працює над запуском Project Preparation Facility для збільшення кількості готових для залучення фінансування (bankable) проєктів.

На цьому етапі Ukraine Investment Framework свої програми вже запустили ЄБРР, ЄІБ, IFC, Німецький банк розвитку (KfW) Європейський фонд для Південно-Східної Європи (EFSE), польський Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK). Серед локальних партнерів МФО, які долучаться до реалізації UIF, представлені державні ПриватБанк, Ощадбанк, Укрексімбанк та Укргазбанк, а також низка приватних банків.

“Особливу увагу в рамках UIF спрямовано на розвиток малого та середнього бізнесу. Сектор МСП відіграє ключову роль в економіці, забезпечуючи близько 80% доданої вартості. При цьому МСП заштовхуються як з дефіцитом коштів, так і з іншими пов’язаними з війною втратами та перебоями в роботі.

Для програм з підтримки МСП зарезервовано 15% гарантій, які можуть отримати МФО для реалізації програм в рамках інвестиційної складової Ukraine Facility. Зокрема відповідні програми з фокусом на малі на середні підприємства вже затвердили ЄІБ, ЄБРР, Німецький банк розвитку (KfW) та польський BGK, які реалізовуватимуться у партнерстві з українськими банками”, — зазначив Олексій Соболев, заступник Міністра економіки. 

Про останні заходи Міністерства фінансів України в напрямку покращення роботи з публічними інвестиціями зазначив у своєму виступі Перший заступник Міністра фінансів України Денис Улютін. Зокрема він зауважив, що держава буде надалі посилювати навички та процедури роботи з інвестиціями, зокрема у середньостроковій та довгостроковій перспективах, а також покращувати спроможність виконавців у цьому напрямку.

Ґабріель Блан, керівник сектору в Європейській комісії, зауважив про критичне значення реформи публічних інвестицій, яку зараз впроваджує Міністерство фінансів України, а також роль програм технічної допомоги. Зі свого боку, координатор з питань політики Європейської комісії Орест Токач наголосив на тих механізмах, які нові програми UIF створюють для розвитку малого та середнього бізнесу, а також розвитку прифронтових громад. 

Окремо учасники події згадали й про ті механізми та принципи роботи, які в перший етап Ukraine Investment Framework закладають міжнародні фінансові інституції.

“Посилення наявної інфраструктури та суттєве збільшення обсягів фінансування — це загальний підхід, яким керувався Європейський інвестиційний банк у своїй роботі в Україні після початку повномасштабного вторгнення. Серед проєктів ми фокусуємося на трьох основних напрямках — розвиток енергетики, підтримка транспортного сектору та відбудова соціальної інфраструктури. Сподіваємося, ці зусилля принесуть бажаний ефект для економіки України”, — відзначив у виступі Свен Робен, керівник команди ЄІБ в Україні.

Про питання розподілу генерації в нових проєктах з енергетики, а також ті складнощі, що виникають у реалізації проєктів з боку державних енергетичних компаній, зауважила Наталія Бойко, радник Прем’єр-міністра України. 

“Ми з партнерами маємо чітко для себе зрозуміти, яким шляхом ми рухаємося в енергетиці. Безумовно, розвиток відновлювальних джерел енергії є дуже важливим, зокрема й з огляду на Європейський Зелений курс та рух України в ЄС. Але для стабільної роботи енергосистеми нам потрібні різні способи генерації, додаткові можливості для зберігання та розподілу. Цими питаннями не варто нехтувати”, — додала Наталія Бойко.

Анна Юрченко, радник KSE та колишній заступник Міністра інфраструктури України, у своєму виступі акцентувала увагу на ті адміністративні проблеми, з якими наразі стикаються бізнеси та муніципалітети, які прагнуть взяти участь в програмах.

“Велика проблема для багатьох аплікантів — дуже різні та складні процедури подачі проєктів. Можливо, ми маємо рухатися в напрямку спрощення чи уніфікації роботи з документами у різних програмах в рамках Ukraine Investment Framework. На додаток, ми маємо надавати підтримку для громад, які хочуть взяти участь і мають відповідні проєкти. Лише небагато з них мають досвід роботи з МФО, і ми маємо допомогти їм у цьому процесі”, — додала Анна Юрченко.

Підсумувала обговорення керівниця KSE Institute Наталія Шаповал, яка відзначила позитивне значення прямого діалогу між усіма залученими в Ukraine Investment Framework сторонами.

“Сьогоднішнє обговорення показало як переваги, так і недоліки програм першого етапу. Зібраний досвід та відгуки будуть надзвичайно важливими для покращення нових програм, які зможуть принести ще більше фінансування для українських компаній, стимулювати економічний розвиток та будувати інноваційну економіку в Україні”, — додала Наталія Шаповал.

Додаткова інформація щодо Ukraine Investment Framework та аналіз  затверджених програм, інструментів, а також секторів та типів клієнтів з якими вони можуть працювати, доступні у презентації за посиланням: https://www.ukrainefacility.me.gov.ua/wp-content/uploads/2024/06/ukraine-investment-framework.pdf