fbpx

Реальний ВВП у 2021 році зріс на 3,3% – Огляд економічної активності KSE

8 лютого 2022

Економіка України у 2021 році відновлювалася повільніше, ніж очікувалося. Прискорене зростання доходів населення посилило внутрішнє споживання, однак додатковий попит часто покривався імпортом. Уряд вдало стимулював внутрішній попит видатками на дороги та інші інфраструктурні об’єкти.

Велику частину року економіка зазнавала негативного впливу низького врожаю 2020 року, однак успішна аграрна кампанія 2021 року надала економіці додаткового імпульсу. В цілому в 2021 році підприємства здебільшого повернулися до прибуткової діяльності, поволі відновлювалися інвестиції, проте їх обсяги були нижче докризових, а наприкінці року інвестиційний фон був погіршений ще й інформацією про ризики конфлікту з Росією. Переважно високі світові ціни на метали, руди та зернові забезпечили високі вартісні обсяги експорту, однак непередбачена інфляція енергоносіїв у світі позначилася на вітчизняних енергоємних виробництвах.

У квітні 2021 року експертами Київської школи економіки прогнозувалося, що реальний ВВП у 2021 році зросте на 4,7%. У липні оцінку було знижено до 3,6%. Фактичне зростання за підсумком року було дещо меншим – 3,3%.

Зростання виявилося помірнішим, зокрема, через вплив енергетичної кризи та продовження пандемії, яка безпосередньо впливала на активність секторів послуг в Україні, знижувала готовність бізнесу до капіталовкладень, а також періодично послаблювала зовнішній попит. Наприкінці року перелік негативних факторів доповнився погіршенням інформаційного
середовища на фоні геополітичних подій.

Потенціал зростання вітчизняної економіки послаблюється скороченням чисельності населення, а також трудовою міграцією за межі України. Продуктивність капіталу в останні два роки обмежується відносно слабкими інвестиціями – за підсумком перших трьох кварталів 2021 року вони зросли на 8,4% порівняно з відповідним періодом 2020 року, однак були майже на 17% меншими, ніж за такий самий період 2019 року, тобто до кризи.

Ознайомитись із Оглядом економічної активності можна за посиланням.