fbpx

Очікуваний дефіцит держбюджету у 2021 році складе близько 170 млрд за загальним фондом – Прогноз KSE

8 листопада 2021

За результатами року дефіцит держбюджету за загальним фондом складе близько 170 млрд грн при річному плані 220 млрд грн. Про це під час онлайн-презентації щомісячного аналітичного продукту «Бюджетний барометр» розповіла керівниця Центру аналізу публічних фінансів та публічного управління Київської школи економіки Дарина Марчак.

«За нашими оцінками, на кінець 2021 року дефіцит загального фонду державного бюджету буде дещо нижчим, ніж передбачено Законом про державний бюджет, з огляду на економію за видатками (яку ми очікуємо на рівні 3% видаткової частини бюджету за загальним фондом) та борговими виплатами. 

Але фінансування навіть такого, зменшеного обсягу дефіциту бюджету потребуватиме значної активізації боргових запозичень Мінфіном, що  складно реалізувати без активної співпраці з МВФ та виходу на зовнішні ринки», наголосила спікерка.

Зокрема, за листопад-грудень дефіцит складе близько 115 млрд грн. Аби профінансувати цей дефіцит та здійснити заплановані погашення державного боргу (64,4 млрд грн),  за останні два місяці року Міністерству фінансів потрібно запозичити ще близько 180 млрд грн або в середньому по 90 млрд грн на місяць (припускаючи, що доходи будуть на рівні оновленого річного плану, тобто 159 млрд грн за листопад-грудень). Для порівняння: у січні-жовтні  середньомісячний розмір запозичень становив близько 40 млрд грн. 

Під час презентації Дарина Марчак також нагадала, що у жовтні набули чинності зміни до держбюджету, що збільшили план доходів та видатків на майже 40 млрд грн – таке рішення Рада ухвалила з огляду на стабільне перевиконання бюджетних доходів протягом попередніх місяців. План доходів загального фонду на рік збільшили з 981 до 1 021,4 млрд грн. Планові доходи жовтня виросли на 2,8 млрд грн, листопада – на 31 млрд грн, грудня – на 5,8 млрд грн. 

У жовтні  продовжили стрімко зростати доходи місцевих бюджетів. За жовтень до них надійшло 34,4 млрд грн, що на 6,4 млрд грн (на 22,9%) більше, ніж за аналогічний місяць минулого року. За січень-жовтень рівень виконання дохідної частини місцевих бюджетів (без власних надходжень бюджетних установ та міжбюджетних трансфертів) склав 104,9%, що є найкращим показником за останні 4 роки. 

Ознайомитись із «Бюджетним барометром» за жовтень можна за посиланням. А також презентація з виступу Дарини Марчак – за посиланням.

Центр аналізу публічних фінансів та публічного управління створено Київською школою економіки за підтримки Швеції. 

Думки, висновки чи рекомендації належать авторам цього видання і не обов’язково відображають погляди Уряду Швеції. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори видання.