fbpx

Новий проєкт по роботі з даними в KSE

03.01.2020

З наступного семестру у Київській школі економіки запускається новий проєкт  KSE AI Lab. Суть ініціативи полягає в тому, щоби надати студентам можливість створювати прикладні проєкти та проводити фундаментальні дослідження на основі даних за підтримки ментора.

 

«Ідея про відкриття цього проєкту прийшла в листопаді цього року.  В KSE мене запитали, як я ставлюсь до прикладних досліджень. Я задумався над цим, а потім згадав, що ми проводили прикладні дослідження, для створення нових продуктів. Я поділився своїми ідеями в департаменті бізнес-освіти і ми вирішили запустити цю програму в KSE», – пояснює викладач Київської школи економіки Роман Сторчак. 

Наразі, в KSE діє магістерська програма з “Бізнес адміністрування з використанням штучного інтелекту та аналітики даних” та студентська ініціатива KSE Data Science Club. Тому ми очікуємо, що лабораторія KSE AI стане чудовим доповненням до існуючих проектів. Більше того, вона надасть студентам додаткову цінність для розробки своїх дослідницьких ідей.

 

«В ідеалі ми хотіли б, щоб наші дослідження були прикладними і їх можна було застосовувати в реальному житті для прийняття рішень щодо життя міста. Тому ми вже ведемо перемовини з представниками Харківської міської ради щодо спільних проєктів та плануємо запросити дані в КМДА. Зокрема, з контактного центру 1551. За багато років існування цього сервісу накопичився величезний масив даних, що стосується життя Києва. Але ми розуміємо, що на отримання цих даних у нас може піти багато часу», – пояснює керівник проекту.

 

«Крім того, ми зараз ведемо переговори з деякими підприємствами, щоб вони поділились своїми даними для навчальних цілей», – розповідає Сторчак.

Оскільки програма зовсім нова і потребує попередньої підготовки, то на перший рік сподівається, що в ній зможуть взяти участь до 10 студентів.

«Я розумію, що це чудова можливість провести прикладне дослідження. Оскільки в Україні зараз немає коштів фінансувати фундаментальні дослідження, то саме такі прикладні проєкти можуть стати нашою конкурентною перевагою», – пояснює Роман Сторчак.

За його сподіваннями, перші результати досліджень на основі відкритих даних з‘являться вже в травні 2020 року.

________________________________________________________________________________________________________________________

Сторчак Роман, викладач в KSE курсу “Прийняття рішень на основі аналітики даних”.

Біографія: Роман має 10+ років досвіду в галузі управління та наук про дані. Він керує як RnD, так і виробничими підгрупами, які будують та вдосконалюють продукти DatAI

Освіта: Магістр з інновацій та підприємництва у Львівській бізнес-школі УКУ (LvBS); Ph.D. з наук про життя в Університеті Страсбурга; Магістр з біохімії / біотехнологій в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка; Бакалавр з біології Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Експертиза: Аналіз даних, машинне навчання, комп’ютерне бачення, управління проектами.