fbpx

Дискусія "Сила слова: на що насправді впливають ЗМІ в Україні"

Опис


Кожен може пригадати з десяток історій, коли публікації у ЗМІ ставали причиною звільнення чиновників (включно з президентом), змін законодавства й навіть перегляду суспільних норм. Це свідчить про значний вплив медіа на політику та громадську думку. Однак, на жаль, більшість таких історій відбувалися не в Україні.

У нашій країні часто можна почути скарги журналістів на нечутливість суспільної думки навіть до кричущих випадків корупції чи сваволі чиновників. Втім, тут можна навести й протилежні приклади – такі як Врадіївка. 

Отже, чим визначається вплив ЗМІ на суспільство – якістю журналістики чи зрілістю самого суспільства? (чи взагалі “злет” певних новин чи тем є чисто випадковим?) 

І як виміряти цей вплив? Як зрозуміти, що, наприклад, чиновника було звільнено саме через публікацію в пресі, а не через апаратні інтриги?

Про це говоритимуть представники ЗМІ та суспільствознавці в рамках зустрічі дискусійного клубу при Центрі удосконалення економічної журналістики.

Крім того, спробуємо визначити, які медіа впливовіші – ті, яке читають/дивляться мільйони, чи ті, які читають кілька десятків осіб, але саме тих, від яких залежить прийняття рішень державного рівня.

Учасники дискусії:

  • Денис Бігус, керівник платформи Bihus.Info
  • Катерина Венжик, редактор програми “Простономіка” на Громадському телебаченні
  • Тимофій Брік, PhD, соціолог, викладач та дослідник Київської школи економіки. Спеціалізація Тимофія – аналіз соцмереж з використанням “великих даних”. Автор дослідження про росль соцмереж у Євромайдані.
  • Інна Совсун, віце-президентка Київської школи економіки, заступниця Міністра освіти і науки України у 2014-2016, наймедійніша заступниця міністра у попередньому МОНі, авторка і викладачка курсу “Мас-медіа і політика в Україні і світі”

Модератор: Борис Давиденко, головний редактор VoxUkraine

#журналісти_впливають #ceej

{thumb obj=”image” objid=”2183″ fileno=”1″ templateid=”183″}