fbpx

За підтримки KSE відбулося обговорення пропозицій секторальної робочої групи з енергетики в рамках роботи над Планом для Ukraine Facility

16 Листопада 2023

Відбулося обговорення пропозицій від учасників секторальної робочої групи з енергетики, створеної при Міністерстві економіки України, організованої Київською школою економіки та модерованої KPMG Україна в рамках роботи над Планом для Ukraine Facility. У роботі групи взяло участь понад 130 зареєстрованих учасників, які запропонували 45 політик, з яких 32 рекомендовано до впровадження.

Створення секторальних робочих груп є однією з активностей у рамках проєкту Good Governance Fund «Економічний хаб: ефективна політика управління публічними фінансами та візія зростання», який реалізується за підтримки уряду Великої Британії (UK Aid). Імплементаторами проєкту є Abt Britain та Київська Школа Економіки.

Запропоновані зміни стосуються зокрема покращення законодавства у сфері енергетики та інвестиційного клімату, європейської інтеграції українського ринку, спрощення реалізації проєктів з будівництва об’єктів генерації, зокрема відновлюваних джерел енергії та подальшої лібералізації енергетичного ринку.

Найбільше отриманих пропозицій стосуються розвитку та розбудови відновлюваної енергетики (24), транспортування електроенергії (6), а також загальної генерації (6).

Понад половину пропозицій вже повністю чи частково враховано у плані впровадження заходів до енергетичної стратегії, серед яких поступове нарощення частково самодостатніх систем, збільшення частки маневрових та високоманеврових потужностей, спрощення процедури проведення оцінки впливу на довкілля та розміщення тощо.

«Сектор енергетики відіграє ключову роль в економіці. Саме від розвитку енергетичного комплексу, відбудови та впровадження нових технологій буде залежати розвиток інших виробничих галузей та досягнення цілей “зеленого” переходу. Напрацювання групи допоможуть побудувати збалансовану модель та надалі сформувати комплексну стратегію розвитку індустрії», — зазначив заступник Міністра економіки України Олексій Соболев.

Розвитку сектору додатково сприятиме можливість для інвесторів отримати фінансування через ЄБРР, ЄІБ та інші міжнародні фінансові інституції. Для цього у рамках Плану передбачений спеціальний інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах на суму 8 млрд євро. Очікується, що це дозволить залучити понад 30 млрд євро інвестицій в українську економіку. 

“Результати роботи секторальної групи свідчать, що конструктивний діалог між урядом та бізнесом відбувається вже зараз. Бізнес надає змістовні та аргументовані рекомендації, які стосуються як нагальних викликів, так й інновацій для подальшого розвитку. Після трьох експертних обговорень 32 із 45 запропонованих політик передано Уряду для можливої реалізації”, – зазначив керівник стратегічних проєктів KSE Institute Максим Федосеєнко.

Також у ході роботи групи представники бізнесу та державні підприємства надали 190 пропозицій щодо інвестиційних проєктів із загальним бюджетом $58,4 млрд. Пропозиції в основному стосувалися розбудови вітрової генерації, модернізації та розвитку електричної мережі, розвитку сонячної та водневої енергетики в Україні. 

Попри те, що формат Плану не передбачає включення у нього інвестиційних проєктів, водночас їх аналіз та опрацювання необхідні для визначення пріоритетних підсекторів для розвитку. Відповідні пропозиції будуть передані Міністерству енергетики України та можуть бути розглянуті при розробленні довгострокової секторальної стратегії.