fbpx

За підтримки KSE відбулася установча зустріч секторальної робочої групи з енергетики в рамках роботи над Планом України в рамках Ukraine Facility

11 Серпня 2023

У п’ятницю, 4 серпня, відбулась установча зустріч секторальної робочої групи з представниками компаній з розподілу та генерації електроенергії в рамках роботи над Планом України для реалізації програми Ukraine Facility. Робота групи відбувається за участі Міністерства енергетики України. Аналітично-консалтингову підтримку груп здійснює Київська школа економіки, а координує роботу секторальних груп Міністерство економіки України.

Створення секторальних робочих груп є однією з активностей проєкту Good Governance Fund «Економічний хаб: ефективна політика управління публічними фінансами та візія  зростання», який реалізується за підтримки уряду Великої Британії (UK Aid). Імплементаторами проєкту є Abt Britain та Київська Школа Економіки.

У зустрічі з представниками енергетичного ринку  взяли участь представники Міністерства економіки України, Міністерства енергетики України, Київської школи економіки та компанії KPMG.

“Розвиток енергетичного сектору є одним з пріоритетних напрямків відновлення української економіки. Попит на електроенергію в Україні в наступні 10 років має високий потенціал для зростання завдяки зростанню внутрішнього споживання та виробництва експортоорієнтованої продукції. Мета роботи нашої групи — зрозуміти завдання та виклики для розвитку електроенергетики у післявоєнний час”, — зауважив керівник стратегічних проєктів KSE Institute Максим Федосеєнко, який модерував обговорення.

“Ми розробляємо секторальний план із розумінням перспектив вступу України до Європейського Союзу. Наша мета — досягнути безвуглецевості до 2050 року шляхом зростання частки зеленої генерації, розвитку атомної енергетики та впровадженню заходів з енергоефективності. Євроінтеграція енергетичних ринків є умовою досягнення стабільності енергосистеми, підвищення її адекватності, стійкості та сталості. Завдяки предметній дискусії з представниками сфери ми сподіваємося знайти нові можливості розвитку та напрацювати спільні рішення”, — зазначив у вступному слові заступник Міністра енергетики України з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков.

Представники галузі обговорили організаційні питання роботи групи, пріоритети подальшого розвитку ринку, потенційні законодавчі зміни, передбачені інтеграцією України в ЄС, а також засоби стимулювання розвитку відновлювальної енергетики. Зокрема, пролунали пропозиції щодо необхідності детального аналізу потенційних ринків електричної енергії, реалістичної оцінки попиту в окремих регіонах та розвитку умов для локалізації виробництва енергетичного обладнання в України шляхом залучення додаткових інвестицій.

Перший етап роботи секторальних робочих груп з бізнесом триватиме до кінця жовтня 2023 року. На цьому етапі в групах будуть сформовані пропозиції для Плану України, необхідного для реалізації програми фінансової допомоги Ukraine Facility від Європейської Комісії. Програма розрахована на 50 млрд євро, які Україна отримає впродовж 2024-2027 років.