fbpx

Євросоюз повинен припинити фінансування Путіна і почати з обмеження імпорту енергоносіїв, – євродепутат Луїс Гарікано

22 Квітня 2022

Європейський Союз повинен припинити фінансування Путіна та його режиму. На цьому наголосив депутат Європейського парламенту, професор економіки, віцепрезидент з економічних питань Renew Europe Луїс Гарікано в ході своєї публічної доповіді у Києві. Доповідь відбулась 21 квітня у стінах Київської школи економіки (KSE) та була присвячена темі: «Ліквідність і санкції: надання європейській економіці опори під час війни». У своєму виступі Гарікано також закликав ЄС надати Україні невідкладну фінансову підтримку.

Він наголосив, що Європейський Союз вже вжив низку безпрецедентних заходів як щодо протидії агресору, так і щодо підтримки України.

«Проти російських олігархів були запроваджені індивідуальні санкції, були здійснені ряд фінансових заходів, таких як заборона SWIFT для 7 банків та заборона транзакцій із Центробанку Росії, для російських літаків було закрите небо, в сфері енергетики є заборона на імпорт вугілля, в сфері захисту – на військові технології тощо. Натомість Україна отримала макрофінансову допомогу у розмірі 1,2 млрд євро, в межах глобальної кампанії зі збору коштів Stand Up for Ukraine було зібрано 9,1 млрд євро, пакет гуманітарної допомоги склав 550 млн євро, українцям надають права на проживання, дозвіл на працю і багато іншого», – розповів Луїс Гарікано.

Водночас, наголосив він, імпорт енергії Євросоюзом продовжує фінансувати війну, яку розв’язала Росія. Мова йде про суми: 782 млн євро – вугілля, 12, 440 млн євро – нафта, 24,010 млн євро – викопний газ. В той же час, на думку Гарікано, повна заборона на енергоносії з Росії може бути прийнятна для європейської економіки. Різні види палива мають альтернативи.

Так, відсоток платежів за викопне російське паливо, зокрема, вугілля, з 24 лютого цього року складає 2%. Вугілля можна легко замінити імпортом з інших країн, таких як Колумбія. І хоча ЄС схвалив заборону на імпорт російського вугілля, це стане можливим лише з серпня. Окрім того, платежі за нафту – це 34%, а за газ – 64%. Рішення заміни цих енергоносіїв також існують, однак заборони не ухвалені.

«Ми не повинні бути паралізовані дискусією «Все або нічого», – наголосив Гарікано. – Хорошим початком може бути тариф на російський газ та нафту. Тариф зменшить споживання російського газу в ЄС і дозволить тим, хто не може обійтися без нього, продовжувати його купувати. Ціна для покупців з ЄС зросте, але ЄС зможе використати доходи від тарифу для компенсації».

Він також закликав не чекати реконструкції, оскільки Україні потрібне фінансування вже. Луїс Гарікано зауважив, що війна суттєво впливає на економіку України. Так, 30% компаній припинили виробництво. Втрати інфраструктури за місяць війни складають 120 млрд. Чимало населених пунктів постраждали від війни. А 5 млн українців виїхали з країни.

«Що саме зараз ми можемо зробити? По-перше, поточна допомога є недостатньою. Україні потрібна виняткова підтримка для покриття витрат війни та відновлення країни від МВФ, ЄБРР, Європейського інвестиційного банку. Євросоюз має збільшити свою макрофінансову підтримку Україні, яка наразі складає 1,2 млрд євро. Наступний крок – це призупинення та реструктуризація боргу та додаткові гарантії по кредитах. Гарантії по кредитах мобілізують інвестиції та знижують вартість боргу. Також в Україну можуть заходити спеціальні права запозичення у формі гарантій по кредитах, позик або навіть прямих грантових грошей. І Україна має попросити Євросоюз випустили нові облігації для мобілізації фінансування для України», – висловив свою думку Гарікано.

«Україна бореться за свободу усіх нас. Ми повинні розділити ці витрати», – наголосив він.

Луїс Гарікано – іспанський економіст і політик, є членом Європейського парламенту від Іспанії з 2019 року. Він також є віце-президентом Renew Europe та віце-президентом Європейської політичної партії «Альянс лібералів і демократів за Європу».