fbpx

Якими є виклики роботи з навчальною літературою в сьогоднішньому університеті?

18 Вересня 2024

На початку вересня в Києві пройшов книжковий фестиваль KyivBookFest 2024, який зібрав більш ніж 100 видавництв та тисячі любителів книги. Протягом чотирьох днів проводилися галузеві лекції, літературні зустрічі, поетичні читання та навіть музичні виступи. Серед багатьох тем фестивалю було й обговорення видання навчальної літератури. Сьогодні ця тема є дуже актуальною, адже кожний школяр та студент має отримувати якісну інформацію й знати як її знайти.

Під час фестивалю KyivBookFest 2024 Київською школою економіки була проведена дискусія “Література для навчання: з якими викликами стикається сучасний університет?”.

Учасниками панельної дискусії були академічні директори освітніх програм Київської школи економіки – Степан Берко, Олександра Конопацька, Галина Махова, а модераторами – члени студентського самоврядування Київської школи економіки Вікторія Германчук та Софія Галімуліна.

Під час зустрічі порушувалися важливі питання, пов’язані з навчальною літературою, одне з них – це підтримання якісного навчального процесу наявністю бібліотек з паперовими та електронними виданнями. Академічний директор бакалаврської програми “Право” Степан Берко вважає, що складність створення підручників полягає не тільки у фінансових викликах, а й в тривалості самого процесу створення якісної навчальної літератури як підсумку досвіду викладання академічної дисципліни протягом багатьох років.

Академічна директорка бакалаврської програми зі штучного інтелекту Олександра Конопацька звернула увагу на важливість доступу як до паперових книг, так і до електронних підручників. Водночас, доступність електронного формату порушує питання про загрозу піратства, що може викликати побоювання у деяких видавництв. З точки ж зору навчального процесу, вважає Олександра, важливою є імплементація англомовних матеріалів, що особливо допоміжне для технічних спеціальностей, які в меншій мірі передбачають наявність регіонального контексту.

Олександра також відзначила високу вартість якісної навчальної літератури, і згадала, що в іноземних університетах витрати студента на придбання підручників становлять сотні доларів. 

Ще одним важливим викликом для молоді є баланс між доступністю викладення матеріалу підручника й необхідністю точного пояснення наукових концепцій. На думку академічної директорки бакалаврських економічних програм Київській школі економіки Галини Махової, викликом є іноді надто схоластичний стиль вітчизняних підручників, що відлякує як студентів, так і школярів. Це відбувається через те, що деякі підручники видаються для виконання контрактних зобов’язань, а не для того, щоб ефективно навчати. З іншого боку, не можна спрощувати навчальний матеріал до рівня “для чайників”, “тіктоку” та розваг. Степан Берко також вважає, що освіта має не розважати, а викликати зацікавленість.

Учасники дискусії були єдині у думці, що освіта – це про докладання зусиль.

Університет, щоб підготувати випускників до успішного життя в швидкоплинному світі, має ґрунтуватися на передачі фундаментальних знань. Їхнє джерело – перевірені часом та новітні книги й інші навчальні матеріали. Тому формування культури роботи з джерелами, з підручниками в університеті є складовою отримання якісної освіти, яка дасть змогу досягти сталого успіху в житті. Ми будемо раді взаємовигідній співпраці з видавництвами, з авторами задля створення якісної навчальної літератури“, – прокоментував зустріч професор Київської школи економіки Юрій Д’яченко.

Учасники фестивалю KyivBookFest 2024 погодилися, що ринок освітніх видань, як компонент системи освіти, формується непросто. Українці  тільки звільняються від колоніальних практик, привчаються до відносин права власності на інтелектуальний продукт. Тому надалі гарних підручників, як і шанувальників книги, буде з’являтися все більше.

Студентка KSE Вікторія Германчук: “KyivBookFest 2024 зібрав людей з різних куточків країни, з різними інтересами й професіями, але всіх їх об’єднувала одна спільна любов – книги. Атмосфера була надзвичайно захопливою! Розмови навколо новинок, автограф-сесії, різноманітні панельні дискусії з улюбленими авторами та барвисті стенди від видавництв створювали неймовірну атмосферу. Ми, як представники університету, були вражені тим, як активно суспільство підтримує культуру читання і підтримує українську книгу.