fbpx

Як втримати на плаву туристичний бізнес у часи війни: історія Лариси Новікової

22 лютого 2024

Дані матеріали було розроблено у рамках проєкту Good Governance Fund «Ревіталізація бізнес-клімату в Україні», який фінансується UK International Development від уряду Великої Британії. Імплементатори проєкту — Abt Britain та Київська Школа Економіки.

Постійна робота над собою — кредо Лариси Новікової з Одеси. Щоб почати свій туристичний бізнес — Бюро подорожей «Сім’я» — героїня здобула вищу освіту та 8 років набувала досвіду у сфері. Не все відразу йшло легко. За цей час вона навчилася управляти колективом, бізнес витримав удар пандемії Covid-19, а тепер — і повномасштабного вторгнення. Як знання допомогли бізнесу Ларисі встояти в складних умовах — дізнаємося у матеріалі нижче.

Мотивація та старт бізнесу

Одеситка Лариса Новікова з дитинства чула від батьків, що сподіватися треба лише на себе. Ця наука стала в пригоді, коли героїня опинилася за 9000 км від дому, в іншій країні, без близьких. Полишивши невдачі першого шлюбу, Лариса повернулася додому щоб розпочати шлях до власної справи.

«Починала я бізнес, коли була самотньою. У мене була дитина, її треба було вчити. Мабуть, я з цієї категорії жінок, які починають самостійно з нуля займатися бізнесом, бо їх штовхає потреба вижити і якось саму себе зробити».

А ось вибору сфери діяльності сприяло саме перебування далеко від батьківщини.

«У іншій країні я мешкала серед дикої природи. І мені хотілося цю всю красу нашої планети показувати іншим людям. Тому другу вищу освіту здобула вже свідомо саме в туризмі. Навчання приносило задоволення, тому що я отримала всі інструменти для моєї подальшої професійної діяльності та роботи».

Та хоча Лариса завжди планувала працювати лише на себе, до певного часу усвідомлювала, що потрібна підготовка до того, щоб стати підприємцем.

«До 30 років у мене цього не було. Було бажання, але внутрішньо відчувала, що не готова ще нести відповідальність за свої вчинки та за інших людей, які працюватимуть у мене».

Про труднощі та помилки

Після навчання Лариса Новікова три роки працювала менеджеркою з туризму як найманий працівник. Потім ще п’ять — на партнерських умовах у туристичній компанії ексколеги. За цей час героїня вивчила багато нюансів цієї діяльності, налагодила базу контактів з клієнтами та партнерами.

Здавалося, знань і вмінь вистачає і для відкриття власного бізнесу — що може бути не так? Саме тоді з’явилося власне Бюро подорожей «Сім’я».

Але як приватний підприємець Лариса зіткнулася з іншою проблемою — нестачею керівних навичок.

«Я не мала досвіду саме управління, припускалась багатьох помилок. Мої дівчатка розхолоджувалися, і хтось із менеджерок змушений був десь підвищувати голос, десь перевищувати свої повноваження. Було навіть, що мені менеджерка сказав: “Нам не потрібна мама, нам потрібен керівник».

Також були помилки з фінансового боку, визнає Лариса.

«Я не завжди могла прорахувати фінансові ризики, бо більше прораховувала душею, аніж у цифрах. Досі не люблю рахувати, але так зрозуміла, що мені обов’язково потрібен бухгалтер, який ходитиме за мною по п’ятах».

Капітал і фінансові труднощі

На відкриття власного бюро подорожей Лариса Новікова кілька років робила накопичення із власних заробітків – їх і використала як стартовий капітал. Але бували часи, коли бізнесу потрібна була зовнішня фінансова допомога. І з цим виникли неабиякі труднощі.

«Я звернулася до банку, пройшла всі кола пекла, всі довідки. А в результаті мені відмовили, бо для них мій оборот був надто низьким… А це якраз було під час пандемії. Звідки було взяти ці обороти, якщо ми ледве виживали? Пізніше раділа, що не отримала той кредит: почалося повномасштабне вторгнення, був би ризик втрати бізнесу. Для себе зробила висновок, що користуватися послугами банківського кредитування в Україні дуже небезпечно».

Освіта і знання

Профільна освіта не означає завершення навчання підприємиці, переконана Лариса Новікова. Паралельно потрібно весь час вдосконалюватися і мати уявлення про всі процеси, з якими маєш справу у підприємницькій діяльності.

«Крім освіти, читала багато літератури із запуску бізнесу. Це дало розуміння того, що треба все оформляти, зокрема колектив. Ми завжди за цим стежили. Обов’язково закінчила піврічні бухгалтерські курси, щоби розуміти, про що говорить мій бухгалтер. Зараз закінчила курси з копірайтингу, з вебдизайну. Якщо я даю завдання комусь, то маю розуміти, про що ми говоритимемо зі спеціалістом».

Жінка і бізнес

Хоча Лариса і вважає, що з чоловіками в бізнесі легше домовитися, натомість жінки-підприємці – сильніші й стійкіші. І для них немає нічого неможливого, якщо є ціль.

«Що справді може заважати жінкам-підприємцям – то це хіба лінь та небажання розвиватися. Бажання розвитку у жінки-підприємця найсильніше, тому її не зупинить ніщо».

Дослідження «Потреби та проблеми українських підприємиць в умовах повномасштабної війни» доступне за посиланням. Англійською за посиланням.