fbpx

В Україні з’явився ще один «регіон-антилідер», а темпи вакцинації першою дозою просіли

7 вересня 2021

Щотижня рівень захворюваності в Україні зростає на третину. За останні 7 днів країна з 10 місця за коефіцієнтом виявлення випадків перейшла до 3 місця серед великих країн Європи. А рівень вакцинації першою дозою просів і зафіксувався на рівні +0,7% вакцинованих за тиждень, хоча минулими тижнями показник досягав +1,5%. На минулому тижні зафіксовано найбільший середньодобовий рівень щеплень за весь час кампанії з вакцинації в Україні —  134 тисячі щеплень на добу.

Європа та Північна Америка продовжують перебувати на максимальних позначках поточної хвилі

Цього тижня захворюваність у світі показує тренд на стабільність. Зокрема, на максимальній позначці нової хвилі зафіксувалися як Європа, так і Північна Америка. Водночас, до списку європейських країн зі спалахом доєдналася Румунія. Таким чином, зараз у 12 із 15 країн континенту з населенням понад 10 мільйонів осіб спостерігається спалах. Традиційно найбільшу захворюваність показує Велика Британія, яка є стабільним лідером за показником захворюваності. До «антилідерів» списку підтягується Греція, де відбувається поступове зростання смертності при рівні вакцинації населення як першою, так і обома дозами у понад 50%. Наразі в країні показник смертності складає 5,2 особи на 100 тисяч населення. Вищий рівень – тільки у Росії, де вже два тижні цей показник становить 7,5 осіб і є безпрецедентним для поточної хвилі.

Щотижня рівень захворюваності в Україні зростає на третину

Україна за рівнем захворюваності серед європейських країн посувається на 13 сходинку, хоча ситуація в країні наближається до рівня захворюваності у сусідній Румунії, яка перебуває на 12 сходинці, і де зараз фіксується спалах. В Україні продовжується поступове зростання рівня захворюваності. Як зазначає керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки Юрій Ганиченко, «вже декілька тижнів поспіль зберігається ситуація, за якої спалах можливий будь-якого дня». Якщо зростання захворюваності в Румунії щотижня складає 60%, то в Україні – на третину.

«Поки ми не називаємо ситуацію великим спалахом. Однак показовим є те, що Україна за останні 7 днів з 10 місця за коефіцієнтом виявлення випадків перейшла до 3 місця серед країн Європи, що є досить тривожним сигналом», – каже Юрій Ганиченко.

Водночас, коефіцієнт виявлення випадків в країні поки що є меншим за рекомендовані ВООЗ 5%. Як нагадує спікер, чим меншим є відсоток виявлення хворих, тим більшим є контроль над поширенням COVID-19, адже система встигає виявляти, контролювати та ізолювати контакти.

Показник смертності в країні продовжив перебувати на підвищеному плато – в середньому фіксується 38 померлих за добу. Водночас, продовжується зростання госпіталізацій, і вже зараз приріст складає 19% на тиждень. Розрив між госпіталізацієми та виписками збільшився до 33%.

Заповнення «ковідних» ліжок пришвидшується: вже +3 в.п. за тиждень. Ліжка з «киснем» зайняті на 17%, реанімаційні – на 23% (майже кожне четверте). Оскільки на «ковідні» ліжка пацієнтів приходить більше, ніж йде, навантаження на медичну систему зростає. Зайнятість апаратів ШВЛ складає близько 8%.

«Ситуація в Україні поки знаходиться під контролем. Але як і очікувалося тижнями раніше, в найближчій перспективі Україна буде виходити із «зеленого» рівня епідемічної небезпеки. Найімовірніше, що цей вихід відбудеться з понеділка, 13 вересня», наголосив Юрій Ганиченко.

На регіональному рівні з’явився ще один «антилідер» за рівнем захворюваності – Луганська область

У Чернівецькій області, як і минулого тижня, зберігається критична ситуація. Коефіцієнт виявлення випадків наразі зріс до 11% – в середньому в регіоні фіксують 179 випадків захворювання на 100 тисяч населення при рекомендованих ВООЗ 75 випадках. Показник госпіталізацій в регіоні тримається на рівні 28,9 осіб на 100 тисяч населення, а близько 40% ліжок із «киснем» зайняті.

До «регіонів-антилідерів» додалася Луганська область з коефіцієнтом виявлення випадків на рівні 7%. Рівень госпіталізацій в регіоні стрибнув за тиждень удвічі і досяг позначки у 21,4%, а близько 22% ліжок із «киснем» зайняті. Після різкого зростання він зафіксувався на високому рівні.

В решті регіонів ситуація із захворюваністю та контролем також погіршується. Більшість регіонів вже «перескочили» рекомендований ВООЗ показник коефіцієнта виявлення випадків у 5%.

В Україні реалізовується наближений до «жовтого» сценарій KSE

Наразі в Україні реалізовується сценарій, близький до «жовтого». «Зелений» сценарій не реалізувався, оскільки прогнозовану на кінець вересня смертність у 54 тисячі померлих за цим сценарієм, країна вже перевищила.

На кінець поточного кварталу Київська школа економіки очікує максимальне наближення до «жовтого» сценарію, за яким прогнозована смертність сягне до 58 тисяч померлих осіб.

У KSE нагадують, що одним із дієвих механізмів зменшення рівня захворюваності залишається вакцинація.

Вакцинація однією дозою в Україні почала суттєво просідати, але таке просідання компенсується збільшеними темпами вакцинації другою дозою

Станом на сьогодні вже 3 мільярди осіб у світі, або понад 40% населення планети, отримали принаймні одне щеплення від COVID-19. Перша десятка країн-лідерів за темпами вакцинації показує статистику у понад 60% осіб вакцинованих повністю та 75% і більше відсотків – принаймні однією дозою.

Кожен десятий мешканець України вже повністю вакцинований. У Києві кожен п’ятий повністю вакцинований, а кожен четвертий отримав щонайменше одне щеплення. 

Центр економіки охорони здоров’я KSE перерахував цільовий показник щеплень для досягнення національного плану вакцинації у 70% дорослого населення до кінця 2021 року та встановив, що для досягнення такої мети українці мають отримувати вже близько 320 тисяч щеплень на добу.На минулому тижні зафіксовано найбільший середньодобовий рівень щеплень за весь час кампанії з вакцинації в Україні — 134 тисячі щеплень на добу. 

Однак темпи вакцинації першою дозою в країні наразі просіли та зафіксувалися на рівні додаткових 0,7% за тиждень. Якщо на початку серпня в країні робили близько 100 тисяч щеплень першою дозою, то зараз – в середньому 40 тисяч щеплень на добу.

В той же час, кількість щеплень другою дозою перебувають на абсолютному максимумі і перевищують навіть середні темпи в Європі.

«Аби утримувати високі темпи вакцинації і надалі, потрібно вже зараз повертатись до вищих темпів вакцинації першою дозою. І причиною такого просідання не є недостатній рівень забезпеченості вакциною, адже за поточних темпів її вистачить до кінця листопада», резюмує керівник Центру економіки охорони здоров’я.

Майже половина вакцини, яка надійшла в Україну за весь вже використана. І ще близько 10 мільйонів вакцин перебувають на складах.

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 7.09.2021.