fbpx

В Україні розпочався новий спалах COVID-19, а темпи зростання добових госпіталізацій вийшли на максимум 2021 року

21 вересня 2021

Ситуація у світі із захворюваністю продовжує стабілізуватись досить повільними темпами. Більшість континентів все ще перебувають на досить високих показниках, як це фіксувалося восени минулого і навесні поточного року. Однак в Україні цього тижня Київська школи економіки вже констатує початок нового спалаху захворюваності на COVID-19.

“Зараз ми вже увійшли у“вибухові” темпи, співмірні з тими, що ми спостерігали і досі спостерігаємо у багатьох країнах Європи впродовж останніх трьох місяців”, – зазначає керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки Юрій Ганиченко.

За останній тиждень кількість нових випадків в Україні зросла на 68%, тож за прогнозами KSE вже через тиждень захворюваність в країні буде переважати над середньоєвропейським рівнем у перерахунку на 100 тисяч населення. Наразі найбільш схожими до України темпами зростає Румунія, де спалах розпочався кількома тижнями раніше. Кількість нових випадків там зростає більше як на 70% за тиждень, а країна встигла вийти на третє місце за рівнем захворюваності в Європі. 

Як зазначає Юрій Ганиченко, Україна поки ще перебуває на звичній одинадцятій сходинці за рівнем захворюваності серед великих країн Європи, але вже наступного тижня вона найімовірніше потрапить у першу десятку та навіть “може досягти першої п’ятірки “антилідерів”.

Решта великих європейських країн показують або стабільну динаміку, або динаміку на спад. Водочас, Україна вже увійшла до списку ТОП-5 країн у Європі за трьома іншими показниками: кількість померлих на 100 тисяч населення, рівень тестувань та коефіцієнт виявлення випадків, який також відповідає за контроль над поширенням захворюваності.

Коефіцієнт виявлення випадків в Україні суттєво погіршується останніми тижнями –  зараз країна вже вийшла на 9,1% (учора – ще 8,6%) і наближається до граничного значення у 10%. Вже зараз Україна займає другу сходинку в Європі за цим показником після Румунії.

За рівнем смертності на стабільно високій позначці у 7-7,5 померлих на 100 тисяч населення вже впродовж трьох місяців перебуває Росія, що наразі є найвищим показником у Європі.

Зростання добової кількості госпіталізацій пришвидшилося до +51% за тиждень

У KSE наголошують, що для України показовою, у першу чергу, є не кількість виявлених випадків, а рівень госпіталізацій. Це дозволяє зрозуміти навантаженість на систему охорони здоров’я. 

“Зростання добової кількості госпіталізацій пришвидшилося до +51% за тиждень, це є найбільша динаміка, яку ми спостерігали у 2021 році. Вона фактично вдвічі перевищує динаміку весняної хвилі. І цей відсоток може погіршуватись далі”, – наголошує керівник Центру економіки охорони здоров’я.

Якщо минулого тижня в країні констатували близько 1000 госпіталізацій за добу, то цього тижня середня кількість добових госпіталізацій вже складає 1500. За оцінками Центру економіки охорони здоров’я, зростання рівня госпіталізацій відбуватиметься і надалі.

Наразі госпіталізації переважають над виписками на 60%, що свідчить про зростання навантаження на медичну систему. За останній тиждень кількість пацієнтів у “ковідних” лікарнях збільшилася на 45% (з 9 до 13 тисяч пацієнтів).

Ліжка “з киснем” зайняті на 31%, тиждень тому зайнятість була на рівні 22%. Водночас, як зазначає Юрій Ганиченко, не всім пацієнтам була призначена киснева терапія. Така зайнятість частково пояснюється великою забезпеченістю “киснем” (97% всіх “ковідних” ліжок). Натомість, наразі киснева терапія призначена пацієнтам, які займають 19% всіх ліжок “з киснем”. Реальна потреба у кисневій терапії приблизно у 1,5-2 рази менша, ніж це є в офіційній статистиці кожного регіону. Станом на зараз в Україні вдвічі менше “ковідних” ліжок, ніж навесні через спад захворюваності. Якщо забезпеченість буде відновлена, то критичне навантаження на медичну систему складатиме 8-8,5 тисяч госпіталізацій за добу.

Сьогодні відбулося засідання Комісії ТЕБ і НС, за рішенням якої Україна вже цього четверга, 23 вересня, вийде із “зеленої” зони епідемічної небезпеки, а у всіх регіонах буде встановлено відповідно до ситуації – від “жовтого” до “червоного” рівня епідемічної небезпеки. 

“Поточна хвиля за своїми характеристиками відповідатиме попередній. Ми не очікуємо повернення до “зеленого” рівня епідемічної небезпеки у цьому році, але очікуємо, шо адаптивний карантин себе проявлятиме так, як і під час весняної хвилі. Ця хвиля може бути більшою за весняну, оскільки варіант “Дельта” є більш поширюваним і може приводити до більш складних наслідків”, – резюмує Юрій Ганиченко.

Разом із зростанням захворюваності в Україні продовжує зростати смертність  – в середньому до 80 померлих за добу фіксується на цьому тижні (минулого тижня  – 51). Таке зростання відповідає “жовтому” сценарію розвитку захворюваності Київської школи економіки, за якого до кінця вересня варто очікувати до 58 тисяч померлих.

У Чернівецькій області критична ситуація із захворюваністю

Вже цього тижня Чернівецька область може увійти до “червоного” рівня епідемічної небезпеки, де найбільш критична ситуація із захворюваністю. Рівень госпіталізацій вже наблизився до граничного у 60 осіб на 100 тисяч населення і зараз складає 59. Зайнятість “ковідних” ліжок складає 64% при граничному рівні у 65%. Вихід за граничні значення одночасно для обох вказаних показників протягом трьох днів поспіль дає підстави для переходу регіону у “червону” зону епідемічної небезпеки. У Київській школі економіки радять вже зараз збільшувати забезпеченість “ковідними” ліжками на 30-50%.

У зоні ризику також опинилася Житомирська, Луганська, Львівська та Харківська області. Зокрема, у Луганській області на 80% тиждень до тижня зростає рівень госпіталізацій. Серед західних областей найбільш критичну ситуацію показує Львівська область, да за збереження поточної динаміки перехід до “червоної” зони епідемічної небезпеки може відбутися упродовж двох-трьох тижнів.  У KSE зазначають, що наразі будь-який інший регіон України може раптово показати “вибухову” динаміку.

Вже 20% дорослих українців отримали щонайменше одну дозу вакцини проти COVID-19

Кожен п’ятий дорослий в Україні вже вакцинований принаймні однією дозою проти COVID-19, у Києві – це вже кожен третій дорослий. У решті регіонів щонайменше кожен десятий вакцинований повністю. Наразі відбувається зменшення добової кількості щеплень через закінчення щеплення другою дозою вакцини Moderna.

Однак наразі країна нарощує темпи вакцинації першою дозою – цього тижня це вже +22%. А вже з наступного тижня очікується, що рівень вакцинації в Україні продовжить своє зростання.

За поточних темпів вакцинації наявної вакцини в Україні вистачить до кінця 2021 року.

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 21.09.2021.