fbpx

В Україні починається тестування механізмів набуття колективного імунітету до COVID-19

22 квітня 2021

Наступного тижня очікується “парад” виходу регіонів з “червоної” зони найвищої епіднебезпеки. Шість регіонів України можуть перейти з червоного до жовтого та помаранчевого рівня небезпеки м.Київ, Львівська, Київська, Запорізька, Одеська, Полтавська області. Уряд запускає тестування спроможності медичних ресурсів робити 100 тисяч щеплень на добу.  Також планується “пілот” із набуття колективного імунітету на прикладі міста із населенням у п’ять тисяч осіб. Для виконання плану з вакцинації 70% дорослого населення до кінця 2021 року необхідно вакцинувати по 200 тисяч осіб щодня.

Такі результати моделювання Київської школи економіки (KSE), представлені в презентації «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19». 

Ситуація у світі: захворюваність продовжує бити рекорди

Новий епіцентр спалаху захворюваності на COVID-19 продовжує набирати обертів в Азії. З початку квітня відзначається стрімкий ріст захворюваності в Індії зараз третина всіх виявлених випадків у світі локалізується саме там. Експерти вже визначають новий варіант вірусу індійський, наразі ступінь його резистентості досконало не вивчена.

Кампанія з вакцинації у світі продовжується 515 мільйонів осіб у світі отримали принаймні одну дозу вакцини проти SARS-CoV-2, це складає 6.6% всього населення світу. У Європі вже вакциновано 18.0% населення, за минулий тиждень +15 мільйонів щеплень.

Україна: продовжується очікувана стабілізація захворюваності

Рівень госпіталізацій в Україні прогнозовано знижується. Натомість виписки поступово спадають у загальному вимірі що безпосередньо пов’язано зі зниженням госпіталізацій 2-3 тижні тому. Зараз виписки переважають над госпіталізаціями на 14 відсотків. 

Після виходу на плато добової кількості померлих на попередніх тижнях, зараз можна говорити про початок тренду до її спадання. У порівнянні із піком попередньої хвилі зараз добова кількість померлих складає +63%, натомість минулого тижня цей показник становив +71%.

Вивільнення ресурсів медичної системи також продовжується. Зайнятість ліжок з киснем, реанімаційних ліжок та апаратів ШВЛ знижується. 

6 регіонів України можуть вийти з червоної зони вже наступного тижня місто Київ, Львівська, Київська, Запорізька, Одеська, Полтавська області. Для того щоб виконувати всі необхідні показники регіонам необхідно збільшити тестування та підвищити рівень виявлення. Натомість ситуація із завантаженістю ліжкомісць у лікарнях першої першої хвилі значно погіршується у Донецькій області, наразі зайнято 71% “ковідних” ліжок.

Набуття колективного імунітету в Україні

Україна продовжує відставати від темпів вакцинації великих європейських країн. Наприклад, щоб відповідати цілі у 70% щепленого дорослого населення в Україні до кінця 2021 темпи вакцинації мають відповідати наявним темпам Великої Британії. Зараз темпи вакцинації в Україні менші від британських в 23 рази.

Щоб забезпечити набуття колективного імунітету в Україні до кінця 2021 року, необхідно забезпечити чотири основні блоки кампанії з вакцинації:

  1. Сформулювати очікуваний результат та перевірити його практичність –  вакцинувати 70% дорослого населення до кінця 2021 року.
  2. Забезпечити неперервне постачання достатньої кількості вакцин 48 млн доз вакцин до кінця 2021, тобто 6 млн доз вакцин станом на початок кожного місяця. Наразі заплановано 22 млн доз.
  3. Забезпечити неперервний потік достатньої кількості готових вакцинуватися людей, тобто 70% дорослого населення (24 млн) готових вакцинуватися. Нині готові вакцинуватися 39-65% дорослого населення України (13-22 млн осіб).
  4. Забезпечити спроможність медичної системи: ресурси та процеси. Зокрема, забезпечити можливість виконання 200 000 щеплень на добу. Нині запланований пілот на 100 000 щеплень на добу для нової партії AstraZeneca.

Висновки та рекомендації

  • В Україні продовжується очікувана стабілізація захворюваності на COVID-19. Тижнева кількість госпіталізованих продовжує спадати на 10-13%. Виписки перевершують госпіталізації на 14%. Кількість пацієнтів у «ковідних» лікарнях країни зменшується на 9% за тиждень. З наступного тижня очікується парад виходів регіонів із червоного рівня епідемічної небезпеки, включно із містом Києвом. 

  • Ризик повторного зростання все ще високий. Нехтування карантинними обмеженнями, передчасне зняття карантинних обмежень, а також розповсюдження більш заразних варіантів вірусу – британського та південноафриканського – може призвести до відновлення тренду зростання на великій поточній базі інфікованих. Поширення у світі індійського варіанту вірусу може мати негативні наслідки і для України. 

  • Україна рухається між жовтим і чорним сценаріями. Це означає від 55 000 до 75 000 померлих станом на 30 червня 2021 року, накопичено з початку пандемії. Спадання добової кількості померлих може розпочатися вже з наступного тижня. 
  • Наявність достатньої кількості вакцин та охочих вакцинуватися є ключовими питаннями у реалізації національного плану вакцинації 70% дорослого населення. Необхідно залучити додаткових 26 млн доз вакцин та додаткових 2-11 млн охочих вакцинуватися дорослих осіб.

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 15.04.2021