fbpx

Українська економіка може втратити $591-642 млн від преференцій українському машинобудуванню в Prozorro

Преференція українському машинобудуванню в Prozorro може призвести до втрати 591-642 млн дол США для економіки країни. Про це свідчать результати дослідження, проведеного Київською школою економіки (KSE).

“Прибічники локалізації стверджують, що обмеження на імпорт сприятимуть розвитку вітчизняного виробництва і, відповідно, виграє економіка. Противники – що економіка навпаки програє. Економічне моделювання, проведене Київською школою економіки, як і економічна теорія свідчать, що праві противники – від обмежень імпорту економіка програє. Далі можна лише вести дискусію про розмір цих втрат”, – наголошують у Київській школі економіки.

Зокрема, повна заборона імпорту в певних секторах машинобудівної продукції матиме негативний вплив на ВВП у розмірі (мінус) 4.66%.

“Український фермер не зможе купити комбайн або обладнання для елеватора, яке в Україні не виробляють – і втратить врожай. Будівельники все одно будуть будувати. Але замість екскаватора – копати ями лопатами, що збільшить вартість будівництва”, – пояснюють логіку втрати від локалізації автори дослідження.

Загальний ефект на ВВП у разі імплементації парламентської пропозиції по фактичній забороні продажу через Prozorro деяких імпортних продуктів машпродукції без певного (25-40%) ступеня локалізації розраховується як загальний негативний ефект (4.66%), зважений на частку публічних закупівель в економіці відповідних секторів машинобудування. Таким чином, загальний негативний ефект від парламентської пропозиції становить (мінус) 0.573% ВВП або близько 642 млн дол США (в цифрах 2017 року).

Урядова версія запровадження преференцій (відповідний проект постанови КМУ) пропонує надавати локалізованим продуктам неціновий критерій в 30% (преференцію). В такому разі імпорт не буде заборонений, а подорожчає на 42.8%, що зменшить його частку на ринку на 92%. Відтак, загальний негативний ефект від урядової версії на ВВП складе (мінус) 0.527%, тобто 591 млн дол США (в цифрах 2017 року).

Презентація

 

Довідково

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства розробило проект постанови про запровадження нецінового критерію локалізації в закупівлях машинобудування. За умови 35% українських компонентів у собівартості товару виробник отримує нецінову частину оцінки під час аукціону у розмірі 30% від загальної. Це позначиться на ціні імпортного аналогу, який, відповідно здорожчає на 42.8% (див. детальніше https://infobox.prozorro.org/articles/necinovi-kriteriji-ocinki). Якщо говорити простою мовою українська продукція матиме 30-ти відсоткову “фору” у порівнянні з імпортним аналогом. 

Схожий за суттю законопроєкт був зареєстрований у Верховній Раді України, але він передбачає недопуск на Prozorro продукції, яка не має відповідного ступеня локалізації продукції (від 25 до 40%).

Ефект на ВВП порахований від наявних у публічному доступі найсвіжіших даних таблиць “витрати-випуск” Державної служби статистику України – за 2017 рік. Для оцінки еластичності ринків (як імпорт буде реагувати на тарифні бар’єри) у розрахунках використана гравітаційна модель торгівлі, а для оцінки ефекту на ВВП – підхід Костінота та Родрігеса-Клєра для обчислення ефектів добробуту від переходу від поточного статусу до повного обмеження на імпорт.