fbpx

Russia Chartbook від KSE Institute – Перегрів економіки Росії ускладнює її управління

30 Серпня 2024

KSE Institute опублікував серпневий Russia Chartbook “Перегрів економіки Росії ускладнює її управління”. Зусилля російського уряду, спрямовані на підтримку макроекономічної стабільності, стикаються зі дедалі більшими викликами. Проте уряд все ще зберігає здатність їм протистояти. Для посилення тиску на російську економіку та виявлення її вразливих місць союзникам України вкрай важливо постійно посилювати санкції проти Росії.

Російська економіка демонструє ознаки слабкості, оскільки в червні активність у кількох ключових секторах сповільнилася. Це значною мірою пов’язано з жорсткою монетарною політикою. Незважаючи на те, що центральний банк збільшив облікову ставку до 18%, що є значним підвищенням з початку 2023 року, інфляція продовжує зростати. Це свідчить про те, що управління економікою в умовах війни та санкцій стає дедалі складнішим завданням, навіть попри те, що основні показники, такі як ВВП, залишаються високими.

Сприятливе зовнішнє середовище продовжує забезпечувати макроекономічну стабільність Росії. Хоча в липні поточний рахунок Росії став дефіцитним через нижчий експорт, вищий імпорт та більший дефіцит послуг і доходів, профіцит у січні-липні сягнув $39,7 млрд, що майже на 70% більше, ніж за аналогічний період 2023 року. Це зростання відбулося здебільшого завдяки збільшенню торговельного профіциту на $13,5 млрд, зумовленому скороченням імпорту та стабільним експортом. При цьому вищі доходи від продажу нафти врівноважували слабший експорт інших товарів.

Доходи від продажу нафти залишаються високими через недостатнє дотримання енергетичних санкцій. У липні знижка на ціну експорту російської нафти – ключовий індикатор дотримання цінових обмежень – впала до найнижчого рівня з початку повномасштабного вторгнення, до $10,6 за барель. Це дозволило Росії отримати додаткові $15 на барелі сирої нафти, а отже, приблизно $2,2 млрд. Зменшення знижки частково пов’язане з обмеженою кампанією з призначення суден, яка дозволила Росії відновити потужності тіньового флоту.

Як наслідок, високі прибутки сприяли тому, що Росія не стикається з серйозними фіскальними обмеженнями. За перші сім місяців 2024 року дефіцит федерального бюджету Росії склав 1,4 трильйона рублів, що становить 64% від річного плану і на 47% менше, ніж за аналогічний період 2023 року. Зростання доходів на 36% більш ніж компенсувало збільшення витрат на 23%. 

Ці фактори підтримують російську економіку, але економічна нестабільність зберігається. Хоча Росія перебуває на шляху до досягнення цільового показника дефіциту на 2024 рік, з’являються значні ризики, як-от уповільнення економіки, атаки на нафтову інфраструктуру, збільшення витрат через ситуацію в Курську та зростання вартості запозичень. Скорочення фінансових резервів може стати проблемою, якщо економіка сповільниться ще більше. До того ж майже $300 млрд резервів ЦБ РФ знерухомлено, а ліквідні активи Фонду національного добробуту скоротилися. Це, ймовірно, призведе до того, що Міністерству фінансів доведеться більше покладатися на внутрішні запозичення, що збільшить витрати на обслуговування боргу.