fbpx

Russia Chartbook від KSE Institute – Макроекономічний тиск на Росію залишається помірним

24 Червня 2024

KSE Institute опублікував червневий Russia Chartbook “Макроекономічний тиск на Росію залишається помірним”. Високі ціни на нафту та недостатній контроль за дотриманням цінових обмежень підтримують обсяги російського експорту. Водночас покращення зовнішньої динаміки допомагає забезпечувати макроекономічну стабільність. Союзники України повинні посилити впровадження санкцій проти Росії, щоб підірвати її здатність вести війну в Україні.

Незважаючи на те, що світові ціни на нафту дещо знизилися в травні, зокрема ціна на нафту марки Brent впала до 82 доларів за барель, вони залишаються вищими, ніж наприкінці 2023 року. Це зростання цін повністю компенсує збільшення  знижки на нафту марки Urals, що відбулося внаслідок стратегії OFAC щодо санкціонування суден. Крім того, з’являються додаткові виклики. По-перше, Росія успішно замістила майже 90% танкерних потужностей, які були вилучені з обігу. По-друге, деякі з цих суден, здається, повертаються до комерційного використання. Щоб підтримувати авторитет, OFAC має ініціювати примусові заходи проти суб’єктів, які взаємодіють з цими суднами або їхніми вантажами.

Ці тенденції підкріплюються покращенням зовнішньої динаміки, що сприяє макроекономічній стабільності та зміцненню рубля. Профіцит торгового балансу Росії залишився стабільним у травні, завдяки чому загальне сальдо поточного рахунку сягнуло $38,1 млрд за перші п’ять місяців цього року. Цей показник збільшився на понад 80% порівняно з аналогічним періодом 2023 року, що потенційно може призвести до річного профіциту в розмірі приблизно $90 млрд, за умови збереження поточних тенденцій. Більш сприятливе зовнішнє середовище в поєднанні з монетарною політикою Центрального банку Росії – сукупним підвищенням процентних ставок на 850 базисних пунктів – призвело до поступового відновлення обмінного курсу рубля.

Такі високі доходи дозволили Росії уникнути значних фіскальних обмежень, незважаючи на збільшення видатків. За перші п’ять місяців цього року дефіцит федерального бюджету сягнув 1,0 трильйона рублів – 62% від річного плану, але менше третини від аналогічного періоду 2023 року. Значно вищі надходження (+46%), включаючи нафтогазові (+74%) і ненафтогазові (+34%) доходи, більш ніж компенсували збільшення видатків (+19%), зумовлене зростанням витрат на війну. За поточних експортних цін на нафту Росія навряд чи зіткнеться зі значними зовнішніми дефіцитами або бюджетними обмеженнями. Однак уряд розглядає можливість значного підвищення податків, щоб зменшити залежність від нафтогазових надходжень.

Тим не менш, існує економічна нестабільність через зменшення макроекономічних резервів, оскільки санкції обмежують доступ до них. Якщо посилення економічних санкцій призведе до успішного скорочення доходів від продажу енергоресурсів у найближчі місяці, основні фактори нестабільності Росії можуть швидко проявитися знову. З початку повномасштабного вторгнення Росія витратила майже $54 млрд з ліквідних активів ФНБ, залишивши лише золото і юань, які не можуть бути легко використані для фінансування бюджету. Це змусить Росію покладатися на збільшення випуску внутрішніх позик, що призведе до зростання вартості запозичень. Крім того, знерухомлення майже $300 млрд у резервах Центрального банку Росії суттєво обмежує можливості для політичного маневру.