fbpx

Психологічна підтримка сімей військовослужбовців на прикладі США від Брюса Кроу

16 Жовтня 2023

Київська Школа Економіки організувала лекцію за участі відомого клінічного психолога і спеціаліста з питань психологічної підтримки військовослужбовців армії США та їх сімей, Брюса Крау. Лекція Брюса Кроу стала важливою подією для спільноти KSE, психологів та всіх зацікавлених у питаннях психологічної допомоги сім’ям військових. 

Брюс Крау поділився своїм багаторічним досвідом у галузі на прикладі Сполучених Штатів Америки та презентував кращі психологічні практики допомоги сім’ям ветеранів. Модератором події була Валерія Палій, академічна директорка програм з психології KSE та президентка НПУ. 

Ця подія, перша суто фахова психологічна в Київській школі економіки, зібрала студентів KSE та з інших університетів, психологів-практиків цивільних та військових, представників громадського сектору та держави, які зацікавлені у пошуку рішень розбудови системи підтримки сімей військових. Досвід США в силу різних обставин — це інший досвід, але на сьогодні, саме Сполучені Штати мають одну з найскладніших комплексних програм підтримки сімей. Ми можемо запозичати окремі елементи та підходи, або просто ними надихатися. Такі лекції цінні ще й тому, що вони створюють простір для діалогу між фахівцями й сприяють побудові горизонтальних зв’язків, обміну досвідом всередині країни”, — прокоментувала подію Валерія Палій. 

Брюс Кроу є президентом Спільноти Військової психології Американської психологічної асоціації та директором з оцінки програм Програми запобігання самогубствам Департаменту у справах ветеранів. Його участь у лекції стала можливістю отримати унікальні інсайти щодо роботи з ветеранами і їхніми сім’ями.

Досвід та напрацювання США зможуть бути корисними для українських військових психологів, хоча Україна переживає зараз іншу та складнішу історію. Тема психологічної підтримки сімей військовослужбовців в американській армії має велике значення, адже кількість родичів військовослужбовців більша, ніж кількість військовослужбовців, які перебувають на активній військовій службі. Їх понад 1,5 мільйона, хоча самих військових 1,3 мільйона. Стрес пов’язаний із сім’єю може вплинути на ефективність виконання місії на фронті та мотивацію вступати до війська. Саме тому програми психологічної та соціальної підтримки сімей є важливими, адже це є захисною стратегією від переживань для військовослужбовця, який перебуває на активній службі або планує доєднатись до збройних сил.

На подію завітало багато спеціалістів, які займаються допомогою сім’ям військових, однією з таких відвідувачів стала Наталія Умеренкова (Громадський рух «Жіноча Сила України»), яка поділилася своїми враженнями після лекції: «Представлення наявної в США роботи з сімʼями військових саме у форматі системи, яка функціонує в армійській структурі, є дуже цінним і потрібним для України зараз. Адже цей напрям роботи  в нас зараз лише започатковується. Попри те, що перебування у  війні зумовлює відмінність обставин, в яких перебувають сімʼї українських військових, в армії США є організаційні підходи, які можуть бути запозичені для наших умов. І взаємодія українських військових із фахівцями з силових структур США, які забезпечують цю роботу допоможе пришвидшити розробку і реалізацію системи підтримки сімей українських військовослужбовців»

Переглянути повний запис лекції можна за посиланням: https://www.facebook.com/KyivSchoolOfEconomics/videos/644518494338861?locale=uk_UA