fbpx

Повернення більш жорсткого карантину ймовірне вже у червні: дані епідеміологічної моделі Київської школи економіки (KSE)

Повернення більш жорсткого карантину ймовірне вже у червні, адже Україна наразі йде за “жовтим” і “чорним” сценарієм. Про це свідчать дані епідеміологічної моделі, розробленої Київською школою економіки (KSE).

Поширення захворюваності на COVID-19 в Україні відповідає “жовтому” і “чорному” сценаріям з помірною або відсутньою сезонністю. Зелений сценарій із сильною сезонністю наразі не спостерігається. Водночас, світ може увійти у новий пік захворюваності, не вийшовши із попереднього, адже сезонність у різних країнах не співпадає у часі.

«Ймовірність повернення більш жорсткого карантину – висока. Чи дійсно карантин повернеться – буде залежати від рішень Уряду. Однак людям та бізнесу варто готуватися до цього вже сьогодні», – наголосив президент Київської школи економіки Тимофій Милованов під час онлайн презентації оновлених даних епідмоделі KSE у четвер.

За даними моделі, загальна кількість випадків наразі складає близько 100,000 осіб vs. 25,000 офіційно підтверджених. Україна виявляє нові випадки співставно з Китаєм в його період спалаху захворювання – 31%.

За жовтим і чорним сценаріями прогнозується від 2,000 до 7,500 померлих станом на кінець 2020. 

Київська школа економіки рекомендує:

  • зменшити поточне значення метрики інцидентності (загальна кількість випадків за останні 7 днів) на 30%: 8 замість 12 осіб на 100,000 населення. Це дозволить зменшити смертність на чверть за співставного послаблення карантинних заходів.
  • до існуючих метрик послаблення/повернення карантинних заходів рекомендується додати показник відслідковування динаміки та втричі знизити мінімальний період між поверненнями етапів карантинних заходів. Це дозволить вчасно реагувати на спалахи захворюваності.
  • за зеленого сценарію, на початку нової хвилі захворюваності восени рекомендується вводити карантин одразу у повному обсязі через стрімке зростання нових кейсів після великої стримуючої сезонності. Поточні метрики карантинних заходів є недостатньо «швидкими» для вчасного стримування стрімкого розповсюдження захворюваності.

Нагадаємо, епідеміологічна модель KSE демонструє, що критичним для визначення строків та «жорсткості» карантину, а також прогнозів щодо кількості померлих є питання сезонності.

Модель включає 3 типи сценаріїв: сценарій 1 “жовтий” (середній, помірна сезонність), сценарій 2 “чорний” (негативний, сезонність відсутня), сценарій 3 “зелений” (оптимістичний, значна сезонність).

 

Довідково.

Модель Київської школи економіки розроблена на основі відомої SEIR-моделі, що описує динаміку перебігу захворювання в чотирьох групах: S – чутливі (їх можуть заражати), E – в інкубаційному періоді (заражені, але ще не заражають), I – заразні (заражені і заражають інших), та R – ті, які “випали”  з трьох попередніх груп (це або одужавші, або померлі, або ізольовані, що продовжують хворіти). При цьому, базова SEIR-моделі була значно розширена аналітиками KSE Institute під українські реалії, включаючи понад 20 різних клінічних, статистичних, ресурсних та інших параметрів. Вхідні дані моделі включають адаптовані дані з України, Китаю, Німеччини, лайнеру Diamond Princess, а також останні дослідження щодо COVID-19 від World Health Organization, Centers for Disease Control and Prevention, Imperial College London, University of Oxford, Harvard T.H. Chan School of Public Health та інших міжнародних організацій.

 

Розглядаються 3 сценарії сезонності:

Сценарій 1 – сезонний вплив відсутній,

Сценарій 2 – помірна сезонність, передача (або активність) вірусу знижується на 21%,

Сценарій 3 – сильна сезонність, 60% зменшення передачі вірусу.

Новина про сценарії виходу із карантину: https://bit.ly/2SkUbPR

Детальніше – у презентації.

Проект втілено за фінансової підтримки МБФ «Альянс громадського здоров’я».