fbpx

Новий випуск Russia Chartbook від KSE Institute: економічні виклики Росії на тлі санкцій та бюджетного дефіциту

18 Травня 2023

У новому випуску KSE Institute Russia Chartbook «Посилення енергетичних санкцій для підтримки тиску на Росію» експерти підкреслюють значне зросьання дефіциту бюджету РФ, наголошують на численних порушеннях чинного режиму санкцій проти Москви, а також відзначають появу  у Кремля «тіньових» резервів. Наданий всебічний аналіз є важливим джерелом для розуміння поточного економічного стану Росії в умовах зростання тиску ззовні.

Енергетичний сектор РФ страждає від санкцій, що призводить до більших знижок на російську нафту. Цей тренд сприяв різкому падінню торгового профіциту та позитивного сальдо рахунку поточних операцій. У 1 кварталі 2023 року експорт товарів з РФ становив 101 млрд доларів, що на 28% менше, ніж у 4 кварталі 2022 року, торговий баланс за аналогічний період впав до 29 млрд доларів (-50%), а рахунок поточних операцій — до 15,8 млрд доларів (-58%).

Важливо, що вказані події лягають важким тягарем на російський бюджет. За січень-квітень 2023 року дефіцит федерального бюджету досяг 3,4 трлн рублів, чим вже перевищив річний план на 17%. KSE Institute оцінює можливий річний дефіцит бюджету РФ у приблизно 12 трлн рублів, або ж 7-8% ВВП країни.

Зростання бюджетного дефіциту значно посилює фінансовий тиск і вимагає як збільшення вилучень коштів із Фонду національного добробуту (ФНД), так і різкого збільшення внутрішніх запозичень. Останнє ускладнює ситуацію для російських банків, особливо на тлі того, що іноземні інвестори залишили ринок.

Хоча зазначені фактори та події в російській економіці обнадіюють, з’являються нові свідчення поширених порушень чинного режиму санкцій, особливо цінових меж, встановлених країнами G7/ЄС. Фахівці радять урядам країн-союзниць України посилити режим санкцій та їх дотримання.

Експерти KSE Institute також відзначають накопичення російськими компаніями нових іноземних активів. Завдяки значному позитивному сальдо торговельного балансу минулого року російські банки та корпорації накопичили за кордоном близько 150 млрд доларів. Вказані активи мають бути виявлені та заморожені. Це стосується й резервів РФ, що оцінюються у 320 млрд доларів, та були заморожені через санкції.

Посилення обмежень може суттєво змінити макроекономічну траєкторію Росії, вплинути на експортні надходження, доходи бюджету та загальну грошово-кредитну стабільність режиму. Встановлення нижчих цінових обмежень на сиру нафту і нафтопродукти з РФ можуть посилити тиск і потенційно прискорити врегулювання конфлікту.