fbpx

На Всесвітньому економічному форумі підкреслили важливість санкцій для досягнення миру

23 Січня 2023

Давос, Швейцарія – В Українському домі, у рамках Всесвітнього економічного форуму, 19 січня, відбувся захід, присвячений ефективності санкцій проти Росії та розширенню санкційної коаліції. Учасники  підкреслили важливість санкцій як інструменту досягнення миру та стабільності в Україні та в усьому світі. 

Захід мав на меті продемонструвати, як можна ефективно використовувати санкції для прискорення перемоги України шляхом стимулювання переговорів і зменшення спроможності Росії вести війну, таким чином закінчивши її швидше та з меншими наслідками для світу.

Владислав Власюк, співсекретар групи Єрмака-Макфола, радник Офісу президента модерував захід. Уряд України представляла Перший віцепрем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Пані Свириденко, цитуючи президента Зеленського, наголосила на необхідності підтримки міжнародною спільнотою України та прискорення імплементації санкцій. Вона також підкреслила важливість санкцій як інструменту доповнення сили українських військових. Також відзначено і прогрес, досягнутий у розробці та реалізації санкцій та зменшення залежності від Росії в Україні та Європі. Пані Свириденко наголосила, що країни, які приєднуються до Росії чи беруть участь в обході обмежень, сприяють продовженню війни та посиленню негативних наслідків не лише для України, а й для продовольчої безпеки, невизначеності енергетичного ринку та інших проблем. Юлія Свириденко повідомила про останні переговори, проведені з деякими країнами Глобального Півдня, висвітливши наявні розбіжності, а також успіхи та перспективи. Пані Свириденко підкреслила, що всі країни повинні прийняти рішення стати на правильний бік історії.

Групу Єрмака-Макфола представляли Тимофій Милованов, президент Київської школи економіки та доцент економіки Піттсбурзького університету, та Наталія Шаповал, голова KSE Institute. Серед міжнародних експертів у цій галузі був Кеннет Рогофф, професор міжнародної економіки Гарвардського університету Боас.

Пані Шаповал підкреслила, що вплив на економіку Росії почав матеріалізуватися наприкінці 2022 року. З набуттям чинності санкцій щодо нафти та нафтопродуктів у грудні 2022 – лютому 2023 року Росія втратить більш ніж половину своїх доходів від експорту енергоносіїв. Враховуючи, що російський бюджет майже на 50% залежав від цих надходжень, це ускладнить фінансування війни, підштовхнувши до вибору між пенсійними й соціальними та військовими витратами. І широка кишеня резервів, якою Росія користувалася у 2022 році, а саме Фонд національного добробуту, Газпром та запозичення на внутрішньому ринку, просто вичерпається у 2023 році. Уже в 4 кварталі 2022 року Росії довелося залучити близько 35 мільярдів доларів США в еквіваленті з ФНД, через спеціально створений податок на надприбуток для Газпрому та через запозичення на внутрішньому ринку.

Пані Шаповал розвіяла російський наратив про те, що від санкцій страждає світова економіка. Насправді при розробці обмежень в них було закладено принципи мінімізації ризиків для світової економіки, зокрема вразливих країн та верств населення. 

Професор Милованов прямо звернувся до наративу, який поширюється серед Росії та деяких країн. Це думка, що хоча санкції справді мають каральний ефект і вплив на виснаження ресурсів для Росії, вони ще більше розлючують Росію і таким чином призводять до порочного кола ескалації.  Втім насправді санкції були чи не єдиним, на що Росія реагувала раціонально. Зокрема, під час переговорів щодо зернової угоди, де Росія публічно просила постачати аміак через український трубопровід в обмін на зняття санкцій.

Говорячи про причини, чому інші країни можуть захотіти приєднатися до санкційної коаліції, Милованов зазначив, що окрім першочергового і головного аргументу бути гуманними та боротися зі злом, у цих країн є низка прагматичних причин: зберегти незалежність від Росії та продовжувати співпрацю з країнами, які представляють найбільші світові ринки, інвестиції та багатство. 

Кеннет Рогофф зазначив, запровадження вторинних санкцій проти тих країн і компаній, які допомагають Росії обходити санкції, є критично важливим, щоб не допустити зниження ефективності обмежень. Зміна режиму в Росії також є дуже довгостроковим процесом, тому всі заходи мають бути поєднані, щоб послабити шанси на повторення агресії.

Він повторив модератора Владислава Власюка та інших доповідачів, що для європейських країн короткозоро думати про щось, окрім перемоги у війні, оскільки війна також має дуже чіткі наслідки для ЄС, включаючи падіння їхньої інвестиційної привабливості.