fbpx

Мінекономіки та KSE представили Практичний посібник із залучення фінансування для бізнесу в рамках Ukraine Investment Framework

18 Вересня 2024

Міністерство економіки України та Київська школа економіки презентували практичний посібник для підприємців «Фінансові інструменти для бізнесу України». Презентація документа відбулася під час події «Ukraine Investment Framework: Як залучити фінансування для бізнесу», що відбулася за підтримки Уряду Великої Британії у понеділок, 16 вересня.

“Як отримати доступ до фінансування, куди звертатися і як подавати проєкти? Це найпоширеніші питання від бізнесу. Щоб дати на них відповідь, ми підготували з Київською школою економіки довідник для бізнесу. Один із ключових блоків посібника — доступ до Ukraine Investment Framework. Це фінансовий інструмент, який допомагає коштом гарантій ЄС та грантів здешевлювати кредити для бізнесу. Загальний обсяг програми — 9,3 млрд євро. Ми сподіваємося, що ці гарантії ЄС допоможуть нам залучити сумарно до 40 млрд євро державних і приватних інвестицій”, — зазначила Перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко. 

Представлений посібник містить детальний опис доступних програм для бізнесу від українських банків в співпраці з міжнародними фінансовими організаціями, що реалізуються в рамках першої фази Ukraine Investment Framework, другої компоненти програми Ukraine Facility Європейського Союзу. Свої програми представили ЄБРР, ЄІБ, IFC, KfW, BGK, а також Ощадбанк, ПриватБанк, Укрексімбанк, Укргазбанк, Райффайзен Банк, Укрсиббанк, Кредобанк та Банк Львів, страхові компанії Інго, Універсальна та ARX.

“Цей Посібник — перший успішний кейс, коли ми змогли об’єднати в одному документі всі актуальні програми підтримки українського бізнесу в рамках першої фази Ukraine Investment Framework. Тут ви знайдете інструменти від міжнародних фінансових інституцій, можливості від українських банків, а також страхових компаній і партнерських організацій розвитку. Сподіваємося, цей документ стане практичним провідником для підприємців до нових можливостей та інструментів, які допоможуть втілити нові інвестиційні проєкти в життя”, — зазначив під час презентації заступник Міністра економіки України Володимир Кузьо.

Мета Посібника — спростити пошук і залучення фінансування для представників українського бізнесу й громад, а також надати практичні поради для участі у програмах підтримки в рамках першої фази Ukraine Investment Framework.

“Практичний посібник надає українському бізнесу унікальну можливість представити свої проєкти глобальній аудиторії інвесторів, підвищуючи впізнаваність та доступ до міжнародного фінансування. Оскільки в посібнику представлено двадцять чотири регіони, він стимулюватиме регіональний бізнес, сприяючи збалансованому регіональному відновленню та підвищенню стійкості національної економіки”, – зазначила Венді Де Лука, керівниця Good Governance Fund Ukraine від уряду Великої Британії.

Над підготовкою Посібника із залучення фінансування працювали експерти Міністерства економіки України спільно з фахівцями Київської школи економіки за підтримки українських банків, міжнародних фінансових організацій, страхових компаній.

“Ми додали у Посібник весь спектр доступних фінансових інструментів для бізнесу — кредити, гранти, гарантії, інструменти зниження ризиків, програми страхування, змішане фінансування, а також програми технічної допомоги. Ці можливості відповідають різним потребам і запитам фінансування від підприємців. Саме тому представлений Посібник буде корисним як для представників малого і середнього бізнесу, так і для великих компаній” — зазначила Наталія Шаповал, керівниця KSE Institute.

Нагадаємо, під час Ukraine Recovery Conference 2024 в Берліні було оголошено умови та програми для першого етапу Ukraine Investment Facility, загальним обсягом — €1.4 млрд. Фокус першої фази UIF полягає у розширенні наявних програм МФО з метою забезпечення якнайшвидшого доступу до фінансування для компаній в Україні. На цьому етапі UIF свої програми вже запустили: ЄБРР, IFC, ЄІБ, Німецький банк розвитку (KfW) та польський Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK).

Автори Посібника висловлюють вдячність проєкту Європейського Союзу “Підтримка України у відновленні та відбудові” та проєкту Good Governance Fund «Економічний хаб: Зміцнення макроекономічної стабільності через ефективне управління державними фінансами», який фінансується UK International Development від уряду Великої Британії, що реалізується за підтримки Abt Global та Київської школи економіки.

Завантажити повний текст Практичного посібника для підприємців «Фінансові інструменти для бізнесу України» можна за посиланням: https://t.ly/z_4eM