fbpx

KSE Institute’s Russia Chartbook: “Санкції працюють, але переломного моменту не видно”

17 Липня 2023

KSE Institute представив новий Russia Chartbook: “Санкції працюють, але переломного моменту не видно“, який містить глибокий аналіз російської економіки в умовах санкцій. Хоча вплив санкцій є значним, особливо у вимірі експорту та надходжень до бюджету, Росія не наближається до переломного моменту, який міг би змусити її припинити свою агресивну війну в Україні. KSE Institute закликає союзників України значно посилити тиск у найближчі місяці.

Російська економіка все ще потерпає від міжнародних санкцій, які мають значний вплив на експорт та бюджет. Експорт нафти впав на 23% порівняно з другим півріччям 2022 року та на 46% у річному вимірі, а загальний експорт — на третину (порівняно з першим та другим півріччями 2022 року). Це призвело до різкого зниження торговельного балансу – $54,3 млрд у першому півріччі 2023 року проти $179,8 млрд рік тому (-70%) – і профіциту поточного рахунку – $20,2 млрд проти $147,6 млрд (-86%). Однак, Росія продовжує отримувати значні доходи від продажу нафти – 425 мільйонів доларів на день у першій половині 2023 року — що забезпечує їй макростабільність та фінансування.

Падіння експорту та різке скорочення притоку іноземної валюти завдало удару по рублю. Російська валюта втратила значну частину своєї вартості з минулої осені – 39% до долара і 47% до євро — і зараз становить близько ₽90/$ і ₽100/€. Хоча це створює ризики для цінової стабільності, зниження курсу може допомогти з бюджетом.

Ситуація в цій сфері помітно покращилася. Дефіцит федерального бюджету скоротився з 3,4 трлн рублів у січні-квітні до 2,6 трлн в першому півріччі 2023 року, головним чином завдяки скороченню витрат і збільшенню ненефтегазових доходів. Через менші потреби у фінансуванні, макробуфери Росії, насамперед Фонд національного добробуту, будуть ефективними довше, ніж очікувалося раніше. У ширшому сенсі, російська економіка довела свою стійкість перед санкціями. У першому кварталі 2023 року реальний ВВП був лише на 1,8% нижчим, ніж рік тому.

Хоча вплив санкцій очевидний, KSE Institute наголошує на важливості посилення обмежень, особливо у світлі доказів масових порушень цінових обмежень G7/ЄС. Російські компанії можуть мати можливість отримувати арбітражну вигоду з нафтового ринку через комерційні відносини з посередниками з третіх країн. Наприклад, завищені транспортні витрати, пов’язані з експортом нафти до Індії, є тривожним сигналом.

Оскільки найближчим часом не видно жодного переломного моменту в російській економіці, ми наголошуємо на необхідності для союзників України посилити тиск у найближчі місяці, щоб змусити Росію припинити свою агресивну війну в Україні.