fbpx

KSE Institute представив випуск Russian Sanctions Digest за листопад

30 Листопада 2023

KSE Institute представив Russian Sanctions Digest за листопад 2023 року. Випуск містить огляд останніх ключових дослідницьких проектів KSE Institute, як-от Russia Chartbook, Трекер російської нафти, Дотримання цінових обмежень (price cap) та Самосанкції/LeaveRussia.

Russia Chartbook. Зовнішнє середовище покращується завдяки вищим обсягам експорту нафти (~$18 млрд. у вересні та жовтні), що призвело до збільшення профіциту торговельного балансу до $14-15 млрд. на місяць, а сальдо поточного рахунку – до ~$11 млрд. на місяць. Рубль зазнає меншого тиску, оскільки його стабільність підтримується зовнішніми факторами, підвищенням ключових ставок ЦБ РФ та відновленням контролю за рухом капіталу. Фіскальні виклики послаблюються завдяки вищим доходам від продажу нафти, що призвело до зменшення дефіциту бюджету за січень-жовтень до 1,2 трлн (42% від річного плану). Економіка відновлюється і підтримується військовими витратами. Прогнози передбачають стійке зростання економіки на 1-2% цього та наступного року.

Трекер російської нафти. Росія зменшила свою залежність від західних морських послуг в третьому кварталі 2023 року. Лише 42% російського експорту сирої нафти морем здійснювалося танкерами із страхуванням P&I Club, порівняно з 54% у 2 кварталі 2023 року. Використання тіньового флоту викликає занепокоєння: з російських портів у серпні відправилося ~178 танкерів тіньового флоту, 72% з яких в експлуатації понад 15 років, що створює екологічні ризики. Неефективне застосування санкцій призведе до того, що доходи РФ від продажу нафти становитимуть $184 млрд у 2023 та $202 млрд у 2024 році.

Дотримання цінових обмежень (price cap). Політика дотримання обмеження цін втрачає свою ефективність: у жовтні понад 99% російської нафти було продано за ціною вище 60 доларів за барель, а майже 30% експорту було реалізовано із залученням постачальників з країн G7/ЄС. Необхідні рішучі дії для подальшого тиску на РФ та забезпечення ефективності енергетичних санкцій. Зокрема, це стосується протидії порушенням цінових обмежень та стримування темпів нарощування тіньового флоту.

Самосанкції/LeaveRussia. 297 компаній (8,2% від загальної кількості) повністю припинили свою діяльність в РФ. 1221 (33,8%) іноземна компанія, у яких працює 341,2 тис. осіб з річним доходом $65,7 млрд і активами на $112,3 млрд, згорнули свою діяльність в РФ або оголосили про намір залишити країну. 1551 (42,9%) іноземна компанія не планує залишати російський ринок. 548 (15,2%) компаній скоротили поточну діяльність, призупинили нові інвестиції та продовжують очікувати.

Це ключові висновки, які охоплюють лише частину дайджеста. Для підписки на нові, повні випуски дайджестів від KSE Institute заповніть спеціальну форму за посиланням: https://bit.ly/472Vu9Z.

Дайджест підготовлений за підтримки Європейського Союзу та включає результати досліджень Київської школи економіки, які були зроблені завдяки підтримці уряду Великобританії (UK Aid), Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міжнародного Фонду «Відродження» та Світового банку.