fbpx

KSE Institute: другий випуск Ukrainian Recovery Digest Відбудова і стратегія розвитку України: другий випуск Ukrainian Recovery Digest від KSE Institute

11 Серпня 2023

Аналітики KSE Institute представили другий випуск Ukrainian Recovery Digest за липень 2023 року. Дайджест присвячений питанням бюджетної політики, втратам аграрного сектору та інфраструктури, планам відновлення і економічного зростання України.

Документ складається з п’яти розділів, в яких експерти аналізують поточний стан економіки, оцінюють масштаб завданої РФ шкоди та пропонують шляхи відновлення України.

У розділі «Державні фінанси» аналізуються видатки і доходи бюджету за перше півріччя поточного року. Очікувано найбільшим розпорядником бюджетних коштів стало Міноборони, на яке припало 46% всіх видатків. Дефіцит бюджету на понад $30 млрд було профінансовано за рахунок грантів, внутрішніх позик та зовнішніх кредитів. У розділі також розглядаються ризики, які можуть вплинути на подальше виконання держбюджету.

Розділ «Агросектор» присвячений оцінці втрат виробників сільськогосподарської продукції від руйнування Каховської дамби та загроз для агропродовольчого експорту від виходу Росії із зернової угоди та імпортних обмежень з боку окремих країн ЄС. Очікується, що цьогоріч урожай зернових і олійних культур впаде майже на 6 млн тонн порівняно з показниками 2022 року.

У розділі «Збитки» наводяться останні підрахунки команди проєкту «Росія заплатить» матеріальних втрат України від агресії РФ. Прямі збитки, завдані секторам інфраструктури державної і приватної форм власності, експерти оцінюють у $150,5 млрд.      

«Відновлення». У цій частині освічуються питання  архітектури післявоєнного відновлення Україниу рамках підготовки Плану України, який є частиною програми підтримки від ЄС на €50 млрд до 2027 року. Додатково науковці світового рівня запропонували візії комплексних змін у фіскальній і монетарній політиках, ринку праці та регуляторному середовищі.

«Санкції». Розділ присвячений створенню міжнародних механізмів стягнення з РФ компенсацій за завдані війною збитки. Україна може претендувати на близько $318 млрд державних та понад $58 приватних російських активів, заблокованих у США, Канаді та країнах Європи.

З повною версією другого випуску Ukrainian Recovery Digest можна ознайомитися за посиланням

Дайджест підготовлений за підтримки Європейського Союзу та включає результати досліджень Київської школи економіки, які були зроблені завдяки підтримці уряду Великобританії (UK Aid), Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міжнародного Фонду «Відродження» та Світового банку.