fbpx

KSE долучилася до діалогу «Посилення санкцій проти Росії: що ще можна і потрібно зробити?»

21 Вересня 2023

У понеділок, 18 вересня, відбувся діалог «Посилення санкцій проти Росії: що ще можна і потрібно зробити?», організований Київською школою економіки, Центром європейської політики та міжнародним фондом “Відродження”. В ході обговорення учасники Міжнародної санкційної групи Єрмака-Макфола та експерти провідних європейських аналітичних центрів окреслили ключові завдання у сфері санкцій на осінь 2023 року, а також проаналізували поточну ситуацію з дотриманням санкційного режиму проти Москви.

У заході взяли участь Тимофій Милованов, президент Київської школи економіки, Наталія Шаповал, голова KSE Institute, Бенджамін Хілґенсток, старший економіст KSE Institute, Анна Капріле, політичний аналітик Генерального директорату парламентських досліджень, Торбйорн Беккер, Директор Стокгольмського інституту економіки перехідного періоду (SITE) при Стокгольмській школі економіки та Владислав Власюк, радник керівника Офісу президента України та секретар Міжнародної санкційної групи Єрмака-Макфола. Модератором обговорення виступила Світлана Таран, Науковий співробітник Центру європейської політики та КШЕ.

«Росія розуміє силу, а не переговори. Ми не можемо дозволити собі бути пасивними. Разом ми маємо зупинити Кремль. Найважливіші події відбуваються на полі бою. Санкції доповнюють та посилюють наші воєнні перемоги. Це той інструмент, що дозволяє позбавити Росію коштів та засобів для виробництва зброї», — зазначив Тимофій Милованов, президент Київської школи економіки.

Фахівці відзначають безпрецедентний масштаб, обсяг та вплив санкцій з боку ЄС проти Кремля, введених внаслідок повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Так, через санкції в енергетичному секторі Росія втратила близько 150 млрд євро доходів. 

Утім, експерти відзначають й наявні недоліки. На думку Торбйорна Беккера, союзники України потребують простішого торговельного режиму з Росією, максимально обмеживши контакти з російською економікою, а також посиливши тиск на бюджетний сектор.  

За словами Наталії Шаповал, країни санкційної коаліції повинні зменшити залежність від торгівлі з РФ, знизити стелю цін на нафту та посилити підтримку України. 

«Наразі торговельний баланс Росії є найнижчим з часів COVID-19, а державний бюджет страждає від значного дефіциту. Проте критично важливі компоненти та товари подвійного призначення — а мова йде про ринок у 26-27 мільярдів доларів щорічно — повертаються до РФ. Ми повинні зупинити це», — зазначила Наталія Шаповал.

Серед пріоритетних напрямків майбутніх санкцій учасники обговорення виділили питання введення вторинних санкцій, усунення прогалин та лазівок у чинному санкційному режимі, посилення тиску в енергетичній сфері та банківському секторі, введення нових індивідуальних санкцій проти членів сімей російських пропагандистів, уніфікацію та гармонізацію обмежень, а також розширення кола учасників представників санкційної коаліції. 

Переглянути повну версію обговорення під час події «Посилення санкцій проти Росії: що ще можна і потрібно зробити?» можна за посиланням: https://epc.eu/en/events/Strengthening-sanctions-against-Russia~53a034