fbpx

Київська школа економіки долучилась до консультацій Уряду з Європейською Комісією щодо Плану України в рамках Ukraine Facility

11 Серпня 2023

Київська школа економіки взяла участь у триденних консультаціях Уряду з представниками Європейської Комісії щодо підготовки Плану України, передбаченого програмою Ukraine Facility на 2024-2027 роки. Протягом консультацій сторони працювали над концепцією, загальною структурою та розподілом тем Плану, а також узгодили подальші дії.

План України складатиметься з кількох ключових блоків, зокрема це макрофінансові сценарії відбудови, основні реформи, секторальні реформи, включаючи політики щодо державних активів та приватизації, людського капіталу, бізнес-клімату та фінансових ринків, стратегії розвитку пріоритетних секторів економіки. Також окремі блоки буде присвячено збільшенню спроможності для засвоєння інвестицій та кроссекційним темам – євроінтеграції, цифровізації, регіональному розвитку та клімату. 

Створення секторальних робочих груп та підтримка Міністерства економіки України є однією з активностей проєкту Good Governance Fund «Економічний хаб: ефективна політика управління публічними фінансами та візія  зростання», який реалізується за підтримки уряду Великої Британії (UK Aid). Імплементаторами проєкту є Abt Britain та Київська Школа Економіки. 

Підтримка розвитку реформ для поліпшення бізнес-клімату, а також аналітична підтримка Міністерства економіки України з цих питань, здійснюється в рамках проекту, фінансового Європейським Союзом, “Підтримка ЄС для відновлення та реконструкції”

«Спільно з європейськими партнерами ми провели плідну роботу, в ході якої було зроблено перші напрацювання концепції Плану України, загальну структуру та розподіл тем, та окреслено подальші дії. Попереду ще багато консультацій і роботи, але завдяки цьому документу, ми матимемо програму дій та конкретних реформ для посилення економіки, євроінтеграції, цифровізації та регіонального розвитку», – зазначила Юлія Свириденко, Перший віцепрем’єр-міністр – Міністр економіки України

За підготовку Плану України відповідають профільні міністерства та відомства, які координує Мінекономіки. Київська школа економіки надає аналітично-консалтингову підтримку Уряду при підготовці Плану, а також допомагає в організації роботи профільних груп та секторальних груп з бізнесом.

«До роботи над Планом поруч з Урядом залучені провідні українські та міжнародні експерти, аналітичні центри та громадські організації. Київська школа економіки також допомагає в організації постійних консультацій з бізнесом – у понад 10 робочих групах підприємці зможуть надати свої рекомендації профільним міністерствам щодо реформ та розвитку пріоритетних секторів», — зазначила Наталія Шаповал, керівниця KSE Institute.

Перший етап проєкту триватиме до кінця жовтня 2023 року. На цьому етапі в групах будуть сформовані пропозиції для Плану України, необхідного для реалізації програми фінансової допомоги Ukraine Facility від Європейського Союзу. Програма розрахована на 50 млрд євро, які Україна отримає впродовж 2024-2027 років.