fbpx

Дорожня карта енергетичних санкцій: Рекомендації щодо санкцій проти Російської Федерації

10 Травня 2022

Міжнародна робоча група щодо санкцій проти Росії представляє Дорожню карту енергетичних санкцій: рекомендації щодо санкцій проти Російської Федерації.

Документ деталізує енергетичні санкції, допомагаючи урядам і компаніям у всьому світі формувати пропозиції стосовно санкційної політики щодо Росії.

Як наголошують автори Дорожньої карти, бюджет Росії базується на доходах від продажу енергоносіїв, насамперед, до країн Європи. З 24 лютого Європейський Союз щодня сплачував близько $800 млн за імпорт російських нафти і газу. Документ містить рекомендації щодо політичних дій, які допоможуть позбавити Росію цього доходу. При цьому йдеться і про мінімізацію перебоїв на ринках та у світовій економіці.

Експертна група підтримує рішення Європейської комісії щодо запровадження повної заборони на імпорт усієї російської нафти, а також обґрунтовує поступове ембарго на імпорт газу з РФ.

Група надає пропозиції, включно з конкретними механізмами, як забезпечити кероване поетапне впровадження такої заборони. І водночас звести до мінімуму прибутки від експорту російської нафти протягом перехідного періоду. Такі механізми можуть бути розглянуті окремими країнами як пріоритетні. Йдеться про регульований імпортний податок або тариф і зберігання коштів за енергоносії на спеціальному ескроу-рахунку.

У документі йдеться і про додаткові санкції для запобігання обходу обмежень, накладених на енергетичний сектор. Зокрема, це цілеспрямовані санкції проти постачальників послуг щодо морського експорту в обхід режиму контрольованих продажів.

У Дорожній карті містяться стратегії, які дають змогу зробити Європу незалежною від російських енергоносіїв та протидіяти використанню енергетичних ресурсів як зброї.

Також йдеться про важливість відключення Росії від фінансових потоків від експорту газу, оскільки Європа під час війни платить РФ за газ набагато більше, ніж за нафту.

Європейське ембарго на російські енергоносії має бути частиною скоординованої стратегії ЄС і Сполучених Штатів. Вона має включати синхронні дипломатичні кроки та взаємодію із зацікавленими сторонами у приватному секторі, зазначили експерти.

Автори документа закликають уряди, а також державні та приватні компанії взяти Дорожню карту як основу для подальшого публічного просування енергетичних санкцій проти Росії.

Повна дорожня карта енергетичних санкцій – тут.

Санкції проти Росії та відновлення України після війни

KSE Institute