fbpx

Київська школа економіки провела відкрите обговорення приватизації

Київська школа економіки провела відкрите обговорення приватизації

5 Грудня, 2017

1 грудня Київська школа економіки провела відкрите обговорити процесу приватизації. Ділимося з вами ключовими цитатами наших спікерів:

Торбьорн Беккер, Директор Стокгольмського інституту перехідної економіки (SITE) при Стокгольмській школі економіки

“У 80-90-х Швеції пройшла процес продажу державних активів, але у нас все ще є ряд державних компаній. Причина у тому, що уряд намагається зробити ринок більш ефективним за рахунок цих компаній, щоб перешкоджати можливим олігополіям приватного сектору. Якщо ви будете приватизовувати без розуміння того, що вам потрібно буде регулювати, ви можете створити багато локальних монополій, що призведуть до зростання неефективності та корисливих інтересів зацікавлених осіб.” 

Тімур Бондарєв, Керуючий партнер та Партнер-засновник, Arzinger

“Щоб приватизувати має бути чітка стратегія та бачення того, які сектори ми б хотіли, щоб були чемпіонами держави. “Все, що є у новому законопроекті про приватизацію, не є вищою математикою. Ніхто не може сперечатися з тим, що приватизація має бути прозорою. Держава вже довела, що вона не може бути відповідним керівником та власником, тому ми повинні позбутися цих активів якомога швидше.”

Юрій Вітренко, Головний комерційний директор, Нафтогаз України

“Нафтогаз вже публічно висловлював своє прагнення зробити публічне розміщення. Через два роки ми будемо повністю готові це зробити на одному з найбільших міжнародних ринків. Ми не заявляємо про те, що Нафтогаз має бути продано 100%, це має бути поступове публічне розміщення. Але приватизація має мати причини і також має бути ринок капіталу, який буде вирішувати як розприділяти активи.” 

Фабріцио Зукка, Професор, SDA Bocconi School of Management

“Італія розпочала приватизацію в 70-х. Спершу були приватизовані промислові компанії та банки, тоді як у випадку великих корпорацій, це було зроблено через публічне розміщення (IPO). Я вважаю, що у випадку України приватизація також може бути шляхом до залучення інвестицій.” 

Юлія Ковалів, Голова Офісу Національної Інвестиційної Ради при Президентові України

“Для України, публічне розміщення та продаж міноритарних акцій, може бути хорошим та стриманим методом для того, щоб залучити приватних інвесторів, які будуть відстоювати ефективне корпоративне управління, в той час як держава не зможе чинити політичного тиску. Це може бути хорошим компромісом.” 

Максим Нефьодов, Перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі

“Усі спроби забезпечити пристойне корпортаивне управління були неуспішними. Це нескінченний процес з низькими шансами на успіх. Тому, я не бачу іншого шляху, корім приватизації. Я думаю, що чим довше ми чекаємо, тим більше проблем ми маємо, тому що більшість великих компаній, які можна приватизувати оточені групами зацікавлених осіб, судовими справами та іншими проблемами.” 

Відео-запис дискусії доступний за посиланням

Фото з події на нашій сторінці у Facebook

Дискусія відбулася у рамках проекту #UkraineReforms, який було започатковано наприкінці 2014 року Wilfried Martens Centre for European Studies у співпраці з Київською школою економіки, Реанімаційним пакетом рефом та Українським центром Європейської політики.