fbpx

Словацькі експерти: Громадський контроль, сильна правоохоронна система можуть допомогти у боротьбі з корупцією в Україні

Словацькі експерти: Громадський контроль, сильна правоохоронна система можуть допомогти у боротьбі з корупцією в Україні

30 Серпня, 2016

Недостатній громадський контроль, особливо, щодо високопосадовців та сфери державних закупівель, а також слабка правоохоронна система є серед головних чинників, які підтримують корупцію, вважає Мирослав Беблави, експерт з протидії корупції, депутат парламенту Словаччини. Мирослав Беблави виокремив кілька стратегій, які, на його думку, можуть допомогти зменшити рівень корупції в Україні.

“Однією зі стратегій є підвищення ймовірності того, що якщо хтось перевищує службові повноваження, це буде викрито. Для цього, за звичай, найкраще – це прозорість. Друга стратегія – це зрівняти попит та пропозицію, тобто вам потрібно працювати для балансу, щоб пропонувати кращі та більш доступні послуги в сфері охорони здоров’я, освіти. І третя річ, яка допомагає, це сильна правоохоронна система,” – наголосив Мирослав Беблави.

Вимоги ЄС також можуть допомогти Україні у формуванні антикорупційної політики, на думку Емілії Беблава, голови ради директорів Transparency International у Словаччині. Зокрема, це стосується державних закупівель.

“Як тільки Україна буде у процесі введення правил ЄС (щодо державних закупівель), це може допомогти їй у боротьбі з корупцією. Тому що, опосередковано, чіткі правила та прозорість державних закупівель можуть допомогти знизити рівень корупції у сфері державних закупівель,” – наголосила Емілія Беблава.

Мирослав Беблави та Емілія Беблава відвідали Київ у липні в рамках проекту #UkraineReforms. Вони мали кілька зустрічей з представниками державних структур з протидії корупції та представниками громадянського суспільства, а також взяли у часть у відкритій дискусії про освіту та вимоги ринку праці в Україні. Більше про візит можна прочитати тут

Проект #UkraineReforms стартував наприкінці 2014 року за ініціативи Центру Європейських Студій ім.Вілфреда Мартенса у партнерстві з Київською Школою Економіки, Реанімаційним Пакетом Реформ та інформаційною кампанією Сильніші Разом заради підтримки реформ в Україні.