fbpx

Як повинна фінансуватися вища освіта в Україні. В KSE відбулось обговорення концепцій

Як повинна фінансуватися вища освіта в Україні. В KSE відбулось обговорення концепцій

14 Березня, 2016

Інна Совсун, перший заступник Міністра освіти і науки України, Олександр Співаковський, перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти, та Єгор Стадний, виконавчий директор аналітичного центру CEDOS, презентували концепції реформування системи фінансування вищої освіти в Україні. Своїм баченням та ідеями розвитку поділились також Тимофій Милованов, Президент KSE, представники ВНЗ – Віль Бакіров, Ректор ХНУ імені В. Н. Каразіна, та Володимир Бахрушин, професор ЗНТУ.

Модератором події була Наталія Шаповал, Керівник економічно-політичних досліджень KSE, Головний редактор VoxUkraine.

Ідея міністерства в тому, щоб 80% складало гарантоване державне фінансування, 20% – на основі показників результативності (кількість студентів з урахуванням рівня та ступеня вищої освіти, спеціальності та форми навчання, публікації, науково-дослідна діяльність, інтернаціоналізація, показники працевлаштування випускників за фахом, частка державних та частка позабюджетних надходжень, спрямованих на фінансування наукових досліджень).

Олександр Співаковський, перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти, зробив фокус на необхідності розширення джерел фінансування та змін до мотивації студентів. За словами Олександра, система освіти повинна створювати набагато більшу додану цінність для студента.

Тимофій Милованов, Президент KSE, навів три тези: 1) висока частка людей у вищій освіті, яка суттєво не додає до ринкової вартості випускника, прямо пов’язана з неможливістю забезпечити фінансування пенсій; 2) американська система освіти, в першу чергу, відбирає хороших і талановитих студентів від поганих, цим виштовхуючи на верхні позиції рейтингів університети з найкращими викладачами та студентами; 3) відповідальність за освіту – на студентові, це студент тисне на навчальний заклад та викладача, щоб ті надали йому найкраще».

Єгор Стадний презентував результати дослідження системи освіти, яку ми маємо зараз, і розповів про концепцію фінансування, яке базується на результатах.

Всі учасники обговорення зійшлися на тому, що система державного замовлення є недосконалою. Заступник Міністра економічного розвитку та торгівлі Юлія Клименко (представник міністерства, яке є відповідальним за формування державного замовлення) пояснила, що міністерство не має достатньої інформації для формування замовлення – лише деякі сектори економіки йдуть на кооперацію і мають чіткі пропозиції, інші ж – ні. Крім того, близько 40% економіки перебуває в тіні, що не дає можливості використовувати офіційні дані.

Представники навчальних закладів в цілому підтримують реформування системи фінансування, оскільки система, що діє зараз, точно гірша. Але вони підкреслюють необхідність акуратного підходу до всіх розрахунків, які будуть використані для прийняття рішень щодо розподілу бюджетних коштів.

Відеозапис обговорення реформи системи фінансування вищої освіти доступний завдяки освітньому порталу “Педагогічна преса”