fbpx

23 жовтня стартувала програма “Лідерство у державних фінансах"

23 жовтня стартувала програма “Лідерство у державних фінансах”

26 Жовтня, 2015

KSE та GIZ за підтримки Міністерства фінансів України запустили унікальний проект  –  освітню програму для підготовки команди професіонaлів у сфері упрaвління державними фінансами в Укрaїні “Лідерство у державних фінансах”.

Програму урочисто відкрили Оксана Маркарова, Заступник Міністра фінансів України, Віктор Пинзеник, викладач програми, український політик і економіст, Іван Міклош, Радник Міністра фінансів України, Юлія Тичківська, Віце-президент, Менеджмент-освіта KSE та Сергій Марченко, ініціатор та академічний директор програми.

«Є потреба у професіоналах, які здатні бути лідерами. Не просто бути гвинтиками системи, а стати рушійною силою змін. Ми прагнемо створити унікальну освітню платформу у Київській Школі Економіки, що об’єднaє провідних іноземних тa українських експертів, викладачів, активістів та учасників, які прагнуть стати рушієм позитивних змін в Україні» – наголосила Юлія Тичківська, Віце-президент, Менеджмент-освіта KSE під час відкриття.

На думку Оксани Маркарової є нагальна необхідність не лише у професіоналах та нових знаннях, адже експертів є чимало, а саме у лідерстві у державних фінансах, в інших підходах до державних фінансів. Пані Маркарова побажала учасникам сфокусуватись на двох ключових трансформаціях:

1. Трансформація від чиновництва до державного службовця

“Ті успішні люди, яким вдалося чогось досягнути  –  це ті люди, які бачили службу як своє служіння на благо нашій Батьківщині”

2. Трансформація від гарної експертної роботи до дійсного втілення реформ

“У фінансах — ви повинні бути одночасно відповідальними і в той же час створювати політики, які призведуть до позитивних змін та дадуть поштовх до розвитку економіки”

Також Оксана Маркарова наголосила, що приємно бачити, що серед учасників програми жінок. Адже однією з тенденцій є те, що жінки готові багато працювати, але не завжди готові бути лідерами. На думку пані Маркарової, від присутності жінок у публічних фінансах, ця сфера лише виграє.

 

“Це те, що ми робимо у кожній з наших сімей. Ми прекрасно це робимо вдома, треба підняти це на державний рівень”

 

Іван Міклош, Радник Міністра фінансів України, словацький політик та колишній Міністр фінансів Словаччини наголосив, що «лідерство -  це те, чого бракує не лише Україні, а й світу загалом. Реформи –  це нескінченний процес. Саме тому потрібні лідери, які якісно втілюють потрібні зміни та реформи. Пан Міклош також поділився досвідом трансформації Словачини на посаді Міністра фінансів та Віце-Прем’єр -Міністра:

 

Коли ми почали наші реформи у Словаччині у 2000-х роках, державні витрати становили більше 52%. Коли ми провели всі реформи цей показник став 35%. Схожа ситуація була в країнах Балтії.

Ми провели значні зміни у міністерстві.

Ми працювали також над місією Міністерсва фінансів. Разом із колегами було визначено спільну місію організації. Адже якщо Ви дійсно прагнете стати лідером, необхідно мати чітке, сильне бачення, що об’єднає усі установи, усіх державних службовців цієї організації. Окрім місії ми також сформулювали лозунг для широкого загалу, який був на кожному заході: Державні гроші – ваші гроші

Іван Міклош також поділився баченнями ситуації в Україні:

 

Безумовно, ситуація в Україні є складною, і Ви знаєте це не гірше за мене. Сьогоднішня незадоволеність має дві причини. З одного боку, очікування є досить високі та дуже багато нереалістичних планів. З іншого боку, немає достатньої комунікації. Немає пояснення, що труднощі в Україні існують не через реформи, а через відсутність реформ за останні 25 років.

Я переконаний, що план податкової реформи який ми обрали у Міністерстві фінансів з Наталією Яресько є найкращою пропозицією для України. Ця пропозиція є реальною та відповідальною. На жаль, наразі в Україні існує багато популізму та безвідповідальності.

Віктор Пинзеник, викладач програми, український політик і економіст, Міністр фінансів і Віце-Прем’єр кількох урядів України зауважив, що важливо створити публічну платформу, де б проходили дискусії про проблеми, які переживає країна та рішення, які потрібно прийняти.

Ми повинні піддавати сумніву будь-яку систему. Не все побудовано ідеально. Можна знайти кращі рішення. І я хотів би, щоб ми спробували провести дискусію і знайти кращі рішення, які дозволять зробити крок до встановлення доброго майбутнього країни.

Сергій Марченко, академічний директор програми та експерт з публічних фінансів зазначив, що особливість програми «Лідерство у державних фінансах» в тому, що вона побудована відповідно до реальних потреб та з урахуванням зворотнього зв’язку від Міністерства фінансів, провідних викладачів та експертів Київської Школи Економіки.

“Моїм ключовим побажанням є продовження цієї програми, щоб коло учасників із часом було розширено та цей проект став сталим. Щоб це стало мережею особистостей заряджених вірусом змін, які прагнуть впровадити якісні позитивні перетворення в Україні.”, –  наголосив Сергій Марченко.

Від імені Київської школи економіки ми дякуємо нашим гостям, учасникам та експертам за довіру, ентузіазм, прагнення до розвитку та підтримку!


Лідерство у державних фінансах  –  освітня програма Київської школи економіки для державних службовців та представників інших сфер, які прагнуть стати агентами змін та підвищити експертизу в галузі управління державними фінансами.

Навчання на програмі для учасників, які успішно пройшли конкурсний відбір, проходитиме безкоштовно завдяки підтримці GIZ та KSE.

До участі у програмі було запрошено представників державної сфери, організацій громадянського суспільства та бізнесу.

Було отримано 202 заявки на участь. Окрім заповнення заявки, потенційні учасники проходили тестування та оцінювання від HR-партнерів Київської Школи Економіки.

В результаті відбору було сформовано групу з 26 учасників:

  • державний сектор: 56%
  • бізнес: 12%
  • організації громадянського суспільства: 36%

Протягом 6 наступних місяців учасники пройдуть 12 модулів у Київській школі економіки за участі провідних українських та міжнародних експертів з управління державними фінансами, Good Governance та лідерства.