fbpx

"Система оподаткування не може бути простою апріорі" - Ігор Бураковський на обговоренні податкової реформи в KSE

“Система оподаткування не може бути простою апріорі” – Ігор Бураковський на обговоренні податкової реформи в KSE

6 Квітня, 2015

2 квітня в KSE відбулась дискусія «Податкова реформа. Як реалізувати філософію податкових реформ нової команди Міністерства фінансів». Серед присутніх експертів були:  Олена Макеєва, Роберт Конрад, Ігор Бураковський, Володимир Дубровський, Ігор Шпак, Тарас Качка та інші. Модератором зустрічі виступив Борис Давиденко.

Олена Макеєва, заступник Міністра фінансів, розповіла про створення робочої групи з оподаткування та її склад. Зокрема, до складу групи ввійдуть іноземні експерти, представники бізнес ассоціцій, українткий економіст, а також представники Міністерства фінансів та ДФС.

Володимир Дубровський, експерт РПР, презентував погляд РПР на проблеми податкової системи України, зокрема: адміністрування становить більшу перешкоду для бізнесу, ніж ставки; величезна тінізація; приховування прибутків руйнує базу для фондового ринку; майбутні платежі непередбачувані, корупція квітне, через необхідність “домовлятися” щодо податкових зобов’язань або відшкодування ПДВ; платники не рівні перед законом; проблеми з відшкодуванням ПДВ шкодять експорту.

Роберт Конрад, професор Університету Дьюка, який консультував уряди більш як 25 країн щодо питань оподаткування, розповів, чому, з точки зору економітів, держава повинна, в першу чергу, при дизайні податкової реформи взяти до уваги, що ніхто не хоче платити податки. Один з варіантів – знімати податки до того, як суб’єкт господарювання отримає гроші.

Ігор Бураковський, директор IER, зробив наголос на кількох пунктах: 1) система оподаткування повинна адаптуватись до різних груп економічних суб’єктів; 2) система оподаткування не може бути простою апріорі; 3) будуючи нову систему, важливо не розвалити існуючу

Валерій Пекар, співзасновник громадянської платформи “Нова Країна”, зауважив, що наступні завдання є першочерговими для створення та впровадження податкової реформи:

1. консенсунс вузького кола фахівців;

2. широке обговорення різних бізнесів (не тільки АСС&ЕВА);

3. зміну роб.групи при Нац.раді – збалансувати економістами, представниками МСБ, громадськістю;

4. обрати сильного голову ДФС