fbpx

Виторг іноземних компаній у РФ впав на $125 млрд, але прибутки залишилися стабільними — дослідження KSE Institute

26 Вересня 2024

За два роки після початку повномасштабного вторгнення Росія недоотримала $125 млрд виторгу від західних компаній, що становить приблизно 5,6% ВВП країни. Такі результати дослідження оприлюднили експерти KSE Institute у межах проєкту «Самосанкції / LeaveRussia» у своїй аналітичній записці «Які фінансові результати іноземного бізнесу у РФ у 2023 році та чи зупинилися темпи виходу з країни».

З моменту початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну кількість іноземних компаній з активами в Росії скоротилася з 1510 до 1131. Багато компаній продали свої активи місцевим чи іноземним власникам або ліквідували представництва. Проте значна частина бізнесів продовжує працювати у РФ, зіштовхуючись із труднощами фізичного виходу або відкидаючи ідею покинути ринок.

Сумарний виторг іноземних компаній у РФ впав з $318 млрд у 2021 році до $193 млрд у 2023 році. Попри зниження виторгу, прибуток залишився майже на тому ж рівні — $16,7 млрд у 2023 році проти $18,4 млрд у 2021 році.

Водночас податок на прибуток, сплачений іноземними компаніями у РФ навіть зріс з $5,4 млрд у 2021 році до $6,4 млрд у 2023 році. Експерти KSE пояснюють це зростання посиленням податкового тиску.

Компанії, що залишилися (статус stay), втратили менше виторгу (з $138,6 млрд до $131,9 млрд), ніж ті, що заявили про вихід або завершили вихід. Їхній прибуток суттєво зріс — з $7,7 млрд у 2021 році до $11,8 млрд у 2023 році, що може свідчити про виграш від менш конкурентного середовища.

Найбільше скорочення виторгу спостерігалося в секторі споживчих товарів тривалого користування (Consumer Cyclical), де він впав з $131 млрд до $55,9 млрд за два роки. Водночас найбільший приріст прибутку відзначено у секторах фінансових послуг та споживчих товарів повсякденного користування (Consumer Defensive).

У фінансовому секторі (Financial Services) виділяється Raiffeisen Bank, прибуток якого у РФ у 2023 році склав майже $1 млрд. У споживчому секторі компанії Mondelez та PepsiCo продовжують активно працювати, збільшуючи свої фінансові показники. Mondelez збільшила виторг з $1 млрд до $1,4 млрд, а прибуток зріс з $17 млн до $62 млн. PepsiCo зберегла виторг на рівні понад $4 млрд, а прибуток зріс з $32 млн до $135 млн.

Компанії зі США та Німеччини найбільше скоротили свій виторг у РФ, тоді як китайські компанії збільшили присутність, зокрема в автомобільному секторі. Китайські бренди Haval і Chery Automobile активно заміщають західних виробників, які покинули ринок, збільшуючи свої продажі та прибутки в кілька разів.

Деякі компанії, як-от Leroy Merlin, заявляють про вихід з РФ, але фактично продовжують діяльність через формальні продажі активів. Розслідування показують, що такі угоди можуть бути суто технічними, без реального розриву з російським ринком.

Офіційні секторальні санкції, зокрема на експорт технологій, також впливають на діяльність іноземних компаній у РФ. Проте експерти зазначають, що подальший вихід бізнесів можливий лише через посилення таких санкцій, оскільки потенціал добровільних самообмежень фактично вичерпано.

Експерти KSE Institute підсумовують, що попри суттєве скорочення виторгу, багато іноземних компаній продовжують отримувати прибутки в Росії, фінансуючи таким чином бюджет країни-агресора. Подальший вихід іноземного бізнесу з РФ можливий лише шляхом посилення секторальних санкцій та тиску з боку урядів і міжнародної спільноти.

Станом на вересень 2024 року в Росії продовжують працювати 2155 міжнародних компаній. 1358 бізнесів скорочують свої операції, а 423 вже повністю завершили вихід із країни.

Минулого місяця ще шість компаній завершили свій вихід шляхом ліквідації або продажу бізнесу. Серед них: American Express, Daniel Wellington, Kapsch, Momentive, Wolters Kluwer, Brookes Education Group, Flint Group та Hugo Boss. Також було понижено статус двом компаніям: SPAR (у серпні 2024 року в Москві відкрилися нові магазини, отже компанія продовжує працювати в Росії) та SOCAR.

Ознайомитись з повною версією аналітичної записки можна за посиланням