fbpx

Мінекономіки презентувало стратегію розвитку МСП до 2027 року, до розробки якої долучилася KSE

25 Вересня 2024

16 вересня 2024 року відбувся захід “Економічна політика України. Відновлення під час війни”, на якому Міністерство економіки України презентувало стратегію відновлення малого та середнього підприємництва, до розробки якої долучилася Київська школа економіки у рамках проєкту Good Governance Fund Ukraine від уряду Великої Британії. Представники міністерства також окреслили основні засади економічної політики держави, головні проєкти та шляхи подолання викликів, спричинених повномасштабним вторгненням РФ. 

Перший Заступник Міністра економіки Олексій Соболев під час заходу презентував Стратегію відновлення малого та середнього підприємництва (МСП) до 2027 року. Особлива увага приділяється зеленому переходу, цифровій трансформації, інноваційному розвитку та інклюзивності бізнесу, залучаючи жінок, людей з інвалідністю, внутрішньо переміщених осіб (ВПО) і ветеранів. Документ враховує рекомендації ОЕСР, відповідає змісту Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також узгоджується з Планом для Ukraine Facility.

Стратегія передбачає чотири основні цілі:

1. Відновлення та полегшення ведення бізнесу.

Урядові програми, такі як “Доступні кредити 5-7-9”, гранти для ветеранів, гранти для переробних підприємств та інші, забезпечують доступ до фінансування та дерегуляцію. Також вводяться нові інструменти, включаючи систему єДозвіл та систему «Пульс» для збору зворотного зв’язку від бізнесу.

2. Інноваційний розвиток, цифрова трансформація та зелений перехід.

Підтримка бізнес-акселераторів, інкубаторів, наукових парків та розвиток SMART-Specialisation сприятимуть зростанню та конкурентоспроможності українського бізнесу на глобальних ринках.

3. Розвиток людського капіталу та підприємницької культури.

Програми навчання, розвиток дуальної освіти та підтримка українців, які готові повернутися додому з-за кордону, допоможуть подолати дефіцит кадрів.

4. Підвищення конкурентоспроможності та збільшення експорту.

Підтримка українських експортерів через інструменти Експортно-кредитного агентства, укладання торгових угод та співпраця з міжнародними платформами дозволить МСП виходити на нові ринки.

«Підтримка МСП — один із ключових пріоритетів Міністерства економіки та держави загалом. І головне завдання Стратегії — створити умови для розвитку МСП й дати партнерам розуміння, куди інвестувати як вже зараз, так і після завершення війни. Нова стратегія є інклюзивною і сприятиме бізнес-активності жінок, осіб з інвалідністю, ветеранів. Вона узгоджена з бізнесом, громадським сектором, експертами. Її вже підтримали наші міжнародні партнери. І вже маємо результат — разом з Німеччиною запустили Альянс стійкості МСП», — зазначив Олексій Соболев.

Стратегію було розроблено із залученням експертної підтримки у рамках проєкту Good Governance Fund «Ревіталізація бізнесу для сталого зростання», який фінансується UK International Development від уряду Великої Британії. Імплементатори проєкту — Abt Global та Київська школа економіки.

Малий та середній бізнес виявив надзвичайну стійкість у складні часи. Український бізнес продовжує працювати, виходити на нові ринки та шукати інвестиційні можливості. Ми раді долучитися до створення Стратегії, адже вона є цілісним та практичним підходом до відновлення бізнесу. Великобританія залишається відданою підтримці уряду України в реформуванні політики МСП, щоб вона краще відповідала потребам бізнесу та сприяла інклюзивності та інноваціям. Практична підтримка інклюзивних політик також є важливою, тому у рамках проєкту Good Governance Fund ми запускаємо освітню програму «Зростай 2.0» для жінок, які прагнуть відкрити або масштабувати свій бізнес, чи опанувати нову професію“, – наголосив Директор з розвитку Посольства Великої Британії Стефан Коссофф.

Ключова задача – пришвидшити рух бізнесу в рамках життєвого циклу підприємця. Коли «застряглі» малі бізнеси починають зростати, а динамічні – перетворюються на середні і великі. Ця воронка не завжди працює в Україні, тому треба максимально сконцентруватися на забезпеченні перспективних компаній внутрішніми та зовнішніми ресурсами для цього, – коментує директор з інноваційних рішень KSE Institute Максим Нефьодов.

Київська школа економіки з перших днів повномасштабного вторгнення розпочала роботу, що сприяє наближенню перемоги України та має на меті відновлення економіки, побудову стійкої та незалежної держави. Ми продовжимо активну співпрацю з Урядом, міжнародними партнерами, бізнесом та громадськістю для забезпечення.